TSK zirvesi emekliliğini istedi?

TSK zirvesi emekliliğini istedi?
TSK Kuvvet Komutanları emekliliklerini istediGenelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri...



TSK Kuvvet Komutanları emekliliklerini istedi

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay emekliliklerini istedi.

Genelkurmay karargahında konuyla ilgili bir durum değerlendirmesi yapıldığı öğrenilirken, Başbakan Erdoğan çalışmalarını Başbakanlık Merkez Bina'da sürdürüyor. Hükümet kanadından şu ana kadar hiçbir açıklama yapılmadı.  - İHA-

NEDEN EMEKLİLİĞİNİ İSTEDİLER?

Genelkurmay Başkanı ve 3 kuvvet komutanının emeklilliklerini istemesi sonrası herkes bu sorunun yanıtını merak ediyor. İddiaya göre;

Başta Org. Işık Koşaner olmak üzere 3 kuvvet komutanının Balyoz davasında yargılanan subayların tahliye ve terfilerini istediği, Hükümetin ise bu konuda geri adım atmadığı belirtiliyor.

Erdoğan, kurmaylarıyla görüşüyor

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ile kuvvet komutanlarının emekliliklerini istemelerinin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise Başbakanlık Merkez binaya geldi. Erdoğan'ın burada kurmaylarıyla gelinen süreci değerlendirdiği belirtiliyor.  (CIHAN)

BİLGİLERİ ALALIM DEĞERLENDİRME YAPARIZ

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'in emekliliğini istemesine ilişkin, ''Gelişmeleri daha takip edemedik. Bir görelim ne olduğunu. Bilgileri alalım ona göre değerlendirme yaparız'' dedi.

İzmit ilçesindeki Sümer Polis Merkezi'nin açılışını yapan Bakan Ergün, gazetecilerin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Koşaner'in emekliliğini istediğini hatırlatması üzerine, ''Gelişmeleri daha takip edemedik. Bir görelim ne olduğunu. Bilgileri alalım ona göre değerlendirme yaparız'' diye konuştu.

Ergün, daha sonra AK Parti 54. İl Danışma Toplantısı'na katılmak üzere Sabancı Kültür Merkezi'ne geçti. ekliliklerini istediBBC flaş olarak verdi

İngiliz BBC televizyonu, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) kuvvet komutanlarının emekliliklerini istemelerini flaş haber olarak verdi.

BBC, Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve kuvvet komutanlarının istifa ettiğini ancak istifa sebeplerinin henüz bilinmediğini belirtti. Haberde, Koşaner'in son günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile çok sık görüşmeler yaptığına dikkat çekildi.  Haberde ayrıca Başbakan ile TSK arasında son yıllardaki yüksek tansiyona vurgu yapıldı.

ORGENERAL ÖZEL BAŞBAKANLIK'TA

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel Başbakanlık Merkez Bina'ya geldi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve üç kuvvet komutanının emekliliğini istemesinin ardından Ankara'da hareketlilik sürüyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için önce çıkış hazırlığı verildi ancak bir süre sonra Erdoğan'ın makam aracı yeniden otoparka çekildi. Saat 19.25'te ise ise komuta kademesinde görevde kalan tek isim olan Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel Başbakanlık Merkez Bina'ya geldi.

 

ORGENERAL KOŞANER:

Yaklaşık 1 yıldır Genelkurmay Başkanlığı yapıyordu.

TSK'nın 27'nci Genelkurmay Başkanı olan Orgeneral Işık Koşaner, 30 Ağustos 2010 tarihiden bu yana bu görevi sürdürüyordu.

Orgeneral Işık Koşaner, 1965 yılında Kara Harp Okulundan, 1966 yılında Piyade Okulundan mezun oldu.   1976 yılına kadar Kara Kuvvetlerine bağlı çeşitli birliklerde, Takım ve Bölük Komutanlığı, Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığında öğretmenlik, Kıbrıs Barış Harekâtı'nda Komando Tugayında Takım Komutanlığı ve Tabur Karargâh Subaylığı, Genelkurmay Özel Harp Daire Başkanlığında Özel Tim Komutanlığı yaptı.

