Suriye'den günde 7 bin kişi kaçıyor
İç savaş nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan Suriyelilerin sayısı yıl başından bu yana yaklaşık iki kat arttı.
İç savaş nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan Suriyelilerin sayısı yıl başından bu yana yaklaşık iki kat arttı. Her gün ülkeyi terk eden 7 bin kişi Ürdün, Lübnan, Türkiye ve Irak'a ayak basıyor. BM verilerine göre sığınmacıların yüzde 65'i Ürdün'de.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (BMMYK) raporlarından derlediği bilgilere göre, komşu ülkelere sığınan Suriyelilerin sayısı sene başından bu yana yalaşık iki kat arttı. Şubat ayı itibarıyla, Türkiye'de yaklaşık 170 bin, Lübnan'da 224 bin, Ürdün'de 205 bin, Irak'ta 77 bin, Mısır'da ise 14 bin civarında Suriyeli sığınmacı bulunduğu açıklanmıştı.
Son verilere göre, Ürdün'deki Suriyeli sığınmacı sayısı 484 bin 778, Lübnan'da 482 bin 313, sıralamada üçüncü olan Türkiye'de ise 350 bin 804'e ulaşırken, Irak'ta 148 bine, Mısır'da 69 bine, diğer Kuzey Afrika ülkelerinde ise 10 bine yaklaştı.
BMMYK kaynaklarına göre, Suriye'deki çatışmalar nedeniyle günde 7 bin kişi saatte ortalama 292 kişi ülkesini terk ederek komşu ülkelere sığınıyor. Bu sığınmacıların yüzde 65'i Ürdün ve Lübnan'da, yüzde 22'si Türkiye'de, yüzde 10'u Irak'ta, yüzde 3'ü ise Mısır'da bulunuyor.
Krizden en az 2 milyon çocuğun etkilendiği belirtilirken, komşu ülkelere sığınan Suriyelilerin yarısının çocuklardan oluştuğu ve çoğu 11 yaşın altındaki bu çocukların ciddi boyutlarda psikolojik travma geçirdikleri biliniyor.
Suriye'de çatışmaların başladığı Mart 2011'den bu yana 1,5 milyondan fazla kişinin ülkeyi terk ettiğini belirten kaynaklar, iç göçlerle birlikte bu rakamın 4,6 milyona ulaştığına dikkat çekiyor. Beşşar Esed yanlıları ve muhalifler arasındaki çatışmalarda en az 70 bin kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.
-Türkiye 17 kamp için 600 milyon dolardan fazla harcadı-
BMMYK verilerine göre, yaklaşık 350 bin Suriyeli sığınmacının misafir edildiği Türkiye, mevcut barınma merkezleri için 600 milyon dolardan fazla harcama yaptı. Kuruluş, Türkiye'nin artan talebi karşılamak için yeni merkezler inşa ettiğine de dikkati çekiyor.
Söz konusu merkezlerde kalan toplam sığınmacı sayısı ise 195 bin. Bu sayının kentlere göre dağılımının ise Şanlıurfa'da 91 bin, Gaziantep'te 32 bin, Maraş'ta 16 bin, Hatay'da 15 bin, Kilis'te 14 bin, Adıyaman'da 11 bin, Adana ve Osmaniye'de 8'er bin civarında olduğu belirtiliyor.
Rakamların yalnızca barınma merkezlerinde kalanları kapsadığı, ayrıca kentlerde yaşayan Suriyelilerin bulunduğu hatırlatılırken, Türkiye'de çeşitli hastanelerde tedavi gören Suriyelilerin sayısının ise 336 olduğu bildiriliyor.
Türkiye'de Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) etkin koordinasyonunda faaliyetler yürütülen 14 çadırkent, 1 geçici kabul merkezi ve 3 konteynerkentte, son verilere göre 193 bin 767 Suriye vatandaşı bulunuyor.
Türkiye'deki Suriyelilere hükümetin yanı sıra yerel ve uluslararası sivil toplum kuruluşları da yardımlarda bulunuyor.
