Suriye'de günün gelişmesi

Suriye'de günün gelişmesi
Dakika dakika Suriye'de yaşanan son gelişmeler... ÖZGÜR SURİYE ORDUSU ATEŞKESİ REDDETTİÖzgür Suriye Ordusu (ÖSO) BM-Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi...


Dakika dakika Suriye'de yaşanan son gelişmeler...

 

ÖZGÜR SURİYE ORDUSU ATEŞKESİ REDDETTİ

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) BM-Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi'nin ateşkes önerisini reddetti.

ÖSO komutanı Ahmed Hicazi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İbrahimi'nin ateşkes çağrısını ''Suriye halkının istekleri ve hedefleriyle uyuşmuyor. Biz ancak Esed rejiminin tamamen devrilmesini kabul edebiliriz'' ifadesiyle eleştirdi.

El-Ahdar el-İbrahimi, Tahran ziyaretinde Suriye'de Kurban Bayramı süresince ateşkes çağrısında bulunmuştu.

MÜSLÜMAN VE HIRİSTİYANLARI BİRLEŞTİRDİ

Suriye'deki olaylara tanıklık eden Mısırlı Rahibe Cirmin Cemil, ülkede büyük bir yıkım yaşandığını ve halk ayaklanmasının Halep'teki Müslümanlar ile Hristiyanları birleştirdiğini söyledi.

Cemil, Kahire'deki Mesaha Derneği merkezinde, geçtiğimiz ay Suriye'nin Halep kentine gerçekleştirdiği ziyareti değerlendirerek, "Suriye'deki halk ayaklanması, Halep'teki Müslüman ve Hristiyanları birleştirdi" diye konuştu.

Halk ayaklanması öncesinde de Halep'i birkaç kez ziyaret ettiğini belirten Cemil, kendi mahallelerinde birbirinden kopuk bir şekilde yaşayan Müslüman ve Hristiyanların şu an mültecilerin oluşturduğu okullarda bir araya geldiğini ifade etti. Cemil, "Suriye'deki krizin oluşturduğu bu ruh ülkeyi yeniden yapılandıracaktır" dedi.

Ordunun, şiddetin yanısıra halka karşı psikolojik bir savaş da yürüttüğünü vurgulayan Cemil, Suriye ordusu helikopterlerinin insanlara ölüm korkusu yaşatmak için evlerin üzerinde uçuş yaptığını belirterek, "Bu anları yaşadım. Bu korku ve gerginliği yaşamaktansa, 'keşke insanları vursa da gitse' diyecek hale geldim" şeklinde konuştu.

Cemil, hastanelerde yığılmış ceset görüntülerinin asla zihninden silinmeyeceğini belirterek, cesetlerin plastik torbalara konularak hiçbir dini ritüel yerine getirilmeden defnedildiğini dile getirdi.

Özellikle yaklaşan kış ile beraber mültecilerin yardım ihtiyacının arttığına dikkati çeken Cemil, Ramazan ayı süresince bağışların yoğun olduğunu ancak sonrasında gıda ihtiyacında büyük bir artış olduğunu ifade etti.

SIĞINMACI SAYISI 94 BİNE YÜKSELDİ

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Lübnan'da bulunan Suriyeli sığınmacıların sayısının 94 bine yükseldiğini bildirdi.

BMMYK'nın yayımladığı raporda, bu hafta Suriye'den Lübnan'a gelen 4000 sığınmacının kayıt altına alındığı, gayriresmi giriş yapanların sayısının ise bundan çok fazla olduğu belirtildi.

Lübnan'ın Suriye sınırındaki köylerde bazı evlerin Suriye tarafından açılan ateş sonucu tahrip olduğuna ve bazı köylülerin evlerini terk etmek zorunda kaldığına işaret edilen raporda, yaklaşan kış ayları dikkate alındığında Lübnan'daki Suriyeli mültecilerinin acil yardıma ihtiyaç duyduğu, yerel ve uluslararası kuruluşların yardım için seferber olmaları gerektiği ifade edildi.

ŞAM'DA ŞİDDETLİ PATLAMA

Suriye'nin başkenti Şam'ın Baramke bölgesinde şiddetli bir patlamanın meydana geldi.

Yerel aktivistler ve görgü tanıkları, patlamanın ardından bölgeden yoğun silah seslerinin yükseldiğini, başkent semalarında bir savaş uçağının da keşif yaparken görüldüğünü bildirdi.

