Tarımsal ihracat alarm veriyor!
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Semih Karademir, geçen yılın ocak ayında Rusya'ya yapılan 315 milyon dolar ihracatın, yaşanan uçak krizinin ardından bu yılın aynı ayında 208 milyon dolar gerileyerek 107 milyon dolara düştüğünü söyledi.
Türkiye-Rusya arasında devam eden gerginliğin üreticiyi özellikle ihracat için üretim yapan birçok kişiyi iflasın eşiğine getirdiğini belirten Karademir, yaz aylarında meyve ihracatında da büyük düşüş beklediklerini kaydetti. Karademir şöyle konuştu:
"Geçtiğimiz aylarda Türkiye ile Rusya arasında yaşanan gerilimin uluslararası etkileri çok konuşuldu, tartışıldı. Aynı tartışmalarda bu gerginliğin Türkiye'nin tarımına ve de özellikle tarımsal dış ticaretine olumsuz etkileri olacağı da konuşulmuştu. Bu gerginliğin etkileri dış ticaret verilerinde kendini göstermeye başladı. TUİK dış ticaret verileri 2015 yılının ocak ayında Türkiye'nin Rusya'ya yaklaşık 315 milyon dolarlık ihracat yaptığını gösteriyor. Aynı kalem 2016 Ocak ayı için 107 milyon dolara düşmüş durumda. İthalat ise 1,9 milyar dolardan, 1,3 milyar dolara gerilemiş. Yani ithalat yaklaşık yüzde 30 azalırken, ihracat yaklaşık yüzde 66 azalmış durumda.
ÜRETİCİYİ ZOR GÜNLER BEKLİYOR
Çukurova kentlerinde özellikle ihracata yönelik narenciye üretimi yapan çiftçinin krizin etkisini bu yılın eylül ayından itibaren hissedeceğini belirten Karademir sözlerini şöyle sürdürdü:
"Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği, 2015/2016 Ocak-Şubat ayı sektör değerlendirme raporunu yayınladı. Rapor durumun vahametini gözler önüne seriyor. Rapora göre Türkiye'nin 2015 Ocak-Şubat'ı ile 2016 Ocak-Şubat'ını değer olarak karşılaştırırsak, toplam narenciye ihracatı, yüzde 34, taze sebze ihracatı yüzde 29, taze meyve ihracatı ise yüzde 4 azalmış. Tabi ki meyve ihracatının mevcut politik gerginlikten az etkilenmesinin başlıca sebebi mevsim. Bu gerginlik devam ederse yaz aylarında meyve ihracatının da oldukça azalacağını öngörmek zor değil.
YÜZDE 73'LÜK BİR DÜŞÜŞ SÖZ KONUSU
İhracatta en fazla azalışın; elma, çay, domates, portakal, mandalina, çilek, üzüm gibi ürünlerde yaşandığına dikkat çeken Karademir sözlerini şöyle sürdürdü:
"TUİK raporuna göre ülkeler bazında ise en fazla azalış Rusya ile yaşanmış. Rusya ile toplam yaş meyve ve sebze ihracatı, 2015 Ocak-Şubat'ta 143 milyon dolarken, 2016 Ocak-Şubat'ta 38 milyon dolara düşmüş. Yaklaşık yüzde 73'lük bir düşüş söz konusu. Sadece Rusya ile değil, Irak ile yüzde 23'lük, Suriye ile yüzde 45'lik, Bulgaristan ile yüzde 26'lık düşüşler de söz konusu. Bu düşüşler Ukrayna, Romanya, Beyaz Rusya ve İsrail ile yapılan ihracat artırılarak karşılanmaya çalışılsa da, bununda işe yaramadığı toplam tarımsal ihracatta yaşanan düşüşten anlaşılıyor. Özellikle narenciye ihracatının en çok Rusya ve Irak'a yapıldığı göz önüne alındığında narenciye üreticisini önümüzdeki günlerde zor anlar yaşayacağı ortadadır.
adanapost.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.