Türk altınına ABD freni

Türk altınına ABD freni
İran'ın Türkiye'den altın alımlarının ABD yaptırımı nedeniyle bankacılar ve altın tüccarları için mali riskler oluşturması Dubai'den İran'a satılan...


İran'ın Türkiye'den altın alımlarının ABD yaptırımı nedeniyle bankacılar ve altın tüccarları için mali riskler oluşturması Dubai'den İran'a satılan altın miktarının azalmasına neden oldu.

İran'ın Türkiye'den altın alımlarının Amerikan yaptırımları nedeniyle bankacılar ve altın tüccarları için mali riskler oluşturması Dubai'den İran'a satılan Türk altını miktarını azalmasına neden oldu.Türkiye, uluslararası yaptırımlar nedeniyle İran'dan aldığı doğalgaz karşılığında ödemelerini dolar veya avro yerine lira olarak yapıyor. İran ise yapılan ödeme karşılığında Türkiye'den altın olarak kuryelerle Dubai'ye taşıyor. Dubai'de altın döviz karşılığı satılıyor ya da İran'a gönderiliyor. ABD Dışişleri Bakanlığı, Senato'da İran'ın değerli maden ticaretinin kısıtlanmasını da kapsayacak yeni yaptırımların onaylanmasının ardından ABD'li diplomatların Ankara'ya gidip görüşmeler yürüttüğünü belirtmişti.Altın ticareti üzerinde ABD'nin artan baskısı, Türk altının ticaretini yapanlar için sorun yaratmaya başladı.

2 MİLYAR DOLARLIK SATIŞ

Dubai'de altın ticareti yapanların çoğu Türkiye'de üretilen altın külçelerini almayı kabul etmiyor.Bazı tüccarlar birçok banka ve işlemcinin birkaç aydır Türk altınının ticaretini durduğunu ifade ederek, büyük indirim talep ettiklerini belirtiyor. Türkiye'nin BAE'ye altın ihracatı Ağustosta 2 milyar dolar civarına yükselmiş, fakat konuya basının yoğun ilgi göstermesinin ardından Kasım'da 621 milyon dolara gerilemişti.

Bankalara sıkı kontrol

Dubai altın piyasasında aktif olan Standard Bank'ın sözcüsü, bankanın şu anda Türkiye'de üretilen altının ticaretini yapmadığını, daha önce de düzenli olarak Türkiye'de üretilen altının ticaretini yapmadığını söyledi.İstanbul merkezli bir altın işlemcisi ise yaptığı değerlendirmede 'Genel olarak Dubai üzerinden gelen talepte bir azalma görüyoruz. Son ABD yaptırımları ardından Türk tedarikçiler de tedbirli davranıyor olabilir. Ancak piyasada üç ay önceki hareketlilik yok' dedi.

Gizli inceleme yürütüyorlar

İran'ın Türkiye'den aldığı altının Dubai'ye kanalize edilmesiyle Türkiye'nin BAE'ye altın ihracatı Ağustosta patlama göstermişti.Türk yetkili, İran'ın aldığı altın hakkında 'Çok büyük bir doğalgaz tüketimimiz var. Altın konusunda İran piyasadan almaya çalışırsa, onları durduramayız. Altını buradan almak ve başka bir yere götürmek onların kararı. Satışı (Türkiye) devlet veya devlet kurumu yapmıyor' dedi.Dubai'de bulunan Dubai merkezli bir sektör kaynağı, 'Yerel yönetimin bir süredir bu konuyu izlediğini biliyoruz. Haberleri var, bilgi toplıyorlar, bir yandan da gizli inceleme yürütüyorlar.' dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.