Terleme egzamayı tetikliyor

Terleme egzamayı tetikliyor
  KTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan, çocukluk egzaması olarak bilinen atopik dermatit etkenlerden birinin terleme olduğunu söyledi. TRABZON...


 

 

KTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan, çocukluk egzaması olarak bilinen atopik dermatit etkenlerden birinin terleme olduğunu söyledi.

 

TRABZON (AA) - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fazıl Orhan, naylon, deri ve polyester gibi tahriş edici ve dar elbiselerden kaçınılması gerektiğini bildirdi.

 

Orhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halk arasında çocukluk egzaması olarak bilinen atopik dermatiti en fazla uyaran etkenlerden birinin terleme olduğunu söyledi.

 

Atopik dermatitin vücutta bazı hücrelerin reaksiyonu ve kronik iltihaplanması olduğunu belirten Orhan, "Hastalık çocuklarda yaklaşık 2-3 aylıkken başlar. En önemli belirtileri ise deride kızarıklık, kaşıntı ve sivilce gibi döküntülerdir. Bu belirtiler ilk olarak alın ve yanakta başlar, sonra saçlı deri ve çeneye yayılır" dedi.

 

Orhan, terlemenin atopik dermatiti şiddetlendirdiğini ifade ederek, "Bu nedenle yaz aylarında daha dikkatli davranılmalıdır. Pamuklu ve vücuda yapışmayan giysiler tercih edilmelidir. Polyester, naylon, deri gibi tahriş edici ve dar elbiselerden kaçınılmalı. Bunlar terlemeye neden olarak egzamayı şiddetlendirir'' diye konuştu.

 

- "Atopik dermatit hastalarının üçte ikisinde hastalığa alerji de eşlik eder"

 

Yaz aylarında atopik dermatit hastalarının terledikten sonra mutlaka banyo yapması gerektiğini vurgulayan Orhan, şunları kaydetti:

 

"Banyo tek başına cildi kurutan bir uygulamadır. Bu nedenle banyo sonrasında nemlendirici kullanılması şarttır. Sabun ya da şampuanın olabildiğince az kullanılmasını öneriyoruz. Yapılması gereken en doğru şey ılık su ile hemen terin vücuttan atılarak nemlendirici kullanılmasıdır."

 

Prof. Dr. Orhan, atopik dermatit hastalarının besin alerjisine de dikkat etmesi gerektiğini anlatarak, sözlerini şöyle tamamladı:

 

"Atopik dermatit hastalarının üçte ikisinde hastalığa alerji de eşlik eder. Bu nedenle hastalara alerji testi yapıyoruz. Özellikle besin alerjilerine etken bir duyarlılık söz konusuysa hastaya bu besinden uzak durmasını öneriyoruz. Bu kapsamda da hastaya yönelik diyet programı hazırlıyoruz."

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.