Suriye'de günün gelişmesi

Suriye'de günün gelişmesi
Dakika dakika Suriye'de yaşanan gelişmeler...ESED GÜÇLERİ KİMYASAL SİLAH KULLANIYORSuriye Genel Devrim Konseyi medya sorumlusu Ebu Ubeyde, rejimin Humus'un...


Dakika dakika Suriye'de yaşanan gelişmeler...

ESED GÜÇLERİ KİMYASAL SİLAH KULLANIYOR

Suriye Genel Devrim Konseyi medya sorumlusu Ebu Ubeyde, rejimin Humus'un Rastan ilçesi ile Dera kentinde kimyasal silah kullandığını öne sürdü.

AA muhabirine internet üzerinden ülkedeki son gelişmelerle ilgili bilgi veren Ubeyde, bir aydan bu yana Esed yönetiminin Halep ve çevresini yoğun şekilde bombaladığını ve yönetimin ele geçiremediği yerleri 500 kilogramlık bombalarla vurduğunu belirtti.

Ubeyde, ''Esed yönetimi kara operasyonundan ziyade hava operasyonlarını yoğunlaştırdı. Rastan ve Dera'da kontrol edemediği yerlerde kimyasal silah kullandı" diye konuştu.

Yoğun operasyonlar nedeniyle Rastan ve Dera'nın yanı sıra Halep'ten de sağlıklı bilgi edinemediklerini ifade eden Ubeyde, "Yönetim her gün yüzden fazla insanı öldürüyor, yerleşim birimlerine her gün tonlarca bomba yağıyor. Bu ölümler karşısında dünya neden hala sesiz kalıyor, onu anlamıyoruz" dedi.

Ubeyde, "uçak ve helikopterlerin bellerini kırdığını ve rejimin karada ise bir şey yapamadığını" dile getirdi.

Yönetimin savaş uçaklarını Halep, Dera, Rastan ve Telbise'de kullanmasıyla her gün onlarca insanın öldüğünü ve çok sayıda da evin yıkıldığını belirten Ubeyde, Halep, Dera ve Rastan halkının kitleler halinde kaçtığını, kentlerde maddi durumu ve kaçma fırsatı olmayanların kaldığını anlattı.

Rastan ve Telbise'de rejimin taş üstünde taş bırakmadığını ifade eden Ubeyde, söz konusu ilçelerde bir insanlık dramının yaşandığını ve yakında yeni saldırıların yaşanmasından endişe ettiğini söyledi.

TÜRKİYE'YE TESLİM EDİLDİ

Suriye'de kaçırılan 11 Lübnanlıdan biri olan Hüseyin Ali Ömer'in bugün serbest bırakıldığı ve Türkiye'ye teslim edildiği öğrenildi.

Lübnan'da yayın yapan televizyonlarda yer alan habere göre, Suriye'nin Halep şehrinde, İran'a yaptıkları dini ziyaretten dönerken kaçırılan 11 Şii Lübnanlıdan biri olan Hüseyin Ali Ömer, bu sabah serbest bırakıldı.

Lübnan İçişleri Bakanı Mervan Şerbel, LBC Televizyonu'na yaptığı açıklamada, diğer kaçırılan Lübnanlıların da serbest bırakılacağına yönelik Türk yetkililerden olumlu sinyaller aldıklarını söyledi.

Türk Dışişleri Bakanlığı kaynakları da bu bilgiyi doğrulayarak, Ömer'in Türkiye'ye teslim edildiğini ve Lübnan'a gönderilmesi için gerekli çalışmaların yapılmakta olduğunu belirttiler.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Lübnan Başbakanı ve Meclis Başkanı ile telefon görüşmeleri yaparak, Ömer'in serbest bırakıldığı bilgisini verdiği de bildirildi.

TÜRK İŞADAMINI BIRAKMAYACAĞIZ

Suriye'de Mikdad ailesi üyelerinden Hassan Mikdat'ın kaçırılmasının ardından Türk işadamı Aydın Tufan Tekin'i kaçıran Mikdad aşireti, ''Kardeşimiz bırakılana kadar Türk işadamını bırakmayacağız'' dedi.

Suriye'de kaçırılan Lübnan vatandaşı Hassan Miktad'ın kardeşi Esad Mikdat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kardeşlerinin Suriyeli muhaliflerce bırakılana kadar Türk işadamını ellerinde tutacaklarını söyledi.