-En çok sığınmacıyı Lübnan ve Ürdün'de-
Lübnan'da, Suriyeli sığınmacılar için hükümet tarafından oluşturulan bir kamp bulunmuyor. Suriyeliler Lübnan'da Filistinli mültecilerin kaldığı kamplarda, terk edilmiş binalarda veya okullarda kalıyor.
BMMYK verilerine göre, Beyrut'ta 88 bin, kuzey Lübnan'da 163 bin, Bekaa'da 160 bin, güney Lübnan'da ise 63 bin Suriyeli sığınmacı bulunuyor. Bu ülkeye sığınan 483 bin Suriyelinin, ülke nüfusunu da yüzde 10 oranında arttırdığı kaydediliyor.
Lübnan İçişleri Bakanı Mervan Şerbil'e göre, Lübnan'a sığınan Suriyelilerin sayısı aslında 1 milyona yakın. Bu da Lübnan nüfusunun dörtte birine denk geliyor. Şerbil, daha önce yaptığı açıklamalarda, Lübnan'da suç oranının da son dönemde yüzde 50 oranında arttığına işaret etmişti. Lübnanlıların, Suriyeli sığınmacıların düşük ücretlerle çalışması sebebiyle piyasada maaş ortalamalarının düşmesinde de şikayet ettikleri belirtiliyor.
Danimarka Mülteciler Konseyi'nin (DRC) şu an Lübnan'daki mültecilerin en büyük destekçisi olduğu belirtiliyor. Bu yıl içerisinde 200 bin sığınmacının DRC'nin yardımlarından yararlandığı bildiriliyor.
Ürdün'de, yaklaşık 150 bin Suriyelinin kaldığı Zateri Kampı'na ilave olarak, yine sınır bölgelerinde kurulan Remsa ve Cyber City kamplarında da Suriyeli sığınmacılar misafir ediliyor.
Toplam kayıtlı sığınmacı sayısının 484 bin 778'i bulduğu Ürdün'de, sığınmacı kamplarına destek olan kuruluşlar da çeşitlilik gösteriyor. Bunlar arasında Teknik Gelişim ve İşbirliği Ajansı (ACTED), Japon yardım kuruluşu JEN, UNESCO ve Kızıl Haç gibi örgütler bulunuyor.
-Irak'a her gün bine yakın sığınmacı geliyor-
BMMYK verilerine göre, Irak'ın Dahuk kentinde 96 bin, Erbil'de 33 bin, Süleymaniye'de 12 bin, Anbar'da 7 bin ve diğer şehirlerde ise 400 Suriyeli sığınmacı yaşıyor.
Irak'taki Suriyelilerin sağlık durumlarının endişe verici olduğunu belirten BMMYK kaynakları, insani durumun giderek kötüleştiğini vurguluyor. Özellikle Irak'ın kuzeybatısındaki Domiz Kampı'nda durumun kritik olduğu belirtilirken, oldukça kalabalık olan kampa her gün 800-900 Suriyelinin geldiği ve kampta şu an itibariyle yaklaşık 35 bin sığınmacının bulunduğu ifade ediliyor. Kampta hastalıkların da arttığı, ishale yakalanan 5 yaşın altındaki çocukların sayısının son haftalarda iki kat yükseldiği belirtiliyor.
Öte yandan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Suriyeli sığınmacılara iş ve eğitim alanında çeşitli fırsatlar ve kolaylıklar tanıdığı, bu kapsamda Suriyeli gençlerin bölgedeki üniversitelere kaydedildiği bildiriliyor.
Irak'taki sığınmacılara Irak hükümeti ve IKBY'nin yanı sıra, BMMYK ve diğer sivil toplum kuruluşları yardım ediyor.
-Mısır'daki sığınmacılar-
Mısır'ın Suriye ile sınırı bulunmasa da Mısır hükümeti Suriyelilerin ülkeye vizesiz giriş yapmasına müsaade ediyor. Mısır'daki Suriyeli sığınmacı sayısının 68 bin 865'e ulaştığı kaydediliyor. Diğer ülkelerde sığınmacılara ilişkin sorunların Mısır ve Ürdün için de geçerli olduğu belirtiliyor. Özellikle Mısır'da, Filistinli mültecilerin de bulunması ciddi bir yığılmaya neden oluyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.