TİM?in gözü dünyada?

TİM?in gözü dünyada?
 TİM, hazırladığı 2023 ihracat stratejisini Başbakan Erdoğan'a sundu.TİM Başkanı Büyükekşi, "2023'te 545.2 milyar dolar ihracat yaparak dünya...


 

TİM, hazırladığı 2023 ihracat stratejisini Başbakan Erdoğan'a sundu.

TİM Başkanı Büyükekşi, "2023'te 545.2 milyar dolar ihracat yaparak dünya ticaretinden yüzde 1.58 oranında pay almayı hedefliyoruz" dedi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ve ihracatçı birlikleri başkanları ''2023 Türkiye İhracat Stratejisinin Uygulamaya Aktarılması ve Performans Yönetimi Projesi'ni Başbakan Tayyip Erdoğan'a tanıttı. TİM Başkanı Büyükekşi, özel sektör liderliğinde Türkiye'nin en kapsamlı strateji belgesini hazırladıklarını söyledi. Büyükekşi, projenin iki aşamalı olduğunu, birinci adımda, Türkiye düzleminde 2023 ıhracat Stratejisi'nin uygulamaya aktarılması ve performans programını ortaya koyduklarını, ikinci adımda ise bunun tüm sektörler için kırılımını yaptıklarını söyledi.

9 senaryo geliştirdik

TıM olarak, dünya ticaretine ilişkin iyimser-kötümser-olası başlıkları altında 9 senaryo geliştirdiklerini anlatan Büyükekşi, ''Kabul ettiğimiz referans senaryo çerçevesinde, ''Sektörlerin her birinin ihracat hedeflerini topladığımızda 2023 yılında 545,15 milyar dolarlık bir büyüklük ortaya çıktı. Bu rakama ulaşırsak dünya ticaretinden alacağımız pay da yüzde 1,58 seviyesine ulaşıyor. Bu, bugüne göre dünya ticaretindeki payımızı iki katına çıkartmak demektir'' diye konuştu.

Strateji ofisleri kurulsun

Başbakan Erdoğan'dan 2023 İhracat Stratejisi'nin ulusal politika haline gelmesini isteyen Büyükekşi, şunları söyledi: "Kamu kuruluşlarının 5 yıllık Stratejik Planlarına 2023 ihracat stratejik hedeflerini almaları. 2023 ıhracat Stratejisi'nin, Yüksek Planlama Kurulu gündemine taşınması. İlgili Bakanlık ve Kamu kuruluşlarında, İhracat Strateji Haritasında tanımlı rol ve sorumlulukların koordinasyonu için 2023 strateji ofislerinin ve proje ekiplerinin kurulmasıdır.''

Logo'yu yeniledi Merkez'e kızdı

Mehmet Büyükekşi, TİM olarak logoyu ve web sayfalarını da yenilediklerini, ayrıca ''Hedef 2023, 500 Milyar Dolar'' logosunu da etkinliklerinde kullanacaklarını belirtti. Büyükekşi, Merkez Bankası'nın zorunlu karşılıkları artırma kararına da tepki göstererek, ''Biz Merkez Bankası'ndan faiz indirimi bekliyorduk. Faiz indirimi olmadan karşılık oranlarının artırılmasının doğru olmadığını düşünüyoruz'' diye konuştu.

CHP fırsatçılık yapıyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TİM heyeti ile yaptığı görüşmede CHP'yi topa tuttu. Erdoğan, "İktidarları döneminde Türkiye'ye çok ağır bedeller ödetenlerin, ekonominin tüm dengelerini alt üst edip bir gecede Türkiye'yi ciddi şekilde yoksullaştıranların, bugün 2023 hedeflerine sahip çıkması tam bir tezattır. Yine muhalefetleri döneminde, Türkiye'nin önüne, hiçbir hedef, hiç bir vizyon koyamayanların, milletin derdine derman olacak hiç bir proje açıklamayanların, bizim ortaya koyduğumuz hedeflere sahip çıkması, kolaycılıktır, fırsatçılıktır'' dedi. İhracatın son 6 yılda 3.5 kat yükseldiğini önümüzdeki 12 yılda pek ala 4 kat daha artabileceğine dikkat çeken Erdoğan, 2023 ihracat hedefinin 500 milyar doları aşabileceğini bildirdi. Erdoğan, "230 milyar dolardan aldığımız milli gelir, 6 yılda üç katın üzerinde bir artışla 730 milyar dolara ulaştı. 6 yılda 3 katın üzerinde artan milli gelir, 12 yılda pekala 3 kat artabilir ve 2 trilyon dolara ulaşabilir" şeklinde konuştu.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.