Trafik radarları her yere yayıldı

Trafik radarları her yere yayıldı
Yollardaki radar işaret levhalarını kaldıran Emniyet Genel Müdürlüğü, kazaların en çok radar araçlarını geçtikten sonra meydana geldiğini açıkladı.Yollardaki...


Yollardaki radar işaret levhalarını kaldıran Emniyet Genel Müdürlüğü, kazaların en çok radar araçlarını geçtikten sonra meydana geldiğini açıkladı.

Yollardaki radar işaret levhalarını kaldıran Emniyet Genel Müdürlüğü, kazaların en çok radar araçlarını geçtikten sonra meydana geldiğini açıkladı.

Şehir içi ve şehirlerarası yollardaki radar ikaz levhalarının kaldırılma gerekçesi belli oldu. Polis, yıllardır uygulanan levha sisteminin "denetimin her zaman ve her yerde yapıldığı" izlenimini vermek için kaldırıldığını savundu. Polis raporunda hız ihlallerinin radar kontrol noktaları arasında yapılmadığı ancak radar aracı geçildikten sonra araçların aşırı hızlandığına dikkat çekildi. Bunun sonucunda da kazaların bu noktalarda yoğunlaştığı belirtildi.

ÜLKE SATHINA YAYILACAK

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), 11Mart 2013'te kaldırılan seyyar radar levhalarının sürücüler üzerindeki algılanan yakalanma riskini artıracağına dikkat çekti. Radar denetimleri, durdurulmadan seyir halinde gerçekleşecek.

Ülke çapında yaygınlaştırılacak TEDES'ler (Trafik Elektronik Denetim Sistemleri) hız kontrollerine odaklandırılacak. EGM?nin hazırladığı raporda, son yıllarda meydana gelen trafik kazalarının analizinin yapıldığı belirtilerek, "Hız ihlallerinin radar ikaz levhası ile radar ekibinin bulunduğu yer arasındaki yol kesiminde yapılmadığı, ancak radar aracının geçilmesiyle birlikte hız ihlalinde bulunulduğu ve trafik kazalarının bu bölgelerde meydana geldiği anlaşılmaktadır" denildi.

YÜKÜMLÜLÜK YOK

Radar uyarı levhalarının kullanılması konusunda herhangi bir kanun veya yönetmelik hükmü bulunmadığı belirtilen raporda şu tespit dikkat çekti: "Sürücüler hız denetimlerinde uyarı levhası konulmasının kanuni bir zorunluluk olduğunu düşünerek, hız ihlalleri sonucunda kendilerine uygulanan cezaları iptal ettirmek için dava açmakta,mahkemelerde bu konudaki geçmiş genelgeyi esas alarak cezaları iptal etmektedir. Diğer ülke karayollarında bu şekilde bir uyarı levhası kullanılmıyor."

Direksiyonda cep telefonu alkol kadar tehlikeli

Selçuk Üniversitesi Kazaları Araştırma, Önleme ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, "Alkol gibi dalgınlığa ve dikkatsizliğe yol açarak, hata yapılmasının önünü açan, direksiyonda cep telefonu kullanımından kaçınılmalıdır" dedi. Çelik, son günlerde hava sıcaklığının artışıyla birlikte insanların tatil planları yapmaya başladığını söyledi. Çelik, ?Direksiyonda cep telefonu kullanımına dikkati çekmek istiyoruz. Çünkü kazaların bir çoğu bu nedenle oluyor. Telefon sohbetleri, sürücünün kaza yapma ihtimalini 4 kat artırır. Bu yanlış davranış, alkollü araç kullanmaya eşdeğer bir durum ortaya çıkarıyor."

KAMİL ELİBOL - BUGÜN GAZETESİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.