'Teşkilatlar sıcak bakıyor'

'Teşkilatlar sıcak bakıyor'
 Mesut Değer, partisinin Kürt raporunun Haziran 2011'de Diyarbakır'da açıklanacağını söyledi.PKK'ya yakınlığıyla bilinen ANF'ye konuşan CHP Genel...

 

Mesut Değer, partisinin Kürt raporunun Haziran 2011'de Diyarbakır'da açıklanacağını söyledi.

PKK'ya yakınlığıyla bilinen ANF'ye konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Mesut Değer, partisinin Kürt raporunun Haziran 2011'de Diyarbakır'da açıklanacağını söyledi. Kürt sorununun çözümü için Öcalan'la görüşülebileceğini savunan Değer, "Teşkilatlarımız CHP-BDP ittifakına sıcak bakıyor" dedi...

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve MYK üyesi Mesut Değer, "Bölgedeki teşkilatlarımız CHP-BDP ittifakına sıcak bakıyor" dedi. Hazırladıkları Kürt raporunun Haziran 2011'deki genel seçimlerden önce açıklanacağını ifade eden Değer, Kılıçdaroğlu'nun referandum öncesi genel af vaadinin de raporda yer alacağının sinyallerini verdi.

İllegal sol partiler var

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Diyarbakır'a gitmek için yola çıktığı saatlerde CHP Genel Başkan Yardımcısı Değer, PKK'ya yakınlığıyla bilinen Fırat Haber Ajansı'na (ANF) çarpıcı açıklamalar yaptı. Kürt sorununun CHP'nin öncelikleri arasında olduğunu dile getiren Değer, "Genel başkanımızın bölgeye ilişkin genel af da dahil söylemleri oldu" dedi. Doğu ve Güneydoğudaki teşkilatların CHP-BDP ittifakına sıcak baktığını vurgulan Değer, şöyle devam etti:

"Türkiye'de BDP, DSP, İşçi Partisi ve bunun yanında illegal de dahil 64 sol parti var. Bütün sol partilerin ve de diğer partilerin CHP çatısı altında bir araya gelerek iktidar olmaları lazım. Kürtler'i, radikal ve muhafazakâr ve sol partileri kucaklayarak CHP'nin iktidara gelmesini sağlamak lazım."

Kürt sorununu çözmeliyiz

Değer, her bireyin insanca yaşaması için CHP çatısı altında birleşmesi gerektiğini söyleyerek bunun bir seçim ittifakı olarak algılanmamasını istedi. Herkesin kendi programları ve düşünceleri ile gelip CHP altında siyaset yapabileceğini anlatan Değer, CHP'nin de buna olanak sağlamasının zorunlu olduğunu belirterek, "CHP'ye gelen bu oluşumlar sorunlarını TBMM'ye taşıyarak bunları çözmeli. Kürt sorunu da buna dahil" diye konuştu.
Bu konuda herkese sorumluluk düştüğünü kaydeden Değer, "Sadece BDP ile bir seçim ittifakı görüşmesi diye bir şey yok. Bu Sayın Selahattin Demirtaş'ın yurtdışında iken söylediği bir görüş. Olması gereken dar bir ittifak değil CHP'nin iktidara taşınmasıdır" dedi.

İmralı katkı sunacaksa...

PKK sorununun çözümünde BDP'nin "Muhatap sadece İmralı'dır" yaklaşımını eleştiren Değer şöyle konuştu:
"İmralı da önemli bir kavramdır. Kürt sorununu çözümü konusunda İmralı katkı sunacaksa değerlendirilmelidir, katkı sun-mayacaksa değerlendirilmeyebilir. İmralı'yı örgütün silahsızlandırılması konusunda da değerlendirmek lazım. Bu sorunun çözüm yeri Meclis'tir."

Birlikte yaşamayı öğrenmeliyiz

Bazı basın organlarında "Mesut Değer CHP'yi PKK çizgisine getiriyor" yönünde yayınlar yaptığına dikkati çeken Değer, Türkiye'yi geleceğe taşıyacak bir projeden bahsettiğini aktardı. Türkler'le Kürtlerin bir arada yaşama olanağının sağlanması gerektiğine değinen Değer, "Bir arada yaşamayı öğrenmemiz lazım" dedi.

