Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü
Çerçeve Sözleşmeler, 1989 yılında uygulanmaya başlamış olup “protokol, tutanak, kamu toplu iş sözleşmeleri anlaşma tutanağı, kamu kesimi toplu iş sözleşmeleri genel anlaşma protokolü, kamu toplu iş sözleşmeleri çerçeve anlaşma protokolü” gibi çeşitli adlar altında günümüze kadar gelmiştir.
Tarafları, kamu işveren sendikaları ile ilgili işkolundaki işçi sendikalarıdır. Hükümeti temsilen kamu toplu iş sözleşmelerinin koordinesinden sorumlu Bakan tarafından imzalanan anlaşma metnidir. Koordinasyon görevi, 61. Hükümet Döneminde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına verilmiştir.
Çerçeve Sözleşmeler, önceleri sadece Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) ile imzalanmaktayken, 2000’li yıllardan itibaren Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş) ile de imzalanmaya başlanmıştır.
Çerçeve Sözleşmeler, bağlayıcılığı olmayan nitelikte sözleşmeler olduğundan, Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolünün imzalanmasını müteakip; işçi sendikaları ile kamu işveren sendikaları arasında işyeri veya işletme düzeyinde toplu iş sözleşmeleri imzalanmaktadır.
Başlangıç tarihleri, 2017 yılı olan Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri ile ilgili olarak taraflar arasında sürdürülen toplu pazarlık görüşmeleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın da zaman zaman müzakerelere katılması ve Hükümetin görüşünü yansıtması sonucu belli bir aşamaya gelmiş ve nihayetinde 3 Temmuz 2017 günü anlaşma ile sonuçlanmış ve çerçeve protokolü düzenlenerek imza altına alınmıştır.
2018 yıllarını kapsayan Protokol ile;
• Aylık 3.000 TL altında olan çıplak brüt ücretlere bu tutarı aşmamak üzere aylık 90TL/ay ilaveyle bir iyileştirme yapılmıştır.
• Bu iyileştirmeler sonrası ücret zamları şu şekilde karar bağlanmıştır:
Birinci yılın ilk altı ayı için %7,5 ikinci altı ay için % 5, ikinci yılın ilk altı ayı %3,5 ve ikinci altı ayı için %3,5 olarak ücret zammı uygulanacaktır. Ayrıca ilk altı ay hariç olmak üzere daha sonraki dönemlerde gerçekleşen enflasyonun ücret zamlarının üzerinde gerçekleşmesi halinde, aradaki farkın enflasyon farkı olarak ücretlere yansıtılacaktır.
• Toplu İş Sözleşmelerinde yer alan maktu ödemeler ve sosyal yardımlar, ücret zammı oranında ve ücret zammının uygulandığı dönemlerde artırılacaktır.
• Yemek yardımı bedeli 1. yıl için 1,5TL/gün artırılarak uygulanacaktır. İkinci yıl itibariyle ücret zammı oranında ve ücret zammının uygulandığı dönemlerde artırılacaktır.
• İlk defa geçmiş dönemde yıllık olarak 500 TL olarak ödenen denge ödeneği, ek ödeme olarak Mayıs ayında brüt 750TL TL olarak ödenecektir.
• Ocak 2017 tarihi itibariyle en düşük aylık giydirilmiş net ücret 2.600 TL düzeyine getirilmiştir (ücret, ikramiye, ilave tediye, primler, tazminat, sosyal yardım ve asgari geçim indirimi dahil).
Geçmiş dönemlerde olduğu gibi, ülkenin ve çalışanların durumu göz önünde tutularak, tarafların iradesiyle uzlaşma sağlanarak çerçeve protokol imzalanmıştır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.