TRT, 4K test yayınına başladı
Başbakan Yardımcısı Akdoğan, "Avrupa'da ilk olarak Türkiye ve TRT 4K yayına geçmeye hazırlanıyor" dedi.
İSTANBUL (AA) - Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "Avrupa'da ilk olarak Türkiye ve TRT 4K yayına geçmeye hazırlanıyor. Bugünkü programla birlikte artık TRT'nin bir kanalı 4K yayın yapmış olacak. Bunu gerçekten çok önemli, tarihi bir an olarak görüyoruz" dedi.
TRT, Türksat ve Vestel işbirliğiyle Türkiye'de ilk kez hayata geçirilecek 4K (Ultra HD) ve Hibrit Yayıncılık Projesi'nin tanıtım toplantısı Zorlu Performans Sanatları Merkezi'nde yapıldı.
Akdoğan, programa gönderdiği görüntülü mesajda, dünyada teknoloji ve medya alanında büyük bir dönüşüm yaşandığını belirterek, HD yayınların Türkiye'de son dönemde büyük bir gelişim gösterdiğini söyledi.
Artık medyada muhteva kadar görüntü kalitesi ve şeklin de önem taşıdığını dile getiren Akdoğan, mesajında şunları kaydetti:
"İşte bütün bu dönüşümler içerisinde daha birçok televizyon kanalı HD yayına hazırlanırken, TRT yine bir öncü ve örnek kanal olarak 4K yayınına geçmeye hazırlanıyor. Tarihi bir andır. Şu anda dünyada sadece 3 ülke 4K yayına geçmiş durumda. Avrupa'da ilk olarak Türkiye ve TRT 4K yayına geçmeye hazırlanıyor. Bugünkü programla birlikte artık TRT'nin bir kanalı 4 K yayın yapmış olacak. Bunu gerçekten çok önemli tarihi bir an olarak görüyoruz. TRT çok konuda öncülük yapmıştır, medarı iftiharımız olmuştur. Bu kez de öncülük yapmıştır, kutluyorum. Bu çalışmaya imza atan bütün arkadaşlarımızı tebrik ediyor ve 4K yayınlarımızın hayırlı olmasını diliyorum."
- TRT Genel Müdürü Göka
TRT Genel Müdürü Şenol Göka ise konuşmasında, dünyada teknolojik gelişimin çok hızlı ve baş döndürücü bir hızla ilerlediğini söyledi.
TRT'nin de gelişen teknolojik şartlara göre yayın yaptığının altını çizen Göka, şöyle devam etti:
İnşallah bu teknoloji insani olarak da gelişime katkı sağlar. Bu teknoloji çok faydalı, önemli ama bu teknoloji hiçbir zaman yüz yüze iletişimin önüne geçmemeli. Teknolojinin gerisinde kalınmaması gerekir. Yeni teknolojiye ulaşmak için çok büyük sistem değişikliği gerekiyor. Bir taraftan geleneksel anlamda yapısal olanı sürdürmek, bir taraftan da Ar-Ge çalışmalarına ağırlık vererek yeniliklere öncülük yapmak önemlidir."
Göka, duyguyu, duygusallığı kaybetmemek gerektiğinin altını çizerek, "Her ne kadar görüntü ve teknolojiyi çok öne çıkarsak da bunun her zaman insani boyutunu da öne çıkarmak gerektiğini düşünüyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. 4K yayınların bundan sonraki dönem için hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.
Şenol Göka, daha sonra projenin hayata geçmesinde emeği geçen bazı üst düzey TRT çalışanlarını sahneye çağırarak teşekkür edip, katılımcıların alkışlamasını rica etti.
Türksat Genel Müdürü Ensar Gül de uydu üzerinden televizyon yayınlarının 1964'te başladığını belirterek, Türkiye'nin ilk uydusunu 1994'te fırlattığını ifade etti.
İlk yayınların analog olduğunu ve 1998'de sayısal yayına geçtiklerini anlatan Gül, 2010'da ise HD yayına başlandığını dile getirdi.
Şu anda uydular üzerinden 600'e yakın televizyonun yayın yaptığına dikkati çeken Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türksat her zaman teknolojiye yatırım yapıyor. Yeni uydu projelerimiz var. Yeni uydu projelerimizle hem televizyon yayıncılığındaki talebi karşılayacağız hem de kapsama alanı içerisine internet hizmeti vereceğiz. Hedefimiz kapsama alanımızı tüm dünyaya yaymak. Türksat ultra HD konusunda da yine öncülük etti, teknolojinin diğer alanlarında olduğu gibi. Ümit ederim ultra HD yayınlar yaygınlaşsın, gerek televizyoncular gerek izleyiciler bu yayınları kullansın ve izlesinler."
- Vestel İcra Kurulu Başkanı Erdoğan
Vestel İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan ise bugünü gerçekten tarihi bir an olarak gördüğünü aktararak, "Her zaman öncülük yapan TRT'nin Türksat'la birlikte bu 4K yayınını başlatması çok cesur bir karar" diye konuştu.
Dünyada çok az yayın kuruluşunun bunu başlatmış durumda olduğunu anlatan Erdoğan, şunları kaydetti:
"Bu kararı aldıkları için kurum yöneticilerine teşekkür ediyorum. Biz sayıca Avrupa'nın en fazla televizyon üreten firmasıyız. Hakikaten bu dijital devrimi Avrupa biraz ıskaladı. Dijital ürünlerin üretilmesi daha çok Uzak Doğu'ya doğru kayıyor ama biz Türkiye olarak bu dijital dönüşümü kaçırmayacağız. Biliyorsunuz artık cihazlar birbirine çok yaklaşıyor. Cihazlar giderek birbirleriyle daha çok interaktif hale geliyor. Bizler 4K'nın kutularını üretiyoruz, öbür taraftan bu kutuların televizyon içine girmiş hali de yakında gelecek."
Erdoğan, teknolojik bir adımın içinde olunduğunu ve bu teknolojiye karar veren, kendine güvenen hem Türksat ve hem de TRT'yi kutladığını anlatarak, "Vestel olarak TRT ile yıllardır süren işbirliğimiz var, birçok konuda ortak hareket ettik ve birçok projeyi harekete geçirdik. Bu tür projeler insanımızın hayat kalitesini artırmaya yöneliktir. En önemlisi artık Türk halkı Avrupa'da bile olmayan 4K'yı izleme hakkına sahip olacaktır" dedi.
Ardından Göka, Ankara'daki yetkililere TRT'nin 4K test yayınının başlatılması talimatını verdi ve yayın başladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.