Turan Uslu: ?Akıllı telefonlar omurga sistemini tehdit ediyor?
Turan Uslu, akıllı telefonların omurga sistemine zarar verdiğini belirterek, Türkiye?de her 10 kişiden 8?inin omurga rahatsızlıkları yaşadığını söyledi.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu, akıllı telefonların omurga sistemine zarar verdiğini belirterek, Türkiye?de her 10 kişiden 8?inin omurga rahatsızlıkları yaşadığını söyledi.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu, yaşamın her alanında yer alan akıllı telefonlar ve tabletlerin sağlığı tehdit ettiğini belirtti. Akıllı telefonların omurga problemleri meydana getirdiğine dikkat çeken Uslu, çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Son 20 yılda bel ve boyun rahatsızlıklarının iki kat artış gösterdiğini ifade eden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu,
"Akıllı telefonlar tüm dünyayı avucumuzun içine getirirken aynı zamanda bizi bir tür bağımlıya dönüştürdü. Sokakta, otobüste, evde sürekli internet ve sosyal medyada gezinmek, mail atmak, video izlemek için ekrana odaklanmış insanlar görüyoruz. Market alışverişinden giyime kadar tüm alışverişini cepten yapan kişi neredeyse hiç hareket etmemeye başladı. Eskiden çantada, cepte taşınan telefonlar şu anda elde ve göğüs hizasında taşınmaya başladı. Tüm bunlar boyun ve bel rahatsızlıklarına davetiye çıkarıyor. Türkiye'de her 10 kişiden 8 tanesi bel, 10 kişiden 4 tanesi de boyun rahatsızlığı geçiriyor. Bu hastalıklarda akıllı telefon ve ofis bilgisayarlarının yarattığı duruş bozukluğu da etkili. Özellikle boyun fıtığı vakalarında aşırı bir artış var. Tüm imkânları bir tık ötede bulan insanoğlu yakında yürüyemez hale gelecek" diye konuştu.
?SÜREKLİ İLETİŞİM GERGİNLİĞE NEDEN OLUYOR?
Bilgisayar, tablet, akıllı telefon, televizyon, oyun konsolları gibi cihazların kullanımı sırasında boyunun aşırı gerilmesi ve öne eğilme gibi duruş bozuklukları nedeniyle boyun fıtığı hastalıklarının tetiklendiğini anlatan Prof. Dr. Turan Uslu, ?Bu cihazların kullanma süresi, kullanmaya başlama yaşı, uykusuzluk ve stres, boyun fıtığına yol açan faktörler arasında sayılıyor. Monitörler mutlaka göz hizasında olmalı, klavye, akıllı telefonlar ve tabletlerin çok öne eğilmeden kullanılması gerek. Kullanım esnasında da 30-40 dakikada bir ayağa kalkarak hareket edilmeli, aynı zamanda boyun hareketleri yapılmalı, uzun süreli cihaz kullanımından da kaçınılmalıdır. Her an iletişim halinde olduğumuz için sürekli bir gerginlik halinde yaşıyoruz. Bu da omurgamıza, bel ve boyun bölgemize zarara veriyor. Türkiye'de hastaneye gidenlerin yüzde 70'i belinden rahatsız " şeklinde konuştu.
Akıllı telefonların ve tabletlerin kullanımının ilkokul seviyesine kadar indiğine dikkat çeken Prof. Dr. Turan Uslu, "Daha çocuk yaştakilerin bile elinde kocaman tabletler, akıllı telefonlar var. Çocuk sabahtan akşama sanal oyun oynuyor, sürekli ekrana bakıyor. Doğal olarak da omurgasına hem bu yük fazla geliyor hem de sürekli ekrana baktığı için boyun fıtığı tetikleniyor. Son yıllarda bel ve omurga rahatsızlıkları 18 yaşın altına bile düşmeye başladı" diye konuştu.
OMURGA TEDAVİSİNDE YER ÇEKİMİ TEKNİĞİ
Omurga rahatsızlıkları için kuru iğne ve yer çekimi teknikleriyle tedavi uyguladıklarını anlatan Prof. Dr. Turan Uslu, şunları söyledi; "Özellikle kronik ağrılarda kuru iğne ve yer çekimi ile tedavi yöntemi olumlu sonuçlar almamızı sağlıyor. Kuru iğne tedavisinde, ağrıya neden olan kısalmış kasa çok ince bir iğne ile giriliyor, kas uyarılıyor. Böylece sadece ağrı giderilmiyor, ağrıya neden olan temel bozukluk da tedavi oluyor. Yer çekiminin etkisini kullanarak yeni bir yöntem geliştirdik. Her hastanın rahatsızlığına uygun özel bir yatak üretiyoruz. Omurgada bozukluk olan yerlere özel dizayn edilmiş bir yatakta hastayı uzandırarak rahatsızlığın düzelmesini sağlıyoruz. Hasta bu yatakta yatarak iyileşiyor. Yer çekiminin etkisini tedavide kullanıyoruz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.