TBMM'nin 'yüksek yargı' mesaisi sürüyor
Yoğun gündem nedeniyle 1 Temmuz'da tatile girmeden çalışmalarını sürdürecek TBMM Genel Kurulunda, yüksek yargıya ilişkin düzenlemenin yasalaşması planlanıyor.
TBMM (AA) - Yoğun gündem nedeniyle 1 Temmuz'da tatile girmeden çalışmalarını sürdürecek TBMM Genel Kurulu, hafta boyunca çalışacak, daha sonra Ramazan Bayramı nedeniyle çalışmalarına ara verecek.
Genel Kurul, Türkiye'nin Lübnan'da konuşlu Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü'ne (UNIFIL) verdiği desteğin 1 yıl daha uzatılmasına ilişkin Başbakanlık Tezkeresi'ni görüşecek.
Tezkerede, UNIFIL'in görev süresinin 31 Ağustos 2016'da sona ereceği, ancak görev süresinin bu tarihten sonraki dönem için yenilenmesi yönünde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından ağustos ayı içinde bir kararın kabul edilmesinin beklendiği belirtilerek, TSK unsurlarının 5 Eylül 2016'dan itibaren 1 yıl daha UNIFIL Deniz Görev Gücüne iştirak etmesi ve bununla ilgili gerekli düzenlemelerin hükümet tarafından yapılması için izin talep edildi.
Yüksek yargı düzenlemesi
Tezkerenin görüşmelerinin ardından yüksek yargıya ilişkin düzenleme Genel Kurulda ele alınacak. 36 maddeden oluşan Danıştay Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair kanun Tasarısı, "temel kanun" olarak iki bölüm halinde görüşülecek.
Tasarıya göre, Danıştay daire sayısı en geç 3 yılda 17'den 10'a düşürülecek. Danıştay üyeleri 12 yıl için seçilecek, bir kişi iki defa Danıştay üyesi seçilemeyecek.Tasarı kanunlaşıp yürürlüğe girdiği tarihte Danıştay üyelerinin üyelikleri sona erecek. Ancak Danıştay Başkanı, başsavcısı, başkanvekilinin üyelikleri devam edecek. Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte Danıştaydaki kadro sayısı 116 olacak, bu sayı 90'a düşünceye kadar, boşalan her iki üyelik için bir üye seçimi yapılacak.
Tasarı kanunlaşıp yürürlüğe girdiği tarihte Yargıtay üyelerinin üyelikleri sona erecek. Ancak Yargıtay Birinci Başkanı, Cumhuriyet Başsavcısı, birinci başkanvekili, Cumhuriyet Başsavcıvekilinin Yargıtay üyelikleri devam edecek. Yargıtay üyeleri 12 yıl için seçilecek. Bir üye iki defa Yargıtay üyesi seçilemeyecek. Yargıtay'daki 23 hukuk dairesi ile 23 ceza dairesi sayısı en geç 3 yıl içinde 12'ye indirilecek. Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte Yargıtaydaki kadro sayısı 300 olacak, bu sayı 200'e düşünceye kadar, boşalan her iki üyelik için bir üye seçimi yapılacak.
Tasarıyla, terör davaları, il merkezlerindeki ağır ceza mahkemelerinde görülecek.
Düzenlemeyle; kayyım atanan şirketlerin yönetim organı ile ortaklık payları idare yetkileri de kayyıma devredilecek. Kayyımların görevleriyle ilgili tazminat davaları devlet aleyhine açılacak. Devlet, ödediği tazminatı görevini kötüye kullanan kayyımlara rücu edecek.
Genel Kurul, yarından itibaren cuma da dahil olmak üzere geç saatlere kadar mesai yapacak.
Siyasi partilerin grup toplantıları salı günü gerçekleştirilecek.
TBMM'deki ihtisas ve araştırma komisyonları da gündemlerindeki konuları ele alacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.