TBMM Sağlık Komisyonunun ilk gündemi bağımlılıkla mücadele!

TBMM Sağlık Komisyonunun ilk gündemi bağımlılıkla mücadele!
Bağımlılıkla topyekün mücadele için yeni eylem planı çok yakında hazır..

Bakan Akdağ, Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyelerini bağımlılıkla mücadele konusunda bilgilendirdi

Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Recep Akdağ:

“Batı dünyası bağımlılık salgınının pençesinde, maalesef Türkiye de arifesinde”

“Çok zor bir mesele ancak üstesinden gelebiliriz”

 

Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Recep Akdağ, bağımlılıkla topyekün mücadele için oluşturulan 2018-2023 Eylem Planı’nın hemen hemen hazır olduğunu söyledi.

23 Aralık 2017 tarihinde yayımlanan genelgeyle kurulan Bağımlılık ile Mücadele Yüksek Kurulunun başkanlık görevini de yürüten Akdağ, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyelerine, kurulun çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Komisyon Başkanı, AK Parti Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar, toplantının açış konuşmasında, bağımlılığın çağın en önemli problemi olduğunu belirtti. Bağımlılığın; dün ve bugün olan, yarın da olacak olan bir mesele olduğunun altını çizen Ünüvar, “Özellikle bizden sonraki nesle daha iyi, daha müreffeh bir ülke bırakmak istiyorsak bağımlılıkla daha etkin şekilde mücadele etmeliyiz” dedi.

Uyuşturucu ile Mücadele Yüksek Kurulunun son 4 yıl içerisinde çok başarılı çalışmalar yürüttüğünü dile getiren Ünüvar, “Hükümetimiz artık bunu Bağımlılık ile Mücadele Yüksek Kurulu şekline dönüştürdü. Sadece uyuşturucu ile değil, tütün, alkol, teknoloji bağımlılığı ve diğer davranışsal bağımlılıklarla mücadele anlamında da bir yüksek kurul oluşturdu” diye konuştu.

 

“İLK TOPLANTIYI BAĞIMLILIKLA MÜCADELEYE AYIRMAK ÇOK HAYIRLI BİR HAREKET”

Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Recep Akdağ da konuşmasına, Komisyon Başkanı Ünüvar’a teşekkür ederek başladı. Komisyonun ilk toplantısını bağımlılıkla mücadele konusuna ayırmanın çok hayırlı bir hareket olduğunu ifade eden Akdağ, “Kendisi bahsetmedi ama 2014 yılında uyuşturucu ile mücadele konusundaki topyekün mücadele koordinasyonunun kuruluşunda Sayın Ünüvar’ın büyük rolü var. O zaman da Sağlık Komisyonu başkanıydı. Ve onun ortaya koyduğu inisiyatifle Uyuşturucu ile Mücadele Kurulu fikri oluştu. Kuşkusuz ki bu o günkü hükümetimizin  takdirleriydi ama işin fikri gelişmesinde Sayın Ünüvar’ın çok önemli rol oynadığını ifade etmem lazım. Bakanlar Kurulu’nda Sayın Ünüvar’ın uzun sunumunun ardından Uyuşturucu ile Mücadele Yüksek Kurulu kuruldu” ifadelerini kullandı.

 

“4 YILDIR CİDDİ MESAFE ALINDI”

Kurul kurulduktan sonra bir eylem planı hazırlandığını ve bakanlıkların, ilgili kuruluşların bu plan doğrultusunda çalışmalarına devam ettiğini vurgulayan Akdağ, “Gerçekten çok hayırlı işler oldu. Uyuşturucu ile mücadele konusunda yasalarda özellikle uyuşturucu satıcıları için, bunu bir örgütle yapanlar, çocuklara satış yapanlar için cezalar daha da artırıldı. Gümrüklerde belirli tedbirler alındı. Narkotimler kurularak sokaklardaki mücadele kuvvetlendirildi. Ve bu çalışmalar sayesinde Türkiye’de Avrupa’da yakalanan toplam uyuşturucu miktarından daha fazla uyuşturucu yakalanmaya başlandı. Çünkü Türkiye bir geçiş hattı. Afganistan’dan İran’a, oradan Türkiye’ye ve daha sonra Avrupa’ya geçişler var. Tabi özellikle bölücü terör örgütü ile mücadele ciddi bir ivme kazandıktan sonra Türkiye’de esrar ve eroin üretimi ciddi ölçüde engellenmiş oldu. Tamamen yok edildiğini söyleyemeyiz ama bu konuda çok büyük mesafe alındı” şeklinde konuştu.

Yine bu kapsamda okullarda ciddi çalışmalar yapıldığını, Yeşilay’ın son 4 yılda gittikçe artan şekilde aktif bir kuruluş haline geldiğini dile getiren Bakan Akdağ, “100 yıllık bir kuruluş olan Yeşilay, gerçekten çok gerilemişti. Yeşilay çok ciddi bir güç kazandı. Ve bu şekilde okullarımızda Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı iş birliği ile milyonlarca çocuğumuz ve aileleri eğitildi. Sağlık Bakanlığımızın oluşturduğu AMATEM’ler, ÇEMATEM’lerin sayıları artırıldı. Tedavi ile ilgili de ciddi mesafeler alınmış oldu” dedi.