Aktivistler, patlamada ölü ve yaralıların olup olmadığına ilişkin bilgi vermezken, olayla ilgili resmi kaynaklardan henüz açıklama yapılmadı.

Öte yandan Suriye Genel Devrim Konseyi (SRGC), İdlib'in Maarretu Numan ilçesi ile Halep'in birçok semtinde şiddetli patlamaların meydana geldiğini belirtti. Patlamalarda ölü ve yaralıların olup olmadığı hakkında bilgi verilmedi.

6 YARALI TÜRKİYE'YE GETİRİLDİ

Suriye'deki olaylarda yaralanan 1'i çocuk 6 kişi, Türkiye'ye getirildi.

İdlip kentine bağlı Azmarin, Sarakip, Sarmada, Maarra kasabalarında Suriye askerlerinin açtığı ateş sonucu yaralanan 1'i çocuk 6 kişi Hatay'ın Altınözü ilçesine bağlı Hacıpaşa beldesi, Reyhanlı ilçesi Bükülmez köyü ve Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan ambulanslarla alınarak Reyhanlı Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

Burada ilk müdahaleleri yapılan Suriyeliler Antakya Devlet Hastanesi'ne sevk edildi.

7 kişi Kilis'e getirildi

Ülkelerindeki olaylarda yaralanan 7 Suriyeli Kilis'e getirildi.

Alınan bilgiye göre, Suriye'nin Halep kentine düzenlenen hava saldırılarında çok sayıda kişi yaralandı. Saldırıda yaralanan ve son 24 saatte Türkiye'ye getirilen 7 kişi, Kilis Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

Durumu ağır olan yaralılar Kilis Devlet Hastanesi'nde yapılan ilk müdahalenin ardından Gaziantep'e sevk edildi.

Öte yandan, yine son 24 saatte ülkelerindeki olaylardan kaçarak Kilis'e gelen 487 Suriyeli'nin de Adıyaman'daki çadır kente sevk edildiği bildirildi.

5 Suriyeli Kızıltepe'ye geldi

Suriye'deki olaylardan kaçan 5 kişi, Kızıltepe ilçesine geldi.

Edinilen bilgiye göre, sınır bölgesinden Türkiye'ye geçmeye çalışan Suriye uyruklu 5 kişi, askerler tarafından fark edilerek yakalandı.

Kızıltepe Devlet Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirilen Suriyeliler, Mardin Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi'ne teslim edildi.

Suriyelilerin, sığınmacı kamplarına gönderileceği öğrenildi.

İNGİLTERE'DEN SURİYE'YE KÖTÜ HABER

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Avrupa Birliği'nin Suriye Havayolları'na ait uçakların AB havalimanlarını kullanmasını yasaklayıcı yaptırımlarından sonra bir açıklama yaptı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı internet sitesinde yayınladığı açıklamasında Hague, Esed rejimine karşı kararlaştırılan yaptırımların Suriye'de barışa geçişte önemli bir yol kazandıracağını kaydetti.

William Hague açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 'Kendi insanlarına zarar veren, acımasızca ve pişman duyulmaksızın devam bu şiddet kabul edilemez. Söz konusu son yaptırımlar rejimin kalbine etki edecek, Esed hükümetindeki kıdemli üyeleri hedefleyecek ve rejimin kimyasal ve biyolojik silah programının bağlantılarına bir varlık getirecektir'.

YAPTIRIMLAR AÇIK BİR UYARI

Bu yaptırımların Esed rejimini destekleyenlere ve sivillere yönelik şiddet ve işkenceye devam edenlere uluslararası toplumun bunlardan sorumlu tutacağına dair açık bir uyarı olduğunu vurgulayan Hague, Suriye'deki çatışmanın giderek artığını, 300 binden fazla mültecinin komşu ülkelere kaçmak zorunda bırakıldığını ve 2.5 milyondan fazla insanın da acil yardıma ihtiyacı olduğunu dile getirdi.

Amaçlarının şiddeti sona erdirerek daha demokratik ve istikrarlı bir Suriye'ye bir geçiş yaratmak olduğunu belirten Hague, uluslararası toplumun tüm üyelerine acil çağrıda bulunarak benzer yaptırımları uygulamalarını istedi.

William Hague açıklamasını 'Hiçbir ülke Suriye'de şahit olduğumuz dehşete gözlerini yummamalıdır. Tarih ve Suriye Halkı bunları şiddetli bir yargılayacaklardır.' sözleri ile tamamladı.