CHP'nin Kürt sorunu konusundaki çalışmalarını seçimlerden önce bitireceğini söyleyen Değer, komisyonun raporunu Diyarbakır'dan tüm Türkiye'ye duyuracağını bildirdi. "Türban konusunu da Kürt sorunundu da diğer sorunları da Türkiye'de çözebilecek tek parti CHP'dir" diyen Değer, komisyonda olmadığı için raporla ilgili ayrıntı veremeyeceğini anlattı.

Değer, "Genel Başkanımız bu konudaki görüşlerini belirtmiş. Bir genel affın çıkmasından yana olduğunu belirtmiş. Kimlik üzerine, kültürel haklar üzerine, ekonomik haklar üzerine, Kuzey Irak ile ilişkiler üzerine, Suriye, İran üzerine, yurtdışında yaşayan Kürtler üzerine inceleme ve çalışmalarımız var" ifadelerini kullandı.

BDP'li Demirtaş'ın AK Parti planı

CHP'li Mesut Değer'in ittifak yorumuna ilk destek BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'tan geldi. Fırat Haber Ajansı'na (ANF) konuşan Demirtaş, Türkiye'de AK Parti karşısında ayakta kalan tek gücün Kürt hareketi olduğunu savunarak, "CHP de dahil olmak üzere bütün güçlerle demokratik bir blok oluşturulabilirse AK Parti durdurulabilir" dedi. Bunun dışında hiçbir alternatif olmadığını vurgulayan Demirtaş, diğer partilerin AK Parti'ye ideolojik olarak yenildiklerini, örgütsel olarak da teslim olduklarını söyledi.

Sadece CHP ile değil başka partilerle de seçim ortaklığı veya stratejik birlik arayışlarının olduğunu ifade eden
Demirtaş şunları söyledi:

"Bu seçimlere özelikle AK Parti'nin ideolojik yayılmayıcılığını durdurabilecek, demokratik bir blokla gitmenin Türkiye açısından tarihi önemde olduğunu düşünüyoruz. Şu anda AKP karşısında direnebilecek tek güç, ayakta kalan güç Kürt hareketidir."

BDP olarak Güneydoğu'da AK Parti-'yi durdurduklarını öne süren Demirtaş, bunun Türkiye genelinde etkili olması için böylesi bir demokratik bloğa ihtiyaç olduğunu kaydetti. "CHP ile bu çerçevede görüşmelerimiz olabilir, ilkeleri konuşabiliriz" diyen Demirtaş, CHP'nin dürüst ve ciddi yaklaşması durumunda seçim ittifakı da dahil her şeyin konuşulabileceğinin altını çizdi.

İttifak partiyi ikiye böler

BDP ile ittifaka CHP bölge teşkfetten-nın sıcak baktığını söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Mesut Değer'e sert tepki geldi. CHP Elazığ eski Başkanı Ethem Gülbay, ittifak söyleminin CHP'de bölünmeye yol açacağının altını çizerek "İl teşkilatları kaynayacak haberleri yok" dedi. Değer'in sözlerinin aksine bölgedeki teşkilatların BDP ile ittifaka sıcak bakmadığını kaydeden Gülbay "İttifak rüyaları görüyorlar. Bu konu yüzünden il başkanlığından istifa ettim. BDP ile ittifaka asla sıcak bakmıyoruz... Yarı yarıya bölünmüş durumdayız. Böyle bir işe kalkıştıklarında parti tamamen bölünür" diye konuştu.

ODTÜ mezunu eski bir saraca olduğunu kaydeden Gülbay, "Bölge içn ulusal çizgide hazırladığım bir programı parti I içindeki Kürt ekibine raporu verdim, beI ğenmediler. Kızdım partiden aynldım" dedi.

Bu Kürt ekibinin kendi kenefe ahkâm kestiğini aktaran Kılıçdaroğlu'nun Diyarbakır ziyaretinin bölgede iyi bir şekilde yankı bulmadığını ifade etti. Öte yandan, Kılıçdaroğlu'nun Diyarbakır ziyaretine katılan bölgedeki CHP illa başkanları Değer'in ittifak açıklamalarıyla ilgili konuşmak istemedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.