Tersine beyin göçü hız kazandı
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, "TÜBİTAK çağrısıyla 595 bilim insanımız ülkelerine dönerek, çalışmalarını Türkiye'de yapacaklar" dedi.
ANKARA (AA) - MEHTAP YILMAZ - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, tersine beyin göçünün tüm hızıyla devam ettiğini belirterek, "Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) çağrısıyla 595 bilim insanımız ülkelerine dönerek, çalışmalarını Türkiye'de yapacaklar" dedi.
Bakan Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, destek ve teşvik mekanizmalarının güçlendirilmesiyle, yurt dışından Türkiye'ye dönüş yapan bilim insanlarının sayısında önemli artış yaşandığını söyledi.
TÜBİTAK'ın yönettiği Tersine Beyin Göçü Programı ile 362, yine TÜBİTAK'ın koordinasyonunda yürütülen AB programı kapsamında yurt dışında bulunan 233 araştırmacının, bilimsel faaliyetlerini Türkiye'de gerçekleştireceklerini bildiren Işık, "TÜBİTAK çağrısıyla toplam 595 bilim insanımız ülkelerine dönerek çalışmalarını burada yapacaklar" diye konuştu.
- "5 milyon dolara varan destek"
Işık, ortaya çıkan tablodan duyduğu memnuniyeti dile getirerek bilim insanlarına yapılan eve dönüş çağrısını tekrarladı. Türk bilim insanlarının projelerinin, öncelikle yurt içinde olmak üzere yurt dışında da desteklendiğini anlatan Işık, "Ufuk 2020 programının da içinde olduğu uygulamalarla proje başına yaklaşık 5 milyon dolara varan destek programlarına daha yoğun katılımın olmasını bekliyoruz" ifadesini kullandı.
- "En çok 2014'te dönüş yaşandı"
TÜBİTAK "2232 Yurda Dönüş Araştırma Burs Programı" kapsamında; doğa, tarımsal, sosyal, beşeri ve tıbbi bilimler ile mühendislik ve teknoloji alanlarında araştırma deneyimine sahip TC uyruklu araştırmacılara, yurt dışından Türkiye'ye dönmelerini teşvik etmek ve çalışmalarını yurt içinde sürdürebilmeleri için destek veriliyor.
Başvurularda lisans mezunlarının asgari 6 yıl, yüksek lisans mezunlarının asgari 4 yıl, doktora mezunlarının asgari 2 yıl yurt dışında olmak üzere yurt araştırma deneyimine sahip olmaları şartı aranıyor. Destek sağlanması kararlaştırılan adaylara ayda 3 bin 250 lira olmak üzere azami 24 aya kadar burs desteği, 30 bin liraya kadar araştırma desteği, sağlık sigortasının bir kısmı ve ulaşım ücretleri de veriliyor.
Çağrının başladığı 2010 yılında sadece 12 araştırmacı yurda dönerken, en çok artış 2014 yılında yaşandı. Geçen yıl yapılan 287 başvurudan 182'si kabul edilerek desteklendi.
TÜBİTAK, 2015 başvurularını almaya devam ederken yurda dönen araştırmacı sayısının daha da artması öngörülüyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.