ABD: TÜRKİYE'NİN KARARINI DESTEKLİYORUZ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, Türkiye'nin hava sahasını Suriye uçaklarına kapatma kararını ABD olarak desteklediklerini söyledi.

Nuland, günlük basın brifinginde bir soru üzerine, ''Türkiye'nin, hava sahasının açık ihlali ışığında verdiği kararı elbette destekliyoruz'' dedi.

Suriye'nin burada karşı tedbir almasının sürpriz olmadığını ifade eden Nuland, ''Suriye'nin tüm komşularını, hava sahalarının nasıl kullanıldığı konusunda uyanık olmaya çağırıyoruz, özellikle de şimdi elimizde bu somut örnek varken'' diye konuştu.

Nuland, Türkiye'nin insani yardımlar söz konusu olduğunda ise istisna uygulamaya açık olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Türkiye, bir Ermenistan uçağına iniş yapması ve incelenmesi koşuluyla hava sahasını kullanmasına izin verdi. Uçağın insani yardım malzemesi taşıdığı teyit edildi ve Suriye'ye devam etmesine izin verildi. Dolayısıyla bizim açımızdan Türkler, bu konularda ölçülü ve uygun bir tutum ortaya koymaktalar.''

SURİYE'YE BAYRAMDA ATEŞKES ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler (BM) ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi, Tahran ziyaretinde Suriye'de Kurban Bayramı süresince ateşkes çağrısında bulundu.

İbrahimi, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ve Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Said Celili, İran'ın başkenti Tahran'da Suriye'deki gelişmeleri görüştü.

İbrahimi, en azından tüm Müslümanlar için kutsal sayılan Kurban Bayramı süresince Suriye'de bir ateşkes sağlanması için İranlı yetkililerden destek istedi.

İbrahimi'nin sözcülük ofisi tarafından yapılan açıklamada, bu süre zarfında yapılabilecek bir ateşkesin politik bir ilerleme için imkan sağlamaya zemin oluşturabileceği belirtildi.

Açıklamada, İbrahimi'nin muhataplarına, bugün Suriye'de gerçek bir değişime ihtiyaç olduğunu belirterek, ''Birincil hedefimiz, refah ve Suriye halkının esenliği ile onlara kendi meşru istekleri doğrultusunda bir gelecek inşa etmelerine yardımcı olmaktır'' ifadesini kullandığı bildirildi.

İbrahimi, bir süredir Suriye Hükümeti ve muhalefet üyeleri de dahil olmak üzere bölge liderleri ile soruna çözüm bulmak için görüşmeler yapıyor.

ÖLÜ SAYISI 90'A YÜKSELDİ

Suriye'de Esed yönetimindeki ordu birliklerinin çeşitli kentlerde muhaliflere karşı düzenlediği operasyonlarda ölü sayısının 90'a yükseldiği bildirildi.

Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü (SNHR), güvenlik güçlerinin Şam'ın Hoş Arap, Asel El Verd beldesi ile Duma Katana, Haresta ve Doğu Guta banliyölerine gerçekleştirdiği operasyonlarda 30 kişinin yaşamını yitirdiğini çok sayıda kişinin yaralandığını kaydetti.

SNHR, kuzeydeki Halep kentinde 21, Deyru'z Zor'da 13, Dera'da 9, İdlib'te 8, Humus'ta 3, Hama, Lazkiye ve Rakka kentinde ise ikişer olmak üzere ülke genelindeki olaylarda ölü sayısının 90'a çıktığını duyurdu.

Bu arada Şam Haber Ağı (SNN) ise Şam'ın Doğu Guta bölgesinde Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile Suriye Ordusu arasında yoğun çatışmalar yaşandığını bildirdi.

Savaş uçaklarının Halep'in Sağur, Firdevs ve Askeri semtlerini bombaladığını aktaran SNN, kentin birçok mahallesinde iki ordu arasında yoğun sokak çatışmalarının yaşandığını belirtti.

Muhaliflerin kontrolündeki Maaret el Numan ilçesinin gün boyunca savaş uçaklarınca bombalandığını belirten SNN, ÖSO'nun ilçenin çevresindeki askeri konvoya saldırarak çok sayıda aracı imha ettiğini aktardı.

SNN, Dera, Kuneytra, Deyru'z Zor ve Rakka kentinde de Suriye ordusuna ait birliklerle ÖSO'ya ait birlikler arasında çatışmaların yaşandığını kaydetti.

(AJANSLAR)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.