TBMM ?demokratikleşme? dedi..

TBMM ?demokratikleşme? dedi..
Jacobs University Bremen'de doktora öğrencisi olan Uluğ, Kürt ve PKK sorunuyla ilgili TBMM'nin nabzını ölçtü.4 parti "Demokrasiyi derinlemesine yerleştirmek...


Jacobs University Bremen'de doktora öğrencisi olan Uluğ, Kürt ve PKK sorunuyla ilgili TBMM'nin nabzını ölçtü.

4 parti "Demokrasiyi derinlemesine yerleştirmek ve insan haklarını uygulamak bu sorunu çözer" görüşünde birleşti

Abdullah Öcalan'ın Nevruz mesajının ardından gözler TBMM'ye çevrilirken, Kürt ve PKK sorununa ilişkin milletvekillerinin katılımıyla gerçekleştirilen akademik çalışma, önemli sonuçlar verdi. Almanya Jacobs University Bremen'de doktora öğrencisi olan Melis Uluğ tarafından gerçekleştirilen araştırma, Kürt sorunu, terör sorunu ya da Güneydoğu sorunu olarak adlandırılan konunun milletvekilleri tarafından nasıl değerlendirildiğini ortaya koydu. 4 parti "Demokrasiyi derinlemesine yerleştirmek ve insan haklarını uygulamak bu sorunu çözer" görüşünde birleşti. Akademik araştırmada bu tespit, "Sorunun çözülmesi için ortak karara varılan bir kartın bulunması oldukça önemlidir ve diyalog kurulurken göz önünde bulundurulabilir" şeklinde değerlendirildi.

PARTİLER BAĞIMSIZ KÜRDİSTAN İSTEMEDİ

Bağımsız Kürdistan fikrine BDP dahil tüm partilerin karşı olduğu belirtildi. Kürt sorunuyla ilgili CHP'nin bazen Ak Parti ve bazen de MHP ile aynı fikri paylaştığına işaret edildi. Araştırmadaki "Oslo müzakereleri devam etmelidir" kartının süreç itibariyle "İmralı süreci" olarak okunabileceği belirtilirken, "Bu kart, CHP ve MHP tarafından kabul görmedi" denildi.

BDP'NİN TSK SÜRPRİZİ

"TSK savaşın bitmesini istemiyor" değerlendirmesine AK Parti, CHP ve MHP katılmazken, BDP milletvekillerinin "nötr" kalması dikkat çekti. "Kürt sorunu yoktur, Kürt istilası vardır" görüşüne hiçbir parti katılmadı. "Ekonomik kalkınma ve iş alanlarının artması sağlanmalıdır" değerlendirmesine üç parti katılırken, BDP yine 'nötr' kaldı.

Araştırma kapsamındaki analiz sonucunda milletvekilleri arasında 4 düşünce grubu ortaya çıktı. Milletvekillerinin partilerine göre sorunu "tanımlamaları" ve çözüme ilişkin görüşleri şöyle sıralandı:

CHP VE MHP: ÜNİTER YAPI BOZULMAMALI

Araştırma kapsamındaki analiz sonucunda milletvekilleri arasında 4 düşünce grubu ortaya çıktı. Milletvekillerinin partilerine göre sorunu "tanımlamaları" ve çözüme ilişkin görüşleri şöyle sıralandı:

1-Terör sorunu ve yabancı güçler sorunu (CHP ve MHP): Türkiye iç işlerinde bağımsız olursa bu sorun çözülebilir. PKK'nın acilen silah bırakması gerekmektedir. PKK hem terör örgütü hem de Büyük Ortadoğu projesinin aktörüdür. ABD'nin bölgedeki çıkarları yüzünden sorun çözülmemektedir. Ne olursa olsun üniter devlet yapısı bozulmamalıdır, bu yüzden kesinlikle bağımsız bir Kürdistan kurulmamalıdır. Kürtlerin kendi dillerinde eğitim ve yayın hakkı kabul edilmemelidir. Abdullah Öcalan serbest bırakılmamalıdır.

CHP VE AK PARTİ: PKK SİLAH BIRAKMALI

2-Kimlik sorunu ve demokratikleşme sorunu (CHP ve AK Parti): Kürtlerin asimile edilmeye çalışılması ve uzun yıllar boyunca inkar edilmesi sorunun sebebidir. Bu bir kimlik sorunudur ve aynı zamanda demokratikleşme sorunudur. Bu yüzden de demokrasiyi derinlemesine yerleştirmek, yerel yönetimleri güçlendirmek ve aynı zamanda iş alanlarının artmasını sağlayarak çözüme katkıda bulunulabilir. PKK bir terör örgütüdür ve silah bırakmalıdır.

BDP: BAĞIMSIZ KÜRDİSTAN KURULMAMALI

3- Kimlik sorunu ve hak ve özgürlükler sorunu (BDP): Sorunun sebebi Türkiye'nin ulus-devlet ideolojisidir. Kürtlerin asimile edilmeye çalışılması ve uzun yıllar boyunca inkar edilmesi sorunun diğer sebeplerindendir. PKK terör örgütü değildir, sorunun sebebi PKK değildir, PKK sonuçtur. Kürtlerin kendi dillerinde eğitim ve yayın hakkı kabul edilmelidir ve Kürt kimliğinin varlığı anayasal olarak tanımlanmalıdır. Öcalan serbest bırakılmalı fakat bağımsız bir Kürdistan kurulmamalıdır.

AK PARTİ: MÜSLÜMANLIK EKSENİNDE BİRLEŞMELİ

4-Demokratikleşme sorunu (AK Parti): Demokrasiyi derinlemesine yerleştirmek ve insan haklarını uygulamak bu sorunu çözer. Aynı zamanda PKK silah bırakmalıdır, ekonomik kalkınma ve iş alanlarının artması sağlanmalıdır. Çözüm için sadece askeri yöntemler kullanılması sorunun çözümüne engeldir. Sorunun çözümü için Türkler ve Kürtler Müslümanlık ekseninde yeniden birleşmelidir. MHP, sorunun çözümünde bir engeldir.

23 VEKİL KATILDI

Akademik araştırmaya, 5 AK Parti, 6 CHP, 6 MHP ve 6 BDP'li milletvekili katıldı. 23 milletvekilinin 10'u kendisini Türk, 10'u Kürt olarak tanımladı. Bir vekil, etnik kimliğini söylemek istemedi. Bir vekil, "etnik kimlik benim için hiç önemli değil" derken, bir vekil "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım" karşılığını verdi.

HABER: EZELHAN ÜSTÜNKAYA / BUGÜN GAZETESİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.