Türk bilim insanlarının Antarktika’daki çalışmaları
Antarktika kıtasında bilimsel araştırmalar yapan ekipte bulunan Erciyes Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Halıcı, arazi çalışmaları sırasında 100 liken (mantar) örneği topladığını söyledi.
KAYSERİ (AA) - Antarktika kıtasında bilimsel araştırmalar yapan ekipte bulunan Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Halıcı, arazi çalışmaları sırasında 100 liken (mantar) örneği topladığını, bu likenlerin türlerini belirleyerek varsa bilim dünyasına tanıtılmayanları tespit etmeye çalışacağını söyledi.
Halıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul Üniversitesinden Prof. Dr. Bayram Öztürk'ün liderliğinde, farklı üniversitelerden 13 bilim insanının, ilk kez düzenlenen bilimsel bir seferle Antarktika'ya gittiğini anımsattı.
Kıtada bulundukları sürede herkesin kendi uzmanlık alanında çalışmalar yaptığını ifade eden Halıcı, "Ben botanik bilimciyim, orada kendi alanımla ilgili çalışmalar yaptım. Amacımız, oradaki bulguları, topladığımız materyalleri değerlendirip bilimsel yayınlar yapmak. Antarktika kıtasıyla Türk bilim insanlarının da ilgilendiğini, onların da çalışmalar yaptığını dünya kamuoyuna bildirmek." dedi.
"Ana hedefimiz orada Türkiye'nin bir bilim üssü kurması"
Antarktika'daki arazi çalışmalarını Galindez Adası'nda, Ukrayna üssü civarında yaptıklarını aktaran Halıcı, "Ben 100 liken örneği topladım. Şimdi bu likenlerin türlerini tayin edeceğiz, daha önce bilim dünyasına tanıtılmamış türler varsa bunları tanıtacağız, daha önce rapor edilmeyen türler varsa bunları tespit edeceğiz." dedi.
Ekibin isteğinin bu çalışmaların süreklilik arz etmesi olduğunu dile getiren Halıcı, "Gelecek yıllarda da Türk bilim insanlarının Antarktika'da çalışmalar yapmasını istiyoruz. Ana hedefimiz orada Türkiye'nin bir bilim üssü kurması. Bu ülkemiz için de son derece iyi olacaktır." diye konuştu.
UV ışınlarının yüzeye güçlü bir şekilde ulaştığı Antarktika'da, likenlerin güçlü bir antioksidan üretim sistemine sahip olduğunu düşündüklerini belirten Halıcı,"Çalışmalarımızda bunu da araştıracağız. Bir de çok düşük sıcaklıklarda yaşayabilmelerini sağlayan spesifik (özellikli) genlerin neler olduğuyla ilgili çalışmalar var. İnşallah bu çalışmaları biz de yapacağız. Kıtadaki hakim organizmalar kesinlikle likenler." sözlerine yer verdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.