Tükürükten uyuşturucunun türünü belirleyen cihaz

Tükürükten uyuşturucunun türünü belirleyen cihaz
 Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Coşkunol, tükürükten uyuşturucu kullanılıp...

 

Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Coşkunol, tükürükten uyuşturucu kullanılıp kullanılmadığını ve uyuşturucunun türünü belirleyebilen cihaz geliştirildiğini bildirdi.

 

EDİRNE (AA) - Ege Üniversitesinden araştırmacılar, tükürükten uyuşturucunun türünü de belirleyebilen cihaz geliştirdi.

 

Yeni nanoteknolojik yaklaşımlarla hazırlanan ve Ar-Ge çalışması tamamlanarak üretim aşamasına geçilen, saptamada güncel madde profiline kolaylıkla adapte edilebilen bu tanı kitlerinin, çok yakında piyasaya sürülmesi bekleniyor.

 

 Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr.  Hakan Coşkunol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de ilk ve tek olan enstitülerinde özellikle uyuşturucu maddelere yönelik önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi.

 

Türkiye’de uyuşturucu bağımlılığıyla birlikte son zamanda sentetik uyuşturucu madde "bonzai" kullanımının artığını ifade eden Coşkunol, uyuşturucu maddeyle mücadele ve bağımlılık konusunda inovasyon ve Ar-Ge çalışmalarına büyük önem verdiklerini vurguladı.

 

Yaptıkları çalışmalar sonucunda tükürükten uyuşturucu madde ve türünün tespitini yapan cihaz geliştirdiklerini ifade eden Coşkunol,  şunları kaydetti:

 

"Türkiye'de maddelerin tespitine yönelik bir çalışma yaptık. Tükürükten tanı kitlerinin geliştirilmesini sağladık. Geliştirilen cihaz sayesinde artık alkol muayenesi yapar gibi sadece tükürük örneği alınarak bir kaç dakika içinde uyuşturucu testi yapılabilecek. Cihazda oluşan renk değişiklikleriyle, o kişinin herhangi bir uyuşturucu kullanıp kullanmadığı, kullandıysa hangi maddeyi kullandığı ortaya çıkacak. Bu da bize ortaya çıkabilecek sorunların erken dönemde engellenmesini sağlayacak."

 

Cihazın yüksek geçerlilik ve güvenilirliği olan bir yöntemle çalıştığını vurgulayan Coşkunol, Ar-Ge aşaması tamamlanan ürünün sanayi aşamasına geçildiğini, çok yakın zamanda kullanılmaya başlanacağını söyledi.

 

Prof. Dr. Coşkunol, madde kullanımından etkilenen organlara yönelik, doğrudan zarar gören organa yönelen bitkisel ürünler de geliştirdiklerini sözlerine ekledi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.