Türk işadamı Aydın Tufan Tekin, 15 Ağustos'ta Beyrut'a geldikten sonra, havalimanından bindiği taksinin önünü kesen Mikdad ailesi tarafından kaçırılmıştı.

Suriye'de aşiret üyelerinden birinin kaçırılması üzerine 20'den fazla Suriyeliyi kaçıran Mikdad aşireti, bugün 4 rehine haricinde diğer Suriyelileri serbest bırakacaklarını açıklamıştı.

MİKDAD AİLESİ 4 SURİYELİYİ BIRAKACAK

Suriye'de aşiret üyelerinden birinin kaçırılması üzerine 20'den fazla Suriyeliyi kaçıran Mikdad aşireti, 4 rehine haricinde diğer Suriyelileri serbest bırakacaklarını açıkladı.

Aşiret adına Lübnan Daily Star gazetesine açıklama yapan sözcü Mahir Mikdad, "Gözetim altında tuttuğumuz Suriyelileri serbest bırakmaya başlayacağız. Sadece 4 tanesi kalacak" dedi.

Mikdad, ellerinde tutacakları 4 kişinin Özgür Suriye Ordusu'nun önde gelen üyeleri olduğunu iddia etti.

Mikdad, Suriyelilerin 1 saat içinde serbest bırakılacağını belirtti.

HALEP'E BOMBA YAĞIYOR

Halep'te rejime bağlı uçakların hava saldırıları şiddetini artırarak devam ediyor. Esed'e güçlerine ait uçak, AA ekibinin de bulunduğu sokağı bombaladı.

AA ekibi, büyük tehlike atlattığı saldırıyı ve sonrasını saniye saniye görüntüledi. Saldırıda Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından kullanılan binanın da bulunduğu bazı evler hasar gördü, çok sayıda sivil yaralandı.

Esed rejimine bağlı ordu, Halep'teki saldırılarını sürdürüyor. Uçak ve helikopterlerin bomba ve ağır silahlarla düzenlediği saldırılarda siviller de hedef oluyor.

Halep'te yaşananları görüntülemek için kentte bulunan AA ekibi, Şeyh Hıdır Mahallesi'ne yapılan bombalı saldırıya tanıklık etti. İlk olarak bölgede hedef tespiti yapan uçak ardından yaptığı dalışlarla mahallede ÖSO'ya bağlı Türkmen askerlerden oluşan Fatih Sultan Mehmet Tugayı'nın karargah olarak kullandığı binaya iki bomba bıraktı.

Bombaların patlamasıyla okuldaki tüm camlar kırılırken binanın üst katlarında delikler oluştu. Çevresindeki binalara da bomba atan uçak, daha sonra ağır silahlarla söz konusu binaya ateş açtı.

Saldırılarda binalardan kopan taşlar sokaktaki bazı araçlara da zarar verdi. Saldırı nedeniyle binanın bulunduğu sokakta büyük toz bulutu oluştu. Uçağın çevredeki başka binaları da vurduktan sonra ayrılmasının ardından bölge, helikopter saldırısına maruz kaldı. Saldırılar gece de bölgeye yakın birliklerden yapılan top atışlarıyla devam etti.

Çok sayıda kişinin yaralandığı saldırıda mahallede oyun oynayan çocukların büyük korku yaşadığı, bazı Türkmenlerin dua ettikleri gözlendi.

KİMSE YOK MU'DAN SURİYELİLERE BAYRAM YARDIMI

Kimse Yok Mu Derneği, ramazan bayramında 1500 Suriyeli mülteciye gıda, giyim ve temizlik malzemesi yardımı yaptı.

Dernekten yapılan açıklamaya göre, derneğin Gaziantep Şubesi çalışanları, bayramı Hatay'ın Yayladağı ilçesinde kalan Suriyeli sığınmacılarla geçirdi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen derneğin Gaziantep Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Şirin, bayramda 1500 Suriyeli mülteciyi yalnız bırakmadıklarını belirterek, ''Onların mutluluğu bizim için en güzel bayram hediyesi. Bayramı bayram yapan, paylaşma sevincidir'' dedi.

Şube Müdürü Fevzi Çakmak da ''Devletimizin de sahip çıktığı 1500 Suriyeli sığınmacıya bayramda gıda kolisi, giyim ve temizlik malzemesi dağıttık'' ifadesini kullandı.

25 SURİYELİ KIZILTEPE'YE GELDİ

Ülkelerindeki olaylardan kaçan 25 Suriyeli Kızıltepe ilçesine geldi.

