TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop TYB’nin Anayasa Çalıştayında Konuştu
TYB’nin “Yeni Anayasa” çalışmalarına katkı sağlamak amacıyla düzenlediği program 30 Eylül 2021 tarihinde saat:09.30 da başladı ve akademisyenler, hukukçular ve sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticilerinin katılımı ile çevrimiçi gerçekleştiriliyor.
TBMM Başkanı Şentop yaptığı konuşmada; “Anayasa tartışmaları beni her zaman heyecanlandırır. Türkiye’de anayasa çalışmaları sadece anayasa tartışmaları değildir. Genel olarak hukuk sitemi ile ilgili devlet yönetimi devlet algısıyla ilgili paradigması ile ilgili genel anlamda siyaset ile ilgili tartışmalardır. En kalitelisinin ise anayasa çerçevesinde yürütülen olduğunu düşünüyorum.” dedi.
Yeni anayasa çalışmalarının Türkiye’nin her zaman gündeminde olduğunu belirten Başkan Şentop, “Yakın zamanda 2011 yılında yapılan seçimler öncesinde bütün siyasi partilerin taahhütleriyle yeni anaysa yapımı konusunda prensip olarak bir anlaşma sağlanmıştı. Bunun üzerine de bir anayasa anlaşma komisyonu kurulmuştur. Ben de o komisyonda AK Partiyi temsilen görev yapanlardan birisiydim. 2 yıldan uzun bir zaman bu çalışmalar yürütüldü. Şüphesiz bu çalışmalardan somut olarak anayasa metni çıkmadı. Ama bunun anayasa çalışmalarına katkı sunduğunu düşünüyorum.” diye konuştu.
Prof. Dr. Mustafa Şentop konuşmasında, Anayasa üzerinde yapılan tartışmaların Türkiye’yi devlet millet ilişkisi bağlamında ve hukuk sistemi bakımından daha iyi noktalara taşıdığına inandığını , Anayasa tartışılırken anayasa fikrinin yerli yerine oturtulması gerektiğine vurgu yaptı ve sözlerini şöyle sürdürdü:
“Devlet ve devlet unsurları tarafından yapılan-yaptırılan anayasalar açısından düşündüğümüzde bunların uzun ömürlü olmadıklarını söyleye biliriz. Bu anayasalarla maksadın hasıl olmadığını bir bakıma anayasa fetişizmine gidildiğini görüyoruz. Geriye dönü baktığımızda da siyasi ve hukuki tartışmaların bir yerinde insanlar; “Bir anayasa yaparsak, anayasayı değiştirirsek tüm meseleleri çözebiliriz” diye düşünüyorlar. Bunun yüzde yüz haksız olduğunu söyleyemem ama bunun abartılmaması gerektiğini söyleyebilirim. Buradaki esas mesele, bir ülkedeki siyasi ve kamu hukuku geleneklerinin, taammümlerinin anayasa ile mutabık olması gerekir.”
TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan da yaptığı konuşmada, “Türkiye’de periyodik olarak her on yılda bir askeri darbe, muhtıralar ve darbe girişimleri olmuş, benzer gerekçelerle demokrasi ve anayasal kurumlar rafa kaldırılmış, kişisel hak ve hürriyetler kısıtlanmıştır. İstinasız, bu olağanüstü dönemlerin olağanüstü uygulamaları olmuştur. Sivil alana ve siyaset üzerine baskı kurarak yönetimi ele geçirenler tepeden inmeci, emreden, buyurgan, darbelere ve darbecilere meşruiyet sağlamayı amaçlayan, kendilerini ve uygulamalarını garanti altına alacak anayasalar yaptılar. Doğrusu; Askeri darbeler sonrasında çok partili hayata geçildiğinde iş başına gelen hükümetlerden bazıları zaman zaman bu ayıplı maddeleri ortadan kaldıracak yeni anayasa yapma yoluna gitmişlerdir. Ancak, tam anlamıyla, dört başı mamur, insan hak ve özgürlüklerini gözeten, insanımızın içine sinen, gelişen, büyüyen Türkiye’ye yakışır bir anayasa henüz ortaya çıkmamıştır.” dedi.
Genel Başkan Arıcan sözlerini şöyle sürdürdü: “Şimdi ise; Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın darbelerin izlerini silecek, sivil, demokrat, kapsayıcı, darbecilerin anayasasının yerine milletimizin anayasasını yapma teklifi var. TBMM Başkanımız Sayın Prof. Dr. Mustafa Şentop’un girişimleri var. Bu teklif ve girişimler sadece siyasi partilere değil, ülkemizdeki sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere bu alanda hizmet veren tüm kurumlaradır. İstiklal Marşımızda olduğu gibi toplumsal mutabakatı en üst seviyede sağlayarak yeni bir anayasayı yapmak için bugün ortam oldukça müsaittir. İnandığında milletimizin neleri başaracağını, tarihin seyrini nasıl değiştirdiğini 15 Temmuz’da gördük. Darbe teşebbüsüne bu direnci gösteren aziz milletimizin şimdi de toplumsal iradelerini ortaya koyarak büyük bir uyum ve uzlaşma içinde yeni bir anayasa için ellerini taşın altına koyacaklarına yürekten inanıyorum. Biz Türkiye’nin yazarları, düşünürleri ve sanatçıları olarak; demokrasimizin güçlenip kurumsallaşması için devletin temelini oluşturan, yasama, yürütme ve yargı organlarının nasıl çalışacağını belirleyen, kişilerin temel hak ve ödevlerini düzenleyen anayasanın yeni şartlara ve gelişmelere uygun hale getirilmesini talep etmekteyiz. Talep etmekle de kalmayıp, yeni anayasa çalışmalarında olması gereken, bulunması elzem olan konuları değerlendirmek müzakere etmek amacıyla bu çalıştayı düzenledik.”
Devamı: https://www.tyb.org.tr/tbmm-baskani-sentop-2021-anayasa...
D Mehmet Doğan
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.