Tarihe ihanet?

Tarihe ihanet?
Kanuni dönemini "padişaha kadın seçmek" üzerine kuran Muhteşem Yüzyıl dizisine tepkiler dinmiyor. Tarihçi Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, "Osmanlı'yla...



Kanuni dönemini "padişaha kadın seçmek" üzerine kuran Muhteşem Yüzyıl dizisine tepkiler dinmiyor. Tarihçi Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, "Osmanlı'yla alakası yok. Bizans sarayı sandık" sözleriyle tepkilerini dile getirirken, İlahiyatçı Prof. Dr. Hayrettin Karaman ise "Kanuni bütün gününü böyle geçiriyormuş gibi bir algı var. Bence rezalet" dedi.



İslam tarihçileri dizide kullanılan kostümlerin gerçeği yansıtmadığı ifade ediyor.

Osmanlı İmparatorluğu'nun en ihtişamlı yılları olarak bilinen Kanuni dönemini saraya sıkıştırıp, tüm olup bitenleri "padişaha kadın seçmek" üzerine kuran Muhteşem Yüzyıl dizisinin ilk bölümü dün Show TV'de yayınlandı. Binlerce tepki gelmesine rağmen dün Show TV'de yayınlanan dizi tepki toplama devam ediyor. Binlerce izleyici dizi ile ilgili şikâyetlerini RTÜK'e mektup ve elektronik posta yoluyla dile getirirken, bir grup lise öğrencisi de dizinin yayından kaldırılması için imza kampanyası başlattı.

İSLAM TARİHÇİLERİ ŞOKTA

Osmanlı İmparatorluğu'nun 10. Padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın hayatından kesitlere yer verdiği iddia edilen dizinin ilk bölümü sonrasında akılda kalanlar, "Topkapı sarayı ve içindeki kadınlar" oldu. Çakma Kanuni Sultan Süleyman'ın tüm günü eğlence, cariye seçimi, öpüşme ve yatak sohbetleriyle geçti. Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan'ın oğlu için yaptıkları ise İslam'la taban tabana çelişen Osmanlı kültürünü aşağılayan kareler oldu. Osmanlı hayatından kesitler sunduğunu iddia eden dizide, Valide Sultan ve cariyelere göğüs dekolteli elbiseler giydirilirken, cariyelerin birbirlerinin yanındanken çırılçıplak soyundukları dikkat çekti. İslam'ın setri avret (vücudun en az örtünmesi gereken sınırı) kuralının hiçe sayıldığı dizi için İslam tarihçileri de şokta.

MÜSLÜMANLAR AŞAĞILANDI

İslam Tarihçisi Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, dizinin alt metinlerinde İslam düşmanlığı yattığını ifade ederek, "Yurt içinde ve yurt dışında birçok film seyrettim. Ancak bu kadar rezil bir film görmedim. Osmanlıyla hiçbir alakası yok. O tip asla Kanuniyi temsil etmiyor. Sanki haremağası gibi gösteriyorlar. Tarihe büyük bir ihanettir. Hristiyanlığı övüyor, sanki Müslümanlar kadınları sağdan soldan zorla toplayarak işkenceyle topluyor. Alçaklık!" görüşlerine yer verdi. İlahiyatçı Profesör Hayrettin Karaman ise "Osmanlıyı böylesi bir kesitle vermek doğru değil. 24 saatlik hayatını böyle mi geçiriyordu. Kanuni sanki bütün gününü böyle geçiriyormuş gibi bir algı var. Bence rezalet olan şey koca padişahı, kadınlarla birlikten olan, yemek yiyen aygır gibi göstermektir. Bu adiliktir" dedi.

RTÜK YAPTIRIM UYGULASIN

Dizi için en sert tepki de BBP'lilerden geldi. BBP İstanbul İl Başkanı Bayram Karacan, "Ülkemizde bu tarihimizi karalayan değil, tarihimizin güzelliklerini gören filmler yapılmalı" dedi. Halit Ergenç'in oynadığı "Muhteşem Yüzyıl" dizisinde Kanuni Sultan Süleyman'ın şehvet düşkünü gösterildiğini anlatan Karacan, "Harem bir genelev gibi, Osmanlı padişahı da şehvet düşkünü gösteriliyor. RTÜK'ten bir isteğimiz olacak. Bu tür filmleri izlemeye alsınlar. Gereken neyse yaptırım uygulansın" dedi. BBP'liler Kanuni Sultan Süleyman döneminin anlatıldığı "Muhteşem Yüzyıl" dizisinde, Osmanlı Devleti'nin karalandığının, Kanuni Sultan Süleyman'ın da şehvet düşkünü gibi gösterildiğinin vurgulandığına dikkat çekerek, dizinin yapımcısı ve yayınlanan kanalı protesto etti. Dizi için harekete geçen bir grup lise öğrencisi de imza kampanyası başlattı.

