Suriyelilere çalışma izni verilmesi  

Suriyelilere çalışma izni verilmesi   
 - KASİAD Başkanı Arpasatan:- "Suriyelilere çalışma izninin verilmesinin Türkiye ekonomisine katkı sağlayacağı düşünüyorum"- MÜSİAD Kahramanmaraş...

 

- KASİAD Başkanı Arpasatan:

- "Suriyelilere çalışma izninin verilmesinin Türkiye ekonomisine katkı sağlayacağı düşünüyorum"

- MÜSİAD Kahramanmaraş Şube Başkanı Şirikci:

- "Kayıt dışılığı azaltır, vergi gelirleri artar"

 

 

KAHRAMANMARAŞ (AA) - Kahramanmaraş iş dünyasının yöneticileri, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilere çalışma izni verilmesini olumlu karşıladı.

Kahramanmaraş Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) Başkanı Ali Arpasatan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni düzenlemeyle Suriyelilere çalışma izninin verilmesinin Türkiye ekonomisine katkı sağlayacağı söyledi.

Çalışmanın çok yerinde ve gecikmiş bir karar olduğunu belirten Arpasatan, yaklaşık 2 buçuk milyon Suriyelinin misafir edildiği Türkiye'de bu insanların ülkelerine dönene kadar onurlu hayat sürmeleri için çalışma izninin verilmesinin çok doğru bir karar olduğunu vurguladı.

Suriyeli sığınmacıların, alınan kararın ardından daha güvenli ve yüksek ücretlerde çalışma imkanı bulacaklarını ifade eden Arpasatan, şunları kaydetti:

"Bu karar ayrıca hem iç hem de dış göçün kayıt altına alınması açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. Özellikle bölgemizde tekstil, inşaat ve tarım işçisinde sıkıntı yaşanıyor. Suriyeli vatandaşlar Türk işçilerin yapmadığı işlere talip olduklarını düşünürsek, Türk iş gücüne bunun herhangi bir zararının olacağına veyahut işsizliği yükselteceğine pek ihtimal vermiyorum. Birçok sektörde özellikle tarımda iş gücü eksikliği yaşıyoruz. Ben Kahramanmaraşlı sanayiciler adına bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."

- "Olumlu yansımaları kısa zamanda hissedilecek"

  Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Kahramanmaraş Şube Başkanı Atıf Şirikci de hükümetin aldığı bu kararın tekstil başta olmak üzere emek yoğun sektörlerde ara eleman sıkıntısını hafifleteceğini belirtti.

  Suriyeli vatandaşların çalışma izniyle hem işletmelerin rahatlayacağını hem de kayıt dışı çalışmanın önüne geçilerek devletin vergi ve sigorta primi gelirlerini yükselteceğini kaydeden Şirikçi, "2 milyon 411 bin Suriyeli Türkiye'de. Bunlardan 7 bin 351'ine çalışma izni verildi. İplik, metal mutfak eşyaları, kumaş, çimento, elektrik, kuyumculuk, ayakkabı ve dondurma sektörlerinde söz sahibi olan Kahramanmaraş'ta düzenlemenin olumlu yansımaları kısa zamanda hissedilecek" diye konuştu.

Zaten çalışma hayatının içinde bir şekilde yer alan Suriyelilerle ilgili bu yaklaşımın hem ara ve kalifiye eleman sıkıntısı çeken işletmelerde rahatlama sağladığı gibi vatandaşların istihdamında bir daralmaya meydan vermeyeceğini dile getiren Şirikçi, "Rekabet ortamında maliyetleri düşürmek adına risk alıp, Suriyeli işçi çalıştıran işletmeciler de rahat bir nefes almış olur. Kayıt dışılığın önlenmesiyle devletin vergi ve sigorta prim gelirlerinde artış yaşanır. Bu yönleriyle hükümetin kararının ülkemize, ekonomimizin güçlenmesine yarar getireceğine inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.