Suriye'de çözüm için ortak bildiri kabul edildi
MOSKOVA (AA)
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Türkiye, Rusya ve İran'ın Suriye'deki krize çözüm bulmak için yapılacakların belirlendiği ortak bir bildiriyi kabul ettiğini söyledi.
Türkiye-Rusya-İran işbirliğinin Doğu Halep'ten sivillerin tahliye edilmesini ve silahlı grupların ayrılmasını sağladığını belirten Lavrov, "Tahliyelerin, bir iki gün içinde sona ereceğini düşünüyorum. Bu durum üçlü formatın verimli olduğunu gösterdi." ifadelerini kullandı.
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Türkiye-Rusya-İran işbirliği, Doğu Halep'ten sivillerin tahliye edilmesini ve silahlı grupların ayrılmasını sağladı. Tahliyelerin, bir iki gün içinde sona ereceğini düşününüyorum. Bu durum üçlü formatın verimli olduğunu gösterdi" dedi.
Çavuşoğlu: Komşularımızın sınır bütünlüğünü destekliyoruz
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'nin ve tüm komşularının ulusal birliğini ve sınır bütünlüğünü desteklediklerini ve bir bölünmeye kesinlikle karşı olduklarını söyledi.
Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Konukevinde, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ve İranlı mevkidaşı Cevad Zarif ile üçlü görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.
Karlov'un vefatı nedeniyle tekrar Rusya yönetimi ve halkına taziyelerini ileten Çavuşoğlu, "Bir kez daha bu hain saldırıyı lanetliyoruz, şiddetle kınıyoruz." diye konuştu.
İlk defa bu formatta bir araya geldiklerini dile getiren Çavuşoğlu, bunun bile başlı başına önemli bir husus olduğunu vurguladı.
Çavuşoğlu, toplantıda Halep'teki insani krizin hafifletilmesi, buradaki halkın düzenli ve kesintisiz şekilde tahliyesi ve siyasi bir çözümün unsurlarını ele aldıklarını belirterek, Suriye'de bir ateşkesin tesisi ve bunun tüm Suriye geneline yayılması üzerinde durduklarını ve hangi çabaları sarf etmek gerektiğini değerlendirdiklerini anlattı.
Bakan Çavuşoğlu, "Şu ana kadar doğu Halep'ten 37 bin 500 kişinin tahliyesi sağlandı. Bu konuda özellikle Rusya'ya çok teşekkür ediyoruz gayretlerinden dolayı." diye konuştu. Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
"Suriye'de ancak siyasi bir çözümün mümkün olduğunu hepimiz vurguluyoruz. Ve kalıcı çözüm siyasi çözümdür ve siyasi çözümün dışında başka bir çözüm yoktur. Siyasi bir çözüm yolundaki çabalarımızın Birleşmiş Milletler çerçevesindeki sürece tamamlayıcı nitelikte olması hususunu da ele aldık. Sonuç olarak Suriye'de akan kanın durması, kalıcı ateşkesin ülke geneline yayılması, insani yardımların kesintisiz olması için çabalarımızı birlikte sürdürmeye devam edeceğiz. Bugün bizlere ev sahipliği yapan Lavrov ve toplantı için kardeşim Zarif'e teşekkürlerimi sunuyorum."
Sorular
Çavuşoğlu, "Daha önce Suriye konusunda çok sayıda görüşme oldu. Suriye konusunda en verimli format hangisi? Bu format diğerlerinden ayrılıyor mu" sorusu üzerine, kendilerine göre en iyi formatın alınan kararların uygulanabildiği format olduğunun altını çizdi.
Suriye konusunda bugüne kadar değişik formatlarda alınan kararlar olduğunu fakat sonuçlarının uygulanmadığını ifade eden Çavuşoğlu, neticede arazide durumun daha da kötüleştiğini hatırlattı.
Çavuşoğlu, son zamanlarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ortaya koyduğu irade çerçevesinde çalışmalarının neticesini arazide alabildiklerini ve bunda İran'ın da yapıcı rolünün çok önemli olduğunu ifade etti. Bakan Çavuşoğlu, "Dolayısıyla bugün ortak metinde Birleşmiş Milletler'in (BM) rolünü inkar etmedik, hatta BMGK'nin 2254 sayılı kararına da atıfta bulunduk ama sonuç alıcı çabaların her zaman faydası vardır. Burada önemli olan üçlü formatta aldığımız kararların uygulanması. Samimi şekilde uygularsak, Suriye'de söylediğimiz çerçevede sonuca gidebiliriz." görüşünü dile getirdi.
Ateşkesin tüm Suriye geneline yayılması konusunda DEAŞ, El Nusra gibi terör örgütleri ile mücadelenin sürdüğünü ifade eden Çavuşoğlu, "Onlarla mücadelemiz devam edecek ama rejim, muhalifler, bir de dışarıdan gelen gruplar var. Hizbullah var, başka gruplar da var. Dolayısıyla tüm bu gruplara bu yardımların kesilmesi lazım. O nedenle sadece bir tarafa işarette bulunmak doğru değildir. " ifadelerini kullandı.
"Münbiç'te etnik temizliğe müsaade edilmemeli"
Çavuşoğlu, "Fırat Kalkanı operasyonunun amacının" sorulmasına karşılık, amacın Münbiç Cebi'ni DEAŞ terör örgütünden temizlemek ve burayı mülteciler ve yerinden edilmiş insanlar için güvenli bir bölge haline getirmek ve burada yaşayan insanlara bırakmak olduğunu söyledi. Şu anda El Bab etrafında operasyonun devam ettiğini ifade eden Çavuoşoğlu, buranın da DEAŞ'ın kontrol ettiği önemli şehirlerden bir tanesi olduğunu belirtti. El Bab operasyonu bittikten sonra da burayı o bölgede yaşayan El Bab'lılara bırakılmasında fayda olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, "Bizim tutumumuz her zaman net ama Münbiç'te Münbiçlilerin istemediği unsurlar da var. Burası da sadece Münbiçlilerin, dışarıdan farklı grupların gelip burayı yönetmeye çalışması ve etnik temizlik yapması da uygun değil. Buna da müsaade edilmemeli." şeklinde konuştu.
Mevlüt Çavuşoğlu, Fırat Kalkanı Harekatı'nın arkasında başka gündemlerinin olmadığını dile getirdi. "Biz Suriye'nin, Irak'ın ve tüm komşularımızın ama özellikle Suriye'yi burada vurgulamak isterim, ulusal birliğini ve sınır bütünlüğünü destekliyoruz ve kesinlikle de bir bölünmeye karşıyız." diyen Çavuşoğlu, dolayısıyla şu anki rejimin ve başkalarının DEAŞ'a yönelik operasyondan da rahatsız olmaması gerektiğini vurguladı. Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin DEAŞ ve El Nusra gibi örgütlerle de mücadelesinin süreceğini kaydetti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.