Tufanda Siyah Üzüm Hasadı Başladı
Adana'nın Ceyhan ilçesinde turfanda siyah üzümün hasadına başlandı.
Türkiye'nin ilk siyah üzümü Ceyhan'a bağlı Dokuztekne Köyü'nde yetişiyor. Yaklaşık 3 bin dönüm arazide yetişen üzümler arasında dünyaca bilinen örli kardinal üzümü de var. Köyde işçiler havanın aydınlanmasıyla üzüm hasadına başlıyor.
Ellerinin mahareti ve makasların yardımıyla kesilen üzümler tek tek sandıklara diziliyor. Sandıklar kimi zaman sırtta taşınıyor, kimi zamanda küçük traktörlerle taşınıyor. Sandıklardaki üzümler de gideceği yere gönderilmek üzere araçlara yükleniyor.
Türkiye?nin ilk hasat edilen üzümlerini satın almak için özellikle Hatay, Gaziantep, Adana, Mersin gibi yerlerden tüccarlar geliyor.
Yetişen üzümler arasında örli kardinal, Yalova incisi, lival, prima üzümün yanı sıra yerli üzüm olan ismini de köyün adından alan Dokuztekne Karası yer alıyor.
Bağda üzümün kilosu, cinsine göre 700 Kuruş ile 1 Lira 50 Kuruş arasında değişiyor..
Diğerlerine göre bir hafta sonra olgunlaşan Dokuztekne üzümü Temmuz ayının başlarından itibaren hasat edilmeye başlanıyor.
Dokuztekne üzümü hem görüntü itibariyle daha iri taneli, hem de diğer üzümlere göre nakliye, çatlamaya daha dayanıklı.
Türkiye?nin ilk yetişen siyah üzüm deposu konumunda olan Dokuztekne Köyünde dönümde yılda 2 ton ile 4 ton arasında üzüm hasat elde ediliyor.
Çiftçiler Dokuztekne Karasının patentini alabilmek ve piyasaya kazandırabilmek için yetkililerden yardım bekliyor.
Üretici Kadir Çelik, köylerinde erkenci Kardinal ismiyle Türkiye?nin ilk turfanda ürününü yetiştirdiklerini belirterek, "Türkiye?nin ilk yetişen siyah üzüm deposu konumundayız. Köyümüzde yaklaşık 3 bin dönüm civarında bağ var. Yani bizim yetkililerden tüccarlardan beklediğimiz bu üzümümüzün daha güzel değerlendirilmesi hak ettiği yeri bulmasıdır. Genel olarak 2 tonla 4 ton arasında ürün almaktayız" dedi.
Dokuztekne Köyü Muhtarı aynı zamanda üzüm üreticisi Mustafa Bölükgiray de şu an da çiftçilerin üzümlerini dörtlük dörtlük yetiştirdiklerini belirterek, "Üreticimizin tek sıkıntısı ürünlerini ihraç edememesi. İhracat olmadığı için de iç piyasada üzüm değerini bulmuyor" diye konuştu.
Hatay'dan gelen tüccar Semir Atik, "Bu siyah üzüm sadece bu bölgede yetiştiği için bu bölgeden alıyoruz. Bu tür siyah üzümler farklı bir bölgede yetişmiyor. O yüzden burayı tercih ediyoruz" dedi.
ADANA (İHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.