"Türk halkı enflasyon lobisinin hakkından gelmeli"
- İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Özince:
- "Türk halkının önce enflasyon lobisinin hakkından gelmesi gerekir”
-“Rusya’da 15 şubeli bankamız var. Orada bir takım tacizlere uğruyoruz. Rusya’da iştahımız kaçtı”
İSTANBUL (AA) - İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, “Türkiye’de faiz, enflasyonun pek az üstünde. Bana göre esas haram olması gereken enflasyondur.Türk halkının önce enflasyon lobisinin hakkından gelmesi gerekir” dedi.
Özince, Türk Ti̇caret Bankası Munzam Sosyal Güvenli̇k Emekli̇ ve Yardım Sandığı Vakfının Türk Ticaret Bankası'nın (Türkbank) 103'üncü yıl dönümü dolayısıyla düzenlediği sempozyumda konuştu.
"Küresel, Finansal Gelişmeler ve Türk Bankacılığının durumu - Türkbank'ın ekonomiye kazandırılması" başlıklı sempozyumdaki konuşmasında Özince, “Bankacılıkta karlılık düştü. 2015 yılı itibarıyla bankalar karlılığını enflasyon kadar artıramadı.Türkiye’de faiz, enflasyonun pek az üstündedir. Bana göre esas haram olması gereken enflasyondur.Türk halkının önce enflasyon lobisinin hakkından gelmesi gerekir. Dünya deflasyonist bir sürece geçmişken biz Türkiye’de enflasyonla dolayısıyla faizle uğraşmak zorunda kalıyoruz” diye konuştu.
- “Rusya’da iştahımız kaçtı”
Bankacılığın kamu ve özel olmak üzere Türk sermayedarlara ait olmasının önemine vurgu yapan Özince, “İş Bankası olarak Rusya’da 15 şubeli bankamız var. Orada bir takım tacizlere uğruyoruz. Rusya’da iştahımız kaçtı” ifadesini kullandı.
Türkbank’ta olduğu gibi İş Bankası'nda da en büyük hissedar, çalışanlar ve emekliler olduğunu belirten Özince şunları kaydetti:
“Osmanlı Devleti çökerken mali yönden de çöktü. Müslüman halklar bu çöküş döneminde bir banka kuruyor. O dönemde banka kurulması ciddi bir iştir. Bankacılık faaliyeti siyasi, sosyal ve ulusal devlet politikasıyla yönetilmek durumundadır. Devlet olarak imtiyaz veriyorsunuz. İzmir İktisat Kongresinde de özel banka kurma çabalarını görüyoruz. O günlerde bu işlere kalkışanlar ulusal kurtarıcılardır.”
- “Bankacılık itibar konusudur”
Özince, bankacılığın itibar konusu olduğunu vurgulayarak, “Dünyadaki en büyük bankalar dahil sahibi belirsizdir. Bu dünyadaki bankacılık sektörünün sorunudur. Türkbank’ın ve İş Bankası’nın sahibi bellidir. Türkbank, uluslararası alanda gördüğü kabule ve iştirak yapısına göre, sahibi küçük sermayedar olan bankacılık modelinin başarılı bir örneğidir.” değerlendirmesinde bulundu.
Özince, bankaların özelleştirilebileceğini fakat küçük sermayedarın ortak olduğu şekilde geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi.
- “Bankanın hikayesi çok farklı”
Türk Ticaret Bankası’nın kurucusu Hacı Adem İbrahim Nuri Beyzade'nin torununun torunu ve CHP eski milletvekili Faik Tunay ise, bankanın tekrar faaliyetlerine geri dönmesi için ellerinden geleni yapacaklarını söyleyerek, “1913 yılında ilk milli özel banka olarak kurulduk. Bankanın hikayesi çok farklı” diye konuştu. - Bank Asya’ya Körfez'den talip
Bank Asya Genel Müdürü Abdullah Güzeldülger, Bank Asya’ya Körfez bölgesinden talipler olduğunu, önümüzdeki günlerde kamu tarafından da bir takım gelişmelerin olabileceğini söyledi.
Güzeldülger, “Bank Asya, Türk Ticaret Bankası ve Adabank’ın da ekonomiye kazandırılması gerekiyor. Bu tamamen arz ve taleple gerçekleştirilecektir” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.