Türk iş adamlarından Asya çıkarması
Türk iş adamları, AB ülkelerindeki ekonomik toparlanmanın yavaş gerçekleşmesi ve çevre ülkelerde yaşanan siyasi belirsizliklerin ardından rotayı Asya pazarına çevirdi.
ANKARA (AA) - Türk iş adamları, AB ülkelerindeki ekonomik toparlanmanın yavaş gerçekleşmesi ve çevre ülkelerde yaşanan siyasi belirsizliklerin ardından rotayı Asya pazarına çevirdi.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulunun (DEİK) 100'ü aşkın üyesi, 28 Temmuz-1 Ağustos arasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Çin ve Endonezya temaslarına eşlik edecek. Ziyaretin, küresel ekonominin yeni büyüme ve çekim merkezi haline gelen Asya-Pasifik bölgesine açılıma büyük katkı sağlaması beklenirken, söz konusu ülkelerle dış ticaretin de artırılması amaçlanıyor.
Ziyaret kapsamında 30 Temmuz Perşembe günü Pekin'de düzenlenmesi planlanan Çin-Türkiye İş Forumu, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Çin Ticaret Bakanı Gao Hucheng'un katılımıyla gerçekleştirilecek. Foruma, Türkiye ve Çin özel sektörlerinden 400 civarında iş adamı katılması planlanıyor.
Endonezya'da ise 1 Ağustos Cumartesi günü Endonezya-Türkiye İş Forumu yapılacak. Forum kapsamında DEİK ve Endonezya Ticaret ve Sanayi Odası arasında işbirliğinin geliştirilmesi ve kurumsallaştırılmasına yönelik mutabakat zaptı imzalanacak.
İş dünyasının, Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda Asya-Pasifik bölgesindeki varlığını güçlendirmesi gerektiğine vurgu yapılırken, ziyaret kapsamında bölge ülkeleriyle ticaretin karşılıklı yatırım merkezli kalıcı bir ilişki modeline dönüştürülmesi hedefleniyor.
-"İhracatın sürdürülebilirliği noktasında alternatif pazarlar çok önemli"
Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Ekonomi Uzmanı Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, Türkiye ekonomisi için ihracatın hayati derecede önem taşıdığını belirterek, bu noktada pazar geliştirme çabalarının aralıksız sürdürüldüğünü söyledi.
Karagöl, "Türkiye'nin pazarları şartlara göre değişiklik gösterebiliyor. Son konjonktürde çevre pazarlar ve AB'de sıkıntılar yaşanıyor. Alternatif pazar arayışlarında bir ara Güney Amerika ön plana çıktı. Son dönemde Asya-Pasifik ülkeleri ile ilişkilerin geliştirilmesi noktasında da çabalar var. Türkiye'nin buralara açılması gerekiyor. İhracatın sürdürülebilirliği noktasında alternatif pazarlar çok önemli" ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.