'Terli terli de su için'

'Terli terli de su için'
 Hacette Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Güler, "terli terli su içmeyin" sözünün doğru olmadığını belirterek, "Terli terli de...

 

Hacette Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Güler, "terli terli su içmeyin" sözünün doğru olmadığını belirterek, "Terli terli de su içilmesi gerekiyor. Böbrekler için bu gereklidir" dedi.

 

ANTALYA (AA) - AYŞE YILDIZ - Hacette Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağatay Güler, "terli terli su içmeyin" sözünün doğru olmadığını belirterek, "Terli terli de su için, içilmesi gerekiyor. O söz insanların sağlığı için gerekli suyu almasını engelliyor. Böbreklerin sağlığı için dolaşım sistemi için bu gereklidir" dedi.

 

Güler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, günde en az 1,5-2 litre su tüketilmesi gerektiğini söyledi.

 

Her zaman su içilebileceğini vurgulayan Güler, "Suyumuzu korumuyoruz, su savurganlığımız fazla, içmemiz gereken suyu da içiyoruz ama 'terli terli su içme' gibi birtakım kısıtlamalar koymamak gerekir. Her zaman, su içilebilir. Susadığımız zaman su içmek için kısıtlama yok" diye konuştu.

 

Toplumda var olan "terli terli su içmeyin" sözünün yanlış olduğunu dile getiren Güler, öğrenciler koştuğu zaman, belli aralıklarla mutlaka su içmeleri gerektiğini anlattı.

 

Her yaştaki insanın uzun yol yürüdüğünde ya da ağır iş yaptığında veya herhangi bir sıcak ortamda çalıştığında sık su içmesi gerektiğini belirten Güler, şöyle konuştu:

 

"Ara vererek, su içmesi lazım. Onun için 'terli terli su içmeyin' sözü doğru değil. Terli terli de su için, içilmesi gerekiyor. O söz insanların sağlığı için gerekli suyu almasını engelliyor. İnsanların terlediği zaman belirli bir iş yaptığı sırada ara vererek su içmekten çekinmemesi gerekir. Böbreklerin sağlığı için dolaşım sistemi için bu gereklidir."

 

Türkiye'de içme suyunun çok israf edildiğini dile getiren Güler, "Biz musluk tamir etmesini bilmiyoruz. Bir üniversite tuvaletinin ya da sokakta çeşmenin musluğu bozuk, akıyor. Ona karşı bir sorumluluk duymuyoruz. O musluğun onarılması için her vatandaşın sorumluluk alması gerekir" şeklinde konuştu.

 

Güler, insanın içebileceği suyun çok değerli olduğunu vurgulayarak, "Bununla araba yıkamamalı, çim sulamamalıyız. Kirli suyu arıtıp bu işleri yapmalıyız" dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.