 

“BAĞIMLILIKLA TOPYEKÜN MÜCADELE”

Bütün bu süreç içerisinde, özellikle 2008 yılında başlayan sigara ile mücadelenin de belli bir seviyeye geldiğine dikkat çeken Akdağ, şöyle devam etti:

“Uyuşturucudan bahsederken neden sigaradan da bahsettim. Çünkü şunu yakından biliyoruz. Her sigara içen elbette uyuşturucu kullanmıyor. Ama hemen hemen her uyuşturucu kullanan sigara içmiş oluyor. dolayısıyla sigara aslında diğer zararlı alışkanlıklara geçişte bir basamak. Dünyanın gittiği yöne baktığımızda da şunu görüyoruz. Bütüncül bir yaklaşım Avrupa’nın birçok ülkesinde benimsendi. Yani tek tek uyuşturucu ile mücadele, sigarayla mücadele, alkolle mücadele yerine bağımlılıkla topyekün mücadele kavramı son 10 yılda gelişmeye başladı ve Sayın Başbakanımız 23 Aralık 2017 tarihi itibarıyla Bağımlılık ile Mücadele Yüksek Kurulunu kurma kararı alarak, bu husustaki genelgeyle beni de vazifelendirdi. Sigara, alkol, uyuşturucu, kumar ve bir de teknolojinin yanlış kullanımıyla mücadele artık yüksek kurulun konuları içerisinde.”

 

“EL BİRLİĞİ YAPMALIYIZ”

Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Recep Akdağ, son birkaç aydır yeni bağımlılıkla mücadele eylem planı üzerinde yoğun bir çalışma yürüttüklerinin altını çizerek, “2018-2023 Eylem Planı henüz taslak aşamasında olduğu için kamuoyuna tam deklare etmiyoruz. Bu konuda bugün sizlerin de görüşlerini alma imkânımız olacak. Kuşkusuz ki sizlerin görüşleri de bize yol gösterecek” diye konuştu.

Günümüzde batı dünyasının bağımlılık konusunda büyük bir salgının pençesinde olduğunu dile getiren Akdağ, “Özellikle uyuşturucu konusunda ve son yıllarda gelişen teknolojinin uygunsuz kullanımı konusunda gerçekten yer yer batı dünyasının çaresizlik içerisine düştüğünü görüyoruz. Türkiye de böyle bir salgının maalesef arifesinde. Hızlı şehirleşme, yaşam biçimlerinin değişmesi, internet yoluyla dünyadaki her şeyden daha kolay haberdar olma, bunların olumlu taraflarının yanı sıra böyle bir salgına da sebep olabilecek olumsuzluklarının da olabileceğini biliyoruz. Onun için bu salgının başlangıcında el birliği yapmalıyız. İktidarı, muhalefeti, sivil toplum kuruluşları, üniversitelerimiz topyekün bu mücadeleyi başlatmalıyız. Çok zor bir mesele olduğunu bilmek gerekiyor, inşallah birlikte çalışırsak üstesinden gelebileceğimizi de biliyorum” dedi.

 

“EYLEM PLANI HEMEN HEMEN HAZIR”

2018-2023 Eylem Planı ile ilgili hazırlıklara da değinen Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Eylem planını aslında kısım kısım hazırlıyoruz. Hemen hemen hazır. Tütünle mücadele konusundaki yeni eylem planımız hazır. Alkol, kumar ve teknolojiyle ilgili olarak biraz daha çalışmamız gerekecek. Burada şunu söyleyeyim; yeni eylem planında gösterge kısmına çok önem veriyoruz. Yani süreçlerle ilgili yaptıklarımızın sonuçlarını nasıl takip edeceğiz? Mesela atık sularda uyuşturucu takibi yapacağız. İki şehrimizde Adana ve İstanbul’da adli tıp enstitüleri çok başarılı projelerle atık sularda Avrupa’nın bazı şehirlerinde yapıldığı gibi uyuşturucu takibi yapmaya başladılar ama bunlar birer projeydi. Biz bu projeleri Başbakanlık olarak himayemize alıyoruz. Süratle geliştireceğiz ve Türkiye’nin bütün riskli illerinde 2018 yılı içerisinde atık sularda takibe başlayacağız. Nihai olarak gerek talebi gerek arzı azaltmak konusunda yapacağımız bütün çalışmaları bu şekilde takip etmemiz gerekir. Bu şekilde takibe de inşallah 2018 yılında başlamış olacağız.”

 

Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Recep Akdağ, açış konuşmasının ardından, Bağımlılık ile Mücadele Yüksek Kurulu tarafından yürütülecek çalışmalar ve hazırlanan eylem planının detayları hakkında komisyon üyelerini bilgilendirdi. Toplantıya TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyelerinin yanı sıra Uyuşturucu ile Mücadele Araştırma Komisyonu üyesi milletvekilleri ile Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Elif Güler Kazancı da katıldı.  

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.