Tayland, Bangladeş ve Malezya'da Arakanlı Müslümanlara destek gösterileri yapıldı
DAKKA/KUALA LUMPUR
Tayland, Malezya ve Bangladeş'te düzenlenen gösterilerde, Myanmar'ın Arakaneyaletinde yaşanan şiddet olaylarına tepki gösterildi.
Tayland'ın başkenti Bangkok'ta da Myanmar büyükelçiliğinin önünde gösteri düzenlendi. Arakanlı Müslümanlara destek vermek için elçilik önünde toplanan yaklaşık 150 kişilik bir grup, sloganlar attı. Bazı göstericilerin Arakanlı Müslümanlara destek mesajları içeren yazılar bulunan tişörtler giydiği dikkati çekti.
Arakanlı Müslümanlar Tayland Grubu Genel Sekreteri HJ İsmail, "Myanmar'da yaşayan kardeşlerimizi öldürmeyi durdursunlar." ifadesini kullandı.
Malezya
Malezya'nın bazı kentlerinde binlerce kişi, Arakan'daki şiddet olaylarını protesto etti. Başkent Kuala Lumpur'da Cuma namazının ardından düzenlenen gösteriye, sivil toplum örgütleri yetkililerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 600 kişi katıldı.
Malezya'daki Arakan Müslümanlarının lideri Rafi Ismail, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği'den (ASEAN) Arakan'daki askeri şiddete son verilmesi için çağrıda bulunması gerektiğini belirtti.
İsmail "Arakan'da ailemden 17 kişi katledildi. Bu böyle gidemez." ifadesini kullandı.
Uluslararası toplumun Myanmar'da yaşananlara sessiz kaldığını kaydeden İsmail, azınlık olarak şiddete maruz kaldıklarını söyledi.
İsmail, protestoların Malezya hükümeti Myanmar hükümetine karşı kararlı bir adım atana veya Arakan'daki gerilim yatışana kadar süreceğini vurguladı.
Protestoların ardından Malezya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Myanmar büyükelçisinin çağrılarak Arakan'daki durum hakkında açıklama isteneceği ve konuyla ilgili endişelerin ifade edileceği belirtildi.
Myanmar hükümetine, Arakan'da devam ettiği ifade edilen etnik temizliğin sona ermesi için gereken tüm önlemlerin alınması çağrısı yapılan açıklamada, tarafların durumu şiddetlendirecek herhangi bir eylemden kaçınması talebinde bulunuldu.
Malezya Başbakanı Necip Rezak, Putrajaya kentinde Cuma namazı sonrası Arakanlı Müslümanlar için yapılan dualara iştirak etti.
Malezya İslam İşleri Bakanı Jamil Khir Baharom da Cuma namazının ardından yaptığı konuşmada, ASEAN ülkelerinin Myanmar'daki barışı garanti altına almak ve Arakanlı Müslümanlara insani yardım sağlamakta önemli rol oynaması gerektiğini dile getirdi.
Ayrıca Baharom, ASEAN ruhuyla barışın tesis edilebileceğine inandıklarını ve bu tarz olayların tekrarlamayacağını ümit ettiklerini belirtti.
Bangladeş
Bangladeş'in başkenti Dakka'daki bir caminin önünde toplanan binlerce Bangladeşli, "Arakanlı Müslümanları öldürmeye son verin" sloganları attı.
Göstericiler, Myanmar Devlet Başkanı Aung San Suu Çii'nin kuklası ve Myanmar bayrağını ateşe verdi.
Endonezya ve Tayland'da da bugün benzer destek gösterileri düzenlendi.
Bangladeş sınırındaki Arakan'da, Myanmar ordusunun geçen ay başlattığı operasyonların ardından on binlerce Arakanlı Müslüman, komşu Bangladeş'e sığınmak zorunda kalmıştı. BM'nin yaptığı açıklamaya göre, saldırılar sebebiyle yurdunu terk etmek zorunda kalanların sayısı 30 bini buldu.
Bangladeş yönetimi, salı günü 20 gemi dolusu sığınmacıyı Myanmar'a geri iade etmişti.
Eyalette tırmanan şiddetin, 2012 yılında Budist çoğunluğun Müslüman azınlığa yönelik gerçekleştirdiği saldırılardan bu yana yaşanan en ciddi çatışma olduğu düşünülüyor.
Arakan'da nüfusun çoğunluğunu, BM tarafından "dünyada en fazla zulüm gören topluluk" olarak tanımlanan Arakan Müslümanları (Rohingya) oluşturuyor.
Muhabir: Büşra Selvi Öğütcen,Adem Şalvarcıoğlu,Dildar Baykan
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.