"Spor çalıştayı"ndan "önemli" tespitler

"Spor çalıştayı"ndan "önemli" tespitler
Federasyonlar Boyutuyla Türk Sporunun Geleceği Çalıştayı'nda hazırlanan sonuç bildirgesi, Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç'a sunuldu. ANKARA (AA) -...

Federasyonlar Boyutuyla Türk Sporunun Geleceği Çalıştayı'nda hazırlanan sonuç bildirgesi, Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç'a sunuldu.

 

ANKARA (AA) - İLKNUR ÇETİNBAŞ - Federasyonlar Boyutuyla Türk Sporunun Geleceği Çalıştayı'nda hazırlanan sonuç bildirgesinde, Türk sporunun dünü, bugünü ve geleceğiyle ilgili "önemli" tespitlerde bulunuldu.

 

Antalya'da 26-29 Ekim tarihlerinde, federasyon ve kulüp başkanları, akademisyenlerle çok sayıda sporcunun katılımıyla düzenlenen çalıştayın sonuç bildirgesi, Spor Genel Müdürlüğü (SGM) Spor Eğitim Dairesi Başkanlığı tarafından Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'a sunuldu.

 

Türk sporunun "acil" ihtiyaçlarından, gelecek için sağlam bir temel oluşturma yolunda yapılması gerekenlere kadar bir çok konuya değinilen bildirgenin "öneriler" bölümünde, Spor Bilimleri'nin bilimsel desteği olmadan başarının elde edilebilmesi ve sürdürülmesinin "olanaksız" olduğu belirtildi. Bunun için üniversitelerle işbirliği içerisinde, üst düzeyde bir "Spor Bilimleri Enstitüsü" kurulmasının "kaçınılmaz" olduğu kaydedildi.

 

 

 

-Antrenman ve kamp merkezlerinin yetersizliği

 

"Antrenman ve kamp merkezleri gerçekten yetersiz durumdalar (özellikle olimpik sporcularımız bu durumun altını çizdiler)" denilen bildirgede, ilgili merkezlerde kamp ve antrenman yapılabilecek ortamların sağlanması gerektiğinin altı çizildi.

 

Sporcular ile çalışacak ve "şampiyon adayı" sporcuyu belirleyecek "performans direktörleri"nin gerekliliğine dikkat çekilirken, antrenör eğitiminin masaya yatırılması ve bu politikanın, üniversitelerle işbirliği içerisinde geliştirilebileceği kaydedildi.

 

Bildirgede kulüplerin, sporun en önemli paydaşlarından olduğu belirtilerek, şöyle denildi:

 

"Kulüpler, sporcu  yetiştirilmesinde ciddi görevler üstlenmektedirler ancak bu kulüpler antrenman sahası ve mali kaynak bulmakta sıkıntı yaşamaktadırlar. Devletin, bu kulüplