Suriye'de yeni gelişme

Suriye'de yeni gelişme
İşte dakika dakika Suriye'de yaşanan gelişmeler...Suriye: "Rejimi düşürme girişimi başarısız oldu"Suriye Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Cihad Makdessi,...



İşte dakika dakika Suriye'de yaşanan gelişmeler...

Suriye: "Rejimi düşürme girişimi başarısız oldu"

Suriye Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Cihad Makdessi, Suriye'de rejimi düşürme girişiminin "kesin olarak" başarısızlığa uğradığını söyledi.

Resmi Sana ajansının bildirdiğine göre, sözcü dün akşam bir televizyon kanalının sorularını yanıtlarken, güvenlik ve sivil barış sağlandıktan sonra Suriye ordusunun bulunduğu yerlerden çekileceğini belirterek, "Suriye'de devleti düşürme savaşı kesinkes sona erdi ve şimdi bir başka savaş başlıyor, o da istikrarın sağlamlaştırılması ve yeni Suriye'nin inşası" dedi.

Suriye ordusunun sadece rehin alınan vatandaşlarını koruyup, savunduğunu söyleyen Makdessi, "Ordu, insanların yaşadığı bölgelerde bulunmaktan memnun değil ve güvenlik ile sivil barış sağlanınca buralardan ayrılacak" diye konuştu.

Bu çekilmenin "anlaşmasız" olacağını söyleyen sözcü, Şam yönetiminin uluslararası toplumun şiddetle istediği bir ateşkes müzakeresi konusundaki her türlü pazarlıktan uzak duracağını ima etti.

AFAD: Türkiye'de bugün itibarıyla 18 bin 158 Suriye vatandaşı bulunmaktadır''

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türkiye'deki Suriye vatandaşlarına yardımların kesintisiz devam ettiğini, Türkiye'de bugün itibarıyla 18 bin 158 Suriye vatandaşının bulunduğunu bildirdi.

AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada, Suriye Arap Cumhuriyeti'nden Türkiye'ye yönelik nüfus hareketlerine ilişkin, Başkanlığın koordinasyonunda, ilgili kurum ve kuruluşlarca çadır kentler ve konteyner kentte barınma, yiyecek, sağlık, güvenlik, sosyal aktivite, eğitim, ibadet, tercümanlık, haberleşme ve diğer hizmetlerin verildiği belirtildi.

Dün ve bugün 32 Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşının kendi istekleriyle ülkelerine döndüğü ifade edilen açıklamada, 213 kişinin ise Türkiye'ye geldiği kaydedildi.

Bugüne kadar Türkiye'ye toplam 32 bin 856 Suriye vatandaşının giriş yaptığına işaret edilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

''Bugün itibariyle Hatay'da 9 bin 186, Gaziantep'te (Nurdağı-İslahiye) 2 bin 731 ve Kilis'te 6 bin 188 olmak üzere toplam 18 bin 105 Suriye vatandaşı Türkiye'de barındırılmaktadır. Ayrıca 21'i refakatçi, 32'si hasta ve yaralı olmak üzere toplam 53 kişi hastanede bulunmaktadır. Hastanedekilerle Türkiye'de toplam 18 bin 158 Suriye vatandaşı bulunmaktadır.''

Hatay'daki çadır kentlerde 68 sınıf ve 128 şubede okul çağındaki bin 121'i kız, bin 29'u erkek toplam 2 bin 150 Suriye vatandaşına okul öncesi, ilk ve ortaöğretim eğitimi verilmeye devam edildiği bildirilen açıklamada, Türkiye'ye giriş yapan Suriye vatandaşlarına günlük 3 öğün sıcak yemek verildiği de ifade edildi.

Suriye'deki olaylarda ölü sayısı 55'e yükseldi

Suriye Genel Devrim Konseyi, bugün cuma namazından sonra birçok kentte yönetim karşıtı gösterilerde güvenlik güçlerinin açtığı ateşte aralarında çocukların da bulunduğu 55 kişinin öldüğünü bildirdi.

Uzun zamandan beri operasyonların düzenlendiği ve muhaliflerin merkezi konumundaki Humus kentinde, ordunun ağır silahlarla kenti bombalaması sonucunda aralarında bir kadın ve çocuğun da yer aldığı 26 kişinin hayatını kaybettiğini belirten konsey, Ürdün sınırına yakın güneydeki Dera kentinde biri çocuk 10, Deyr Ez Zor'da 9, ülkenin ikinci büyük kenti Halep'te ikisi çocuk 3, Şam ve banliyölerinde 4, kuzeydeki İdlib'de 2 ve Hama kentinde 1 olmak üzere ülke genelinde cuma namazı sonrasında çıkan olaylarda güvenlik güçlerinin silahlı müdahalesinde ölü sayısının 55'e ulaştığını duyurdu.

Deyr Ez Zor kentinde büyük patlamaların meydana geldiğini, patlamalarda ölü ve yaralıların olduğunu ifade eden yerel aktivistler, Özgür Suriye ordusunun Şam'ın çevre kenti Maraba'da bir askeri otobüse saldırı düzenlediğini, saldırıda onlarca askerin öldüğünü, çok sayıda askerin de yaralandığını vurguladı.

Aktivistler, güvenlik güçlerinin Humus'taki Ber hastanesinin çevresine barikatlar kurduğunu ve çatılarına da keskin nişancılar yerleştirildiğini söyledi.

İspanya Dışişleri Bakanı Margallo: 'Türkiye'deki Suriyelilere insani yardım gönderilmesi için çalışmalar başlatıldı

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo, Suriyeli muhaliflerden oluşan bir heyeti Madrid'de kabul etti.

Dışişleri Bakanlığı'na ait Viyana Sarayı'nda yapılan görüşmede Bakan Margallo, ilk defa Suriyeli muhaliflerle görüşme olanağı buldu.

Basına yapılan açıklamada Margallo, ''Suriye'de hedef, rejim değişikliği, demokrasiye geçiş ve özgürce seçimlerin yapılmasıdır'' dedi. Suriyeli muhaliflere desteklerini yinelediklerini belirten İspanya Dışişleri Bakanı, buna rağmen muhaliflerden ''meşru arabulucularını belirlemesini, daha iyi koordine olmalarını ve demokrasinin temellerine karşı çıkan aşırı grupları reddetmelerini'' istedi.

Margallo ayrıca, Suriye'de çatışmaların son bulması ve insani yardımın ülkeye girişinin garanti edilmesi için Arap Birliği'nin ortaya koyduğu öneriyi desteklediklerini belirterek, bakanlığındaki departmanlara ''Özellikle Türkiye'deki Suriyelilere insani yardım gönderilmesi için çalışma başlatın'' talimatını verdiğini açıkladı.

Bu arada görüşme sırasında Suriyeli muhaliflerin uzun zamandır dile getirdikleri, Madrid'deki Suriye Büyükelçiliği'nin kapatılıp, büyükelçinin sınır dışı edilmesi taleplerini yineledikleri bildirildi. Margallo ise Madrid'deki Suriye Büyükelçiliği'nin kapatılmasının şu anda yarar sağlamayacağını savunarak, bunun ''Suriye'deki şiddetin durmasını sağlamaya yönelik çalışmalara zarar verebileceğini ve büyükelçiliğin kapatılması gibi çok önemli bir kararı almadan önce beklemek gerektiğini'' vurguladı. Margallo, ''Eğer sadece fayda sağlayacaksa, 5 dakikada kapatalım'' dedi.

Öte yandan Suriyeli muhalifler grubunun sözcüsü Ussama Jandali de İspanya Dışişleri Bakanı'nın gerekçelerini anlayışla karşıladıkları ancak, Madrid'deki Suriye Büyükelçiliği'nin kapatılmasının muhaliflere ''moral ve siyasi güç veren bir jest olacağını'' söyledi.

Birleşmiş Milletler, Suriye'de ateşkes ilan edilmesi durumunda, bunu yerinde izleyecek 250 kişilik bir gözlemci heyeti göndermeyi tasarlıyor

BM'de görevli diplomatlar, uluslararası temsilci Kofi Annan'ın Suriye'de rejim ile silahlı muhalefet arasında bir ateşkes anlaşması sağlaması durumunda, BM'nin bu heyetin yerleştirilmesinin koşullarını yerinde incelemesi amacıyla ''barış muhafaza operasyonları bölümü''nden bir uzman ekibinin gönderilmesi için Şam'dan izin istediğini belirtti.

Suriye yönetiminin bu isteğe henüz yanıt vermediği kaydedildi.

Gönderilmesi planlanan 250 gözlemci silahlı olmayacak ve Suriye askerleri tarafından korunacak.

Gözlemcilerin, Lübnan, Golan ya da Güney Sudan'da hali hazırda bulunan BM barış gücü askerlerinden sağlanması planlanıyor.

Annan'ın sözcüsü Ahmed Fevzi de ayrıntıya girmeden, BM barışı muhafaza operasyonları bölümünün Suriye'ye bir heyet göndermeye hazırlandığını söyledi.

Gözlemci gönderilebilmesi için Şam'ın onayı ve Güvenlik Konseyi'nin bu yönde kararı gerektiğini belirten bir başka BM yetkilisi ise Suriye'ye gözlemci gönderilmesi için gerekli koşulların henüz tamamlanmadığına işaret etti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.