Trump'ın ilk 100 gününde dış politika karnesi
WASHINGTON - Kasım İleri/Muhammed Bilal Kenasari
Seçim çalışmalarında "Önce Amerika" söylemine vurgu yapan ABD Başkanı Donald Trump, başkanlığının ilk 100 gününde Rusya ile Suriye üzerinden yaşadığı gerginlik, İran'a karşı aldığı sert tavır ve Kuzey Kore ile savaşın eşiğine gelmesi gibi çok önemli olayla dünya gündeminden düşmedi.
Seçim dönemindeki söyleminin aksine, Asya ve Ortadoğu'da müttefiklerinin ve dolayısıyla ABD'nin çıkarlarının tehlikeye girdiği yönündeki açıklamalarıyla Trump, Cumhuriyetçi yönetimlerin genel anlamda takip ettiği agresif dış politika tutumunu devam ettirdi.
Ortadoğu'da gündem İran ve Suriye oldu
Trump yönetimi altında en çok merak edilen konulardan birisi, Ortadoğu meselesinde nasıl bir yol izleneceğiydi. Bunun belki de en net cevabı, Trump yönetiminin İran'a karşı aldığı sert tavır oldu.
Trump'ın o zamanki Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn, füze denemesi yapan İran hükümetini "resmen uyardıklarını" açıkladı. Bir sonraki gün de Trump, "İran ateşle oynuyor" ifadesini kullandı ve İran'ın teröre destek veren ülkeler arasında listenin en başında yer aldığını kaydetti.
Rusya meselesi gündemden düşmedi
Bu 100 günlük süre içerisinde Trump yönetiminin dış politika konusundaki imtihanlarının belki de en büyüğü Rusya ile yaşandı.
İki ülke arasında ilişkilerin en fazla gerildiği an, Suriye rejiminin İdlib kentinde kimyasal silah kullanmasının ardından ABD'nin verdiği sert tepki oldu. Trump'ın Esed'in hava üssünü vurmasının ardından Rusya yönetimi ABD'nin saldırısını kınarken, ABD, Rusya'ya "Esed'i daha fazla desteklememesi yönünde" uyarıda bulundu.
Kuzey Kore konusunda ipler gergin
Son haftalarda Trump yönetiminin Kuzey Kore'ye karşı oluşturduğu sert söylem ve Trump'ın "askeri müdahale de dahil olmak üzere tüm seçeneklerin masada olduğu" şeklindeki sözleri dikkat çekti.
Alışılmadık bir şekilde ABD Senatosunun 100 üyesini birden Beyaz Saray'a davet ederek, kapsamlı bir Kuzey Kore brifingi veren Trump yönetimi, Pyongyang'ın nükleer programından geri adım atmaması halinde ülkeye yeni yaptırımlar uygulayabileceğinin sinyalini verdi.
Şayrat Üssü'ne füze saldırısı
Trump'ın ilk 100 gününe askeri anlamda damga vuran olay, Esed rejimine ait Şayrat Hava Üssü'nün füzelerle vurulması oldu.
Suriye rejiminin 4 Nisan'da İdlib'in Han Şeyhun beldesinde düzenlediği kimyasal silah saldırısı sonucu aralarında çocukların da bulunduğu 70'ten fazla sivilin hayatını kaybetmesi üzerine Trump, Suriye rejimine karşı sınırlı hava harekatı emri verdi.
7 Nisan'da, ABD'nin Akdeniz'de konuşlu gemilerinden fırlatılan Tomahawk füzeleriyle Suriye rejimine ait Şayrat Hava Üssü vuruldu.
Afganistan'da "bombaların anası" ile saldırı
14 Nisan'da ABD Hava Kuvvetleri, Afganistan'ın Nangahar şehrinde DEAŞ hedeflerine karşı "nükleer olmayan en büyük bomba" olarak bilinen GBU-43 bombasıyla hava saldırısı düzenledi.
Bomba Amerikan ordusunda "tüm bombaların anası" olarak biliniyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.