Orgeneral Koşaner,  1978 yılında Kara Harp Akademisinden mezun oldu. Ardından kurmay subay olarak; Genelkurmay Özel Harp Daire Başkanlığında Karargâh Subaylığı, NATO Savunma Kolejini bitirmeyi müteakip İtalya / Napoli'deki Güney Avrupa Müttefik Kuvvetleri Komutanlığında Karargâh Subaylığı, 3'üncü Ordu Lojistik Başkanlığında Plan Koordinasyon Şube Müdürlüğü, İngiltere / Londra'da Savunma İncelemeleri Kraliyet Kolejini bitirmeyi müteakip Genelkurmay Strateji ve Kuvvet Plan Daire Başkanlığında Strateji Şube Müdürlüğü, 8'inci Piyade Tümeni 131'inci Piyade Alay Komutanlığı, Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığında Kurmay Başkanlığı görevlerini yürüttü.

1992 Yılında Tuğgeneralliğe terfi eden Orgeneral Koşaner, bu rütbede; Kara Kuvvetleri Komutanlığı Lojistik Plan Daire Başkanlığı ile 1'inci Komando Tugay Komutanlığı görevlerinde bulundu.  1996 yılında Tümgeneralliğe terfi etti.  Tümgeneral rütbesi ile Kara Harp Okulu Komutanlığı görevini yürüttü. 2000 yılında Korgeneralliğe terfi ederek sırasıyla; Millî Savunma Bakanlığı Müsteşarlığı ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı görevlerinde bulundu.

2004 yılında Orgeneralliğe terfi eden Orgeneral Koşaner, 2004-2005 yılları arasında Ege Ordu Komutanlığı, 2005-2006 yılları arasında Genelkurmay II'nci Başkanlığı, 2006-2008 yılları arasında Jandarma Genel Komutanlığı, 2008-2010 yılları arasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevlerinde bulundu. 30 Ağustos 2010 tarihinden geçerli olarak Genelkurmay Başkanlığına atandı.

Orgeneral Koşaner, Türk Silahlı Kuvvetleri Üstün Hizmet Madalyası, Türk Silahlı Kuvvetleri Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası, Türk Silahlı Kuvvetleri Şeref Madalyası, Türk Silahlı Kuvvetleri Kıbrıs Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası, Kore Cumhuriyeti Millî Güvenlik Liyakat Madalyası ve Pakistan İmtiyaz Nişanı sahibi.(CİHAN)

 

Görev süreleri bu yıl doluyordu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında pazartesi günü toplanacak olan Yüksek Askeri Şura (YAŞ) öncesi Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ile üç kuvvet komutanı emekliliklerini istedi.

YAŞ'ta Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay'ın 30 Ağustos 2011 itibarıyla görev süreleri dolacaktı. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu'nun da yaş haddinden emekli olması bekleniyordu. EDOK Komutanı Orgeneral Saldıray Berk de orgenerallik rütbesindeki bekleme süresini yine aynı tarihte tamamlıyordu. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ise görevini iki yıl daha sürdürecekti.

Ağustos ayı olağan toplantısında, Şura kapsamı dışındaki orgeneral ve oramiral atamalarında Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı görevleri için yeni komutanlar belirlenecek. Atamaların ardından boşalacak orgeneral ve oramiral rütbeleri için korgeneraller ve koramiraller arasından terfiler yapılacak.

YAŞ'ın Ağustos ayı olağan toplantılarında terfi sırasında bulunan albay, general ve amirlerin bir üst rütbeye yükseltilmesi, general ve amirallerin görev sürelerinin uzatılması ve emeklilik işlemleri ile disiplinsizlik ve ahlaki durumları nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) ayrılacak personel ve TSK'yı ilgilendiren öteki konular görüşülüyor. Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları ile diğer general ve amiral atama işlemleri Yüksek Askeri Şura dışında özel kanunlarla belirlenen esas ve usullere göre yapılıyor.

ORGENERAL KOŞANER BAŞBAKAN İLE ÜÇ KEZ GÖRÜŞTÜ

Son bir haftada Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ile birlikte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan üç kez görüştü. Bugün ise Köşk'te Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün evsahipliğinde gerçekleşen son zirvenin ardından Işık Koşaner emekliliğini istedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.