Toroslar'dan Avrupa ve Uzakdoğu'ya mantar?

Toroslar'dan Avrupa ve Uzakdoğu'ya mantar?
 Adana'nın Feke İlçesi'nde dar gelirli köylüler tarafından ormanlık alanlarda toplanan mantarlar, hijyenik koşullarda ambalajlanıp Avrupa ve Uzakdoğu...

 

Adana'nın Feke İlçesi'nde dar gelirli köylüler tarafından ormanlık alanlarda toplanan mantarlar, hijyenik koşullarda ambalajlanıp Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerine ihraç ediliyor.

ADANA-

Toros Dağları?nın eteklerinde kurulu olan Feke ilçesine bağlı Oruçlu, Çandırlar, Hıdıruşağı ve Tortulu köylerine yakın bölgedeki ormanlık alanlarda yetişen ve halk arasında "katran mantarı" olarak bilinen mantar türü, gelir düzeyi çok düşük olan orman köylüsünün önemli geçim kaynağı haline geldi.

Sabahın erken saatlerinde yataklarından kalkarak hemen hemen tüm aile fertleriyle birlikte sık çam ağaçlarıyla kaplı ormanlık alana giren köylüler, Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerine gönderilmek üzere topladıkları mantarı tüccarlara bu yıl 3 ve 7 lira arasında fiyatlardan sattı.

Yörede mantar tüccarlığı yapan Nihat Şener, bu yıl sonbahar yağmurlarının tam zamanında yağması sonucu bolca mantar hasadı yapıldığını söyledi.

Köylülerin yörede 250 ton mantar topladığını belirten Şener,
"Köylülerden alınan mantarın 60-70 tonu hijyenik koşullarda ambalajlanıp Avrupa ve Uzakdoğu?ya ihraç edilirken, kalanı yurt içi tüketimine sunuldu. İç piyasada mantar 5 ve 10 TL arasında alıcı buldu. Geçtiğimiz yıllarda hasat bol olmadığı için mantarın kilo fiyatının 40 TL?ye kadar çıktığı oldu" dedi.

Şener, köylülerin mantar hasadı sırasında besin değerini kaybetmemesi için naylon kaplara serpiştirilen nemli toprakta tazeliğini koruma yöntemi uyguladığını ifade etti.

HER MANTAR YENMEZ
Şener, doğadan toplanan mantarların zehirli olabileceğini, vatandaşların bu konuda dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Türkiye?de kültürü alınamayan çeşitli mantarların yetiştiğini bildiren Şener, "Mantar türlerinin dış görünümleri birbirine benziyor. Dolayısıyla zehirli ya da zehirsiz oldukları konusundaki yanılmalar istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Mantarın zehirli olup olmadığını anlamak için süt içinde bekletme veya üzerlerinde hayvan ısırığı olup olmadığına bakılması gibi yanlış metotlar uygulanmamalı" dedi.

Şener, tüketilmeden önce doğadan toplanan mantarların mutlaka laboratuvar analizinden geçirilmesi ve tür sınıflandırılmasının bilimsel olarak bilinmesi gerektiğini kaydetti.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.