Edinilen bilgiye göre, Şenyurt beldesinde sınır bölgesinden geçmeye çalışan Suriye uyruklu 25 kişi, Türk askerleri tarafından fark edildi.

Gözaltına alınan 25 kişi, Kızıltepe Devlet Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirildikten sonra, Mardin Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi Bürosu'na teslim edildi.

Suriyelilerin Hatay'daki kampa gönderileceği öğrenildi.

ALTIN SATAN SURİYELİLER KİLİS'TE PİYASAYI CANLANDIRDI

Ülkelerindeki olaylardan kaçarak Kilis'e gelen Suriyeliler'in ihtiyaçlarını karşılamak için beraberlerinde getirdikleri altınları satması, altın piyasasını canlandırdı.

Ülkelerindeki olaylardan kaçarak Kilis'e gelen Suriyeliler'in bir bölümü kurulan konteyner kentte, diğer bölümü ise tutukları evlerde günlük hayatlarını yaşamaya çalışıyor.

Evlerde yaşayan Suriyeliler bazı ihtiyaçlarını karşılamak için beraberlerinde getirdikleri altınları satıyor.

Kilis Kuyumcular ve Sarraflar Odası Başkanı Zafer Bilik, kente gelen Suriyeliler'in ihtiyaçlarını karşılamak için altınlarını sattığını ve bu sayede Kilis'teki altın piyasasına canlılık geldiğini söyledi.

Altının yükte hafif, paha da ağır olma ve dünyanın her yerinde satılabilme özellikleri sayesinde Suriyeliler'in altınlarını yanlarına alarak Türkiye'ye geldiğini ifade eden Bilik, ''Suriyeliler ülkelerinden gelirken yanlarında takılarını, küpesini, yüzüğünü, kolundaki bileziğini de getirdi. Burada ihtiyaç duyduklarında kuyumcuya satıyorlar. Altınlarını satan Suriyeliler bu paralarıyla gıda alıyor, temel ihtiyaçlarını karşılıyor. Bu sayede Kilis'te altın piyasasına canlılık geldi diyebiliriz'' dedi.

''Çorbada bizim de tuzumuz olsun''

Bilik, durumu iyi olan ve ticaretle uğraşan bazı Suriyeliler'in de evlenecek çocuklarının altın ihtiyaçlarını, Kilis'ten karşıladığını dile getirdi.

Kuyumcu esnafı olarak altınlarını satmaya gelen Suriyeliler'e ellerinden geldiğince yardımcı olduklarını vurgulayan Bilik, ''Suriyelilerden aldığımız altınlardan kar beklemiyoruz. Onlardan gelen eski ve kıratı düşük altınları yeni altın fiyatından satın alıyoruz. İstiyoruz ki yedikleri çorbada bizim de tuzumuz olsun'' diye konuştu.

Kuyumcu Murat Dabanıuzun ise Kilis'e gelen ilk Suriyeliler'in halkın fakir kesiminden olduğunu belirtti. Bu Suriyeliler'in geçimlerini sağlamak amacıyla Kilis'te ''baya'' altın satışı yaptığını bildiren Dabanıuzun, ''Daha sonra oralardaki karışıklık artınca buraya gelen maddi durumu iyi Suriyeliler ise yeni yeni ufak tefek altın almaya başladılar. Ama genelde gelen Suriyeliler'in maddi durumu kötü olduğu için altın satanların oranı daha fazla'' ifadelerini kullandı.

ÖLÜ SAYISI 185'E YÜKSELDİ

Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü (SNHR), Suriye ordusunun çeşitli kentlerde düzenlediği operasyonlarda 13'ü çocuk, 25'i kadın, 185 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

SNHR, başkent Şam ve çevresindeki saldırılarda 54, Halep'te 14, Humus'ta 2, Dera'da 24, Deyr ez-Zor'da 45, İdlib'te 33, Hama'da 8, Lazkiye'de 3 ve Kunaytıra'da 2 kişi olmak üzere 185 kişinin öldüğünü duyurdu.

Şam Haber Ağı (SNN) Şam'daki El-Asali Mahallesi'nin helikopterlerin yoğun bombardımanına maruz kaldığını, Şam'ın Hacerul Esved bölgesinin tank ve havanlarla topa tutulduğunu ve savaş helikopterlerinin alçak uçuş yaptıklarını, Şam'ın çeşitli mahallelerinde Suriye ordusuyla muhalifler arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı kaydetti.

Ajanslar

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.