'Şu ana kadar 214 hedef etkisiz hale getirildi'
ANKARA
Başbakan Binali Yıldırım, Nijer Başbakanı Brigi Rafini ile Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilen baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Yapılan görüşmelerde ikili ilişkileri geliştirme, ticareti artırma, eğitim, alt yapı ve konut projelerinde gerekli desteği sağlama konuları üzerinde durduklarını aktaran Yıldırım, hali hazırda TİKA'nın bölgede gerçekleştirmekte olduğu sosyal sorumluluk projelerini gözden geçirdiklerini ifade etti.
Bir hastane, bir okul ve park projesinin açılışa hazır hale geldiğine memnuniyetle müşahade ettiklerine değinen Yıldırım, Nijer-Türkiye ilişkilerinin tarihi bir derinliğinin olduğunu söyledi.
"Afrika Açılımı Projesi"
Başbakan Yıldırım, Türkiye ve Nijer'in Osmanlı döneminden beri karşılıklı etkileşimi olan iki ülke olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Büyükelçiliklerimizin yakın tarihte tesis edilmiş olması, doğrudan uçuşların başlatılmış olması hem köklü tarihi ilişkileri ortaya çıkarmak hem de bundan sonra iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirme bakımından önemli bir adım olmuştur. Türkiye 2005 yılında başlattığı Afrika Açılımı Projesi ile kıtada büyükelçilik sayısını 12'den 39'a yükseltmiş bulunmaktadır. Ayrıca Türkiye, THY ile Afrika kıtasına doğrudan uçuş yapan yegane ülkedir. THY, 33 ülkeye toplam 51 sefer gerçekleştirmektedir. Bu iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi açısından büyük bir avantaj teşkil ediyor. Büyükelçiliklerimiz faaliyetlerini sürdürüyor."
Yıldırım, Nijer ile eğitim konusunda anlaşma imzaladıklarını, bu anlaşma ile ortaöğretim, üniversite konusunda var olan ilişkileri geliştirmek, Türkiye'de öğrenim gören Nijerli burslu öğrencilerin sayısını artırmayı hedeflediklerini dile getirdi.
İki ülke başkentleri arasında kardeş şehir anlaşmasının imzaladığını anımsatan Yıldırım, Ankara Büyükşehir Belediyesinin de Nijer'in başkenti Niamey'de önemli çalışmalar yapacağını bildirdi.
Sağlık alanındaki iş birliklerinin devam ettiğini, TİKA tarafından inşa edilen özel amaçlı hastanenin bu yıl içinde faaliyete geçeceğini anlatan Yıldırım, bin 260 kapasiteli yatılı okul inşaatının da bu yıl içinde tamamlanmış olacağının müjdesini verdi.
Terörle mücadele
Görüşmede, terörle mücadelenin de ele alındığını belirten Yıldırım, Türkiye'nin yıllardan beri terörle amansız bir mücadele verdiğini vurguladı.
Türkiye'nin bir yandan YPG/PYD ve PKK değer yandan da DEAŞ ve FETÖ ile mücadele ettiğine dikkati çeken Yıldırım, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Özellikle son günlerdeki Zeytin Dalı Harekatı hakkında, Sayın Başbakan'a amacı, kapsamı ve hedefi hakkında bilgi verdim. Nijer, teröre karşı titiz bir çalışma içinde. Özellikle ülkenin etrafındaki istikrarsızlıktan kaynaklanan El-Kaide, Boko Haram gibi terör örgütlerinin Nijer'de yerleşmesini ve istikrarı bozmasını önlemek adına ciddi gayret gösteriyorlar. Nijer'in bu gayretleri ile savunma alanındaki işbirliği gelişmelerini değerlendirdik. Nijer ve Türkiye bölgesel ve uluslararası konularda benzer görüşlere sahip iki ülke. Son haftalarda ABD'nin Kudüs konusunda aldığı tek taraflı aceleci karara karşı Nijer İslam İşbirliği Teşkilatı Kongresine katılım sağladı. Aynı zamanda Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda da bu kararın kınanması yönünde oy verdiler. Böylece Filistin ve Kudüs meselesine sahip çıkmışlardır. Bu bakımdan kendilerine teşekkür ediyorum."
Başbakan Yıldırım, 2013 yılında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakan olduğu dönemde Nijer'e bir resmi ziyaret gerçekleştirildiğini, bu ziyaretle ilişkilerde ciddi bir ivmelenme başladığını belirtti.
