Srebrenitsa kurbanlarının cenazeleri Saraybosna'ya ulaştı

Srebrenitsa kurbanlarının cenazeleri Saraybosna'ya ulaştı
 Srebrenitsa'daki soykırımda hayatını kaybeden kurbanların cenazelerini taşıyan tır, Visoko'dan başkent Saraybosna'ya ulaştı. VİSOKO/SARAYBOSNA...

 

Srebrenitsa'daki soykırımda hayatını kaybeden kurbanların cenazelerini taşıyan tır, Visoko'dan başkent Saraybosna'ya ulaştı.

 

VİSOKO/SARAYBOSNA (AA) - Srebrenitsa'daki soykırımda hayatını kaybeden kurbanlardan kimlik tespiti yapılan 127 kişinin cenazelerini taşıyan tır, Visoko'dan hareket etti.

 

Potoçari Anıt Mezarlığı'nda 11 Temmuz'da düzenlenecek törenin ardından defnedilecek 127 kurbanının cenazesini taşıyan konvoyun hareketi öncesinde, Visoko Şehir Mezarlığı'nda tören düzenlendi.

 

Soykırım kurbanlarının yakınlarının da katıldığı törende, cenazeleri taşıyan tır konvoyu gözyaşları içinde uğurlandı.

 

"Annelerin yürek acısı hiç dinmedi"

Ziba Alic, savaşta babası ve erkek kardeşi de dahil olmak üzere çok sayıda yakın akrabasını kaybettiğini belirterek, "Amcam, dayım ve dört kuzenim öldürüldü. En yaşlısı 21 yaşındaydı." dedi.

 

Her yıl aynı hüzün ve acının yaşandığına işaret eden Alic, soykırımda en yakınlarını kaybeden annelerin yürek acısının hiç dinmediğini söyledi.

 

Visoko'dan hareket eden konvoy daha sonra başkent Saraybosna'ya geldi.

 

Mareşal Tito Bulvarı'ndan Cumhurbaşkanlığı binasına ulaşan konvoyun geçişi sırasında duygusal anlar yaşandı. Cenazeleri yolcu etmek için caddenin her iki tarafına dizilen insanlar tabutları gözyaşlarıyla uğurladı.

 

Cumhurbaşkanlığı binası önüne gelen konvoyu burada Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Husein Kavazovic, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Bosna Hersek Misyon Şefi Jonahthan Moore, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay, bakanlar, büyükelçiler, belediye başkanları ve vatandaşlar karşıladı.

 

"Her yıl burada oğlumun da gelmesini bekliyorum"

Elinde 22 yaşında öldürülen oğlunun fotoğrafını tutan Fatima Hubijar, oğlunun cesedine hala ulaşılamadığını ifade ederek, "Oğlumu hala bulamadım. Kamyona bindirilip götürüldüğünü biliyorum. Her yıl burada oğlumun da gelmesini bekliyorum ama artık yaşlandım." dedi.

 

Cenazeleri taşıyan konvoy daha sonra Saraybosna'da Öldürülen Çocuklar Anıtı ve iki büyük katliam yaşanan Markale pazar yerinden geçerek, dualar, gözyaşları ve çiçeklerle Potoçari'ye uğurlandı.

 

Bu yıl defnedilencek 127 kurbanın 12'sinin öldürüldüğünde 18 yaşından küçük olduğu, en genç kurbanın 14 yaşındaki Avdija Memic ve en yaşlısının ise 77 yaşındaki Mustafa Hadzovic olduğu açıklanmıştı.

 

Srebrenitsa'da ne oldu?

Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995'te Sırp birlikleri tarafından işgal edilmesinin ardından BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplara teslim edildi. Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, 8 binden fazla Boşnak erkeği ormanlık alanlarda, fabrikalarda ve depolarda katletti.

 

Katledilen Boşnaklar toplu mezarlara gömüldü. Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.