İddialar gerçek dışı

Diziyle ilgili eleştirilere ilk kez Show TV'den açıklama geldi. İlk bölümden sonra yapılan yazılı açıklamada eleştiriler "yersiz", "kasıtlı" bulundu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi. "Muhteşem Yüzyıl, Show TV ekranlarında fragmanlarının yayınlanmaya başlamasıyla planlı ve kasıtlı olarak bazı çevrelerce Osmanlı hanedanının yanlış tanıtıldığından ve dizinin o dönemdeki karakterleri ve ilişkileri çarpıttığı konusunda haksız bir şekilde itham edilmişti. Dün gece ekranlarımızda yayınlanan ilk bölümünde bu iddiaların gerçek dışı olduğu ve dizinin Osmanlı tarihinin en parlak dönemlerinden biri olan Kanuni dönemini tarihi gerçeklerden esinlenerek dramatik bir kurgu ile seyirciye yansıttığı ortaya çıktı."

Kanuni'nin doğduğu kent ayakta

"Muhteşem Yüzyıl" adlı diziye, Kanuni Sultan Süleyman'ın doğduğu yer olan Trabzon'dan tepki geldi. Anadolu Gençlik Dergisi Trabzon Şube Başkanı Ahmet Yakuphan, Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde düzenlediği basın toplantısında, son yıllarda bazı yerli diziler aracılığıyla gençlerin düzeninin bozulmaya çalışıldığını belirtti. Yakuphan, 'Bizler bu dizinin derhal yayımdan kaldırılmasını istiyoruz. Duyarlı vatandaşlarımızın '444 1 178' numaralı RTÜK İletişim Merkezini arayıp tepkilerini iletmelerini istiyoruz' dedi.

Endişe içerisindeyim gereğini yapacağız

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da 'muhteşem rezalete' tepki gösterdi. TBMM'deki RTÜK Yasa Tasarısı'nın ikinci bölümünde suruları yanıtlayan Arınç, 'Ben de şahsen endişe ve üzüntü içindeyim' diyen Arınç, 'Kanuni Sultan Süleyman gibi bütün dünyada ve Osmanlı döneminde büyüklüğü bilinen ve 'Muhteşem Süleyman' olarak tanıtılan bir insanın harem, içki düşkünü, hatta bazı sahnelerinde söylemeye dilim varmayan bir ilişki içerisinde göstermeye matuf..." ifadelerini kullandı. Arınç şunları kaydetti: " Ancak RTÜK yayına giren ve yayın sırasında yayın ilkelerine aykırı olduğu itirazıyla, şikayetiyle önüne gelen konular hakkında karar verebilmektedir. Önleyici bir imkanımız bulunmamaktadır. Önleyici imkanımız sadece tasarının 7. maddesinde kabul edilmiş olan milli menfaatler veya bu konudaki olağanüstü günlerde alınması gereken tedbirleri içermektedir. Kamuoyunun tepkilerini dikkate alarak televizyonun bunu kendiliğinden kaldırması belki düşünülebilir. Sadece Atatürk ile ilgili hatırasına alenen hakareti suç sayan bir kanun yürürlüktedir. Bunu diğer tarihi şahsiyetler için de geçerli kılmak herhalde mümkün değil. Ancak gönlümüzden geçen, aklımızdan düşünebildiğimiz, tarihimizin önemli şahsiyetlerini olduğundan başka türlü görerek küçültmeye, aşağılamaya çalışan ne olursa olsun karşılığını bulmalıdır. Diziyle ilgili şikayetleri süratle dikkate alacağımızı ve kanun çerçevesinde gereğini yapacağımızı söyleyebilirim.'

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.