"15 Temmuz'da Nijer, Türkiye'nin yanında yer aldı"
Yıldırım, 15 Temmuz darbe girişiminde dost ve kardeş ülke Nijer'in, Türkiye'nin yanında yer aldığını hatırlattı.
Nijer'in demokrasiden yana darbeye karşı net bir duruş sergilediğini belirten Yıldırım, "Bununla da kalmadınız, ülkenizde faaliyet gösteren bu terör örgütüne ait FETÖ okullarını hemen Maarif Vakfına devrettiniz ve böylece terör örgütüne gereken karşılığı verdiniz. Bunun için ülkemiz ve milletimiz adına sizlere teşekkürlerimizi sunuyoruz." diye konuştu.
"214 hedef etkisiz hale getirildi
Terörün her türlüsüne karşı amansız bir mücadele verdiklerini ifade eden Yıldırım, Zeytin Dalı Harekatı'nın amacının, Suriye'nin toprak bütünlüğünü sağlamak, bölgede terör oluşumlarına son vermek, orada yaşayan Kürt, Arap ve Türkmenler üzerindeki zulmü kaldırmak olduğunu belirtti. Yıldırım, şunları söyledi:
"Ayrıca Afrin bölgesinden, hudutlarımızın dışından ülkemize vaki saldırıların, füze saldırıları ve terör saldırılarının önüne geçmek ve ülkemizin, sınırlarımızın güvenliği, vatandaşlarımızın can ve mal emniyetini sağlamak amacıyla bu operasyon başlamıştır. 5'inci günündeyiz. Şu ana kadar planlandığı gibi operasyon devam ediyor. 214 hedef vurulmuş ve etkisiz hale getirilmiştir. Alanda temizlik çalışmaları sürdürülüyor. Bundan sonra ne olacak diye sorarsanız, bölge terörden, PKK/YPG/PYD bunlar hepsi aynı terör örgütü ve DEAŞ'tan tam anlamıyla temizleninceye kadar, ülkemize yönelik, bölgede yaşayan Kürtlere, Araplara ve Türkmenlere yönelik hiçbir silahlı tehdidin, eylemin kalmayacağı anlaşılıncaya kadar bu operasyon sürecek. Planlandığı şekilde gidiyor. Herhangi bir sorunumuz yok."
Yıldırım, "Yarın 25 Ocak, 1996'da Ege Denizi'nde yaşanan Kardak kayalıkları krizinin yıl dönümü. Bölgede uzun süredir bir hareketlilik var. Bu konuda değerlendirmeniz olacak mı?" sorusuna şu yanıtı verdi:
"Kardak'ta 96'da yaşanan krizi bugüne taşımak, bununla ilgili bir faaliyet göstermek, yeni bir kriz oluşturmak komşuluğa yakışmaz. Biz terörle mücadeleyle meşgulken bulanık suda balık avlama hevesine komşularımızın kapılması hiç yakışık almaz. Bunu da hoş karşılamayız. Ama buna benzer bir faaliyet eğer olursa, Türkiye olarak bizim her zaman tedbirimiz vardır. Hiç kimse endişe etmesin."
"Türkiye bizim için kararlılık, dayanma, güç ve direniş örneği"
Nijer Başbakanı Rafini de Zeytin Dalı Harekatı ile ilgili olarak, Güvenlik konusunda Türkiye bizim için kararlılık, dayanma, güç ve direniş örneğidir ve bu operasyonu bu bağlamda sürdürdüğünüzü biliyorum. Çok uzun zamandan beri sürdürdüğünüz bu çabalar olmasaydı, bu bölgenin nasıl olabileceğini düşünmek bile istemiyorum." dedi.
İki ülkenin terörle mücadele konusunu çok yakından bildiğini kaydeden Rafini, bu konudaki mücadelelerini cumhurbaşkanlarının 7 yıl önce göreve gelmesiyle birlikte kararlı bir şekilde yürüttüklerini ve buna devam edeceklerini ifade etti. Rafini, "Nijer, Sahel bölgesinde çok farklı terör gruplarının tehditleri altında hala ayakta durmaya devam ediyor ve inşallah devam da edecektir. Güvenlik kuvvetlerimiz bu kararlılıkla mücadeleyi sürdürme yönünde talimat almış durumdadır ve çok şanslıyız ki yanımızda bize destek veren dost ülkeler de var." diye konuştu.
Muhabir: Mümin Altaş, Muhammed Boztepe, Meltem Bulur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.