Sünnet Steril Ortamda Yapılmalı

Sünnet Steril Ortamda Yapılmalı
Sünnet dini ve tıbbi nedenlerle ülkemizde en sık yapılan ameliyatlardan biri. Sünnet olmayan çocuklarda idrar yolu iltihaplarının görülme sıklığı,...



Sünnet dini ve tıbbi nedenlerle ülkemizde en sık yapılan ameliyatlardan biri. Sünnet olmayan çocuklarda idrar yolu iltihaplarının görülme sıklığı, sünnet olan çocuklara kıyasla daha yaygın.

Acıbadem Adana Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Soyupak, sünnetsiz erkeklerde penis kanserine ve cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanma olasılığının, sünnetli erkeklere göre daha fazla olduğunu söyledi. Prof. Soyupak, sünnetsiz erkeklerle evli kadınlarda rahim boynu kanserine de daha sık rastlandığına dikkati çekti.

Bilimsel araştırma sonuçlarıyla da yararları ortaya konulan sünnetin steril şartlarda yapılması gerekiyor. Başarısız bir sünnetin erkeğin gelecekteki hayatını büyük ölçüde etkileyebileceğini belirten Prof. Soyupak, ?Sünnet uzman bir hekim tarafından steril ortamda yapılmalı. Özellikle de toplu sünnet törenlerinin hijyenik ortamda, psikolojik travmaya yol açmadan yapılması çok önemli? diye konuştu.

Toplu sünnet törenlerinde sünnet için kullanılan tıbbi alet ve malzemenin sterilizasyonunun sağlanması gerekiyor. Ancak kısa sürede onlarca çocuk sünnet edildiğinden bu şartları tek tek yapılan sünnet işlemlerindeki gibi yaratabilmek neredeyse imkansız. Ayrıca anestezi yapılmadığı için çocuğun ruhen ve bedenen hırpalanması da engellenemiyor.

Sünnet için ideal yaş kaçtır?

Sünnet için en uygun yaşın hangisi olduğu, ailelerin en çok sorduğu soruların başında geliyor. Sünnette en doğru yaş 0?2 yaş arası bebekler ile, 5 yaş ve üzerindeki çocuklar olduğu bildiriliyor. Prof. Dr. Soyupak, sünnetin 3?5 yaş arası çocuklarda psikolojik travmaya yol açabileceğini, bu nedenle de bu yaş grubuna önerilmediğini belirtiyor.

 

Son zamanlarda bir çok ailenin yeni doğan döneminde sünnet yaptırmayı tercih ettiğine de değinen Prof. Dr. Soyupak, bu durumun olumlu ve olumsuz yönlerini şöyle açıklıyor: ? Yeni doğan döneminde sünnet kolaydır, genel anestezi gerektirmez. Sünnetli bebeğin bakımı da rahattır. Ancak bu dönemde çocukta farkındalık olgusu henüz gelişmemiş olduğu için, çocuk sünnet şöleninin güzelliğini yaşayamaz. Bu bizim kültürümüzde sadece tıbbi bir işlem değil, tüm ailenin kenetlendiği, adeta bir bayram gibi kutlandığı özel bir durum.?

 

? Yaş faktörünün göz ardı edildiği durumlar da var ?

Bazı özel durumlarda ise çocuğun yaşına bakmaksızın sünnet uygulanabiliyor. Prof. Dr. Bülent Soyupak bu durumları şöyle sıralıyor:

  • Sünnet derisinin uç kısmının idrar akımına izin vermeyecek kadar dar olması
  • Sünnet derisinin sıkça iltihaplanması
  • Üç yaşına gelinmesine rağmen sünnet derisinin geri itilememesi
  • Doğuştan böbrek ve idrar yolu anormalliklerinin olması

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.