Taksi plakasına altın ayarı
Taksi plakası 1 milyon lirayı aştı. O kadar parası olmayan, altındaki gibi çeyrek plakaya ortak oluyor.
Sarışına güvenenler geçen yıl da iyi kazandı. Sarışın deyince altından bahsetmiyoruz. Sarı taksiler sözünü ettiğimiz. Onların bir yatırım öyküsü var. Ancak ona geçmeden önce, geçen yıl hangi yatırıma yönelen ne kazandı kısaca göz atalım: Borsa yüzde 52.5, taksi yüzde 23.1, dolar yüzde 5.80, euro ve altın ise yüzde 0.26 artmış. Bir başka deyişle güvenli liman kabul edilen altın yatırımcının avucunda erimiş. Borsa ise bütün dünyanın en iyi kazananı olmuş. Gelelim taksiye. Onun bir borsası yok. Fakat neredeyse bir borsa kadar düzgün işliyor. Bu işi yapanlar internet sitelerinde alış fiyatından satış fiyatına ve kiraya verme parasına kadar her şeyi ilan ediyor. Eğer taksi yatırımına karar verdiyseniz pazarlık etme, kandırılma gibi bir durum söz konusu olmuyor. Biliyorsunuz ki aracı sadece komisyonunu alıyor. Kimler mi taksicilik yapıyor? Gülben Ergen'den tutun Tarık Akan'a kadar bir çok ünlünün olduğu gibi, adı duyulmamış ev kadınları, bir şirkette çalışan arkadaşlar bile taksicilik yapıyor. Bu arada taksilerin fiyatına gelelim. Sıkıdurun bugün bir taksi plakasının fiyatı tamı tamına 1 milyon 33 bin lira. Yine sıkı durun, geçen yıl fiyat 860 bin liradan buraya yükseldi. Ev hanımları bir taksiyi nasıl alacak diyorsanız herkesin parasına göre. Eğer plakanın tamamınısatın alacak gücünüz yoksa 565 bin liraya yarım hisse alırsınız. Olmadı bir teker de satılıyor. Onun fiyatı da 258 bin lira. Hadi onu da alamadınız. Böl bir tekeri dörde... Tekerde 4 bijon var. Yani her bir bijon da bin 500 lira.İşte böyle. Diyelim ki yakın arkadaş olan 6 ev hanımının birikmiş biraz parasıvar. 10 bin 750'şer lirayı koydukları zaman bir bijon alabiliyorlar. 64 bin 500 liraya aldıkları bijonlarının değeri seneye muhtemelen 80 bin lira civarında olacak. Üstelik bijon onlara her ay 258 lira da kira getirecek. İstanbul'un taşı toprağı altın oldukça nüfusu artmaya devam edecek. Bu artış da taksi fiyatlarına yansımayı sürdürecek.
270 Bin lira yatırımla aylık 2 bin lira kira
Taksi yatırımcılığını ciddi şekilde düşünenlerin gelirini daha artırmalarımümkün. Örneğin İstanbul'dan 1 milyon 33 bin liraya taksi alıp ayda 4 bin 600 liraya kiraya vermek yerine Anadolu'ya yönelebilirsiniz. Anadolu'nun bazıkentlerinde taksi plakası fiyatlarıyla, plaka kiralarının orantısı kaybolmuşdurumda. Örneğin Trabzon'da plaka fiyatları 270 bin lirayken, aylık kira ise 2 bin liraya ulaşıyor. Yani Trabzon'da 810 bin liraya 3 plaka alıp ayda 6 bin lira kira geliri elde edebilirsiniz. İstanbul'daki taksi yatırımı düşünenlere bir önemli istatistik daha verelim. Taksi plakasını eğer ocak ayında aldıysanız bir sonraki ocak ayına kadar mutlaka kazanıyorsunuz. Plaka fiyatları yıl başından itibaren haziran ayı sonuna kadar düzenli yükseliyor. Ancak temmuz ayında insanların tatile çıkmasıyla birlikte bir miktar düşüyor. Sadece bu bir aylık düşüş ağustos ayında yerini tekrar yükselişe bırakıyor.
FİYATLAR DÜŞÜYORSA KRİZİN HABERCİSİ
Taksilerin fiyatı krizlerin de alarm saati gibi. Örneğin her şeyin güllük gülistanlık göründüğü 2008 yılının başından itibaren kriz plaka fiyatlarına yansımaya başlamış. 2007 yılı sonunda 580 bin lira olan plakanın fiyatı 2009 yılında 415 bin liraya gerilemiş. 2010 yılında ise fiyatlar 'Kriz bitti' dercesine 550 bin liraya fırlamış. Bir başka deyişle 2010 yılında 550 bin liraya taksi alan bir yatırımcı parasını yaklaşık olarak ikiye katlamış. Buna her ay aldığı yaklaşık 4 bin liralık plaka kirasını da eklediğimizde 100 bin lira daha cebine koyduğunu görüyoruz.
ALINTI HABER
İbrahim H.SİPAHİ
08,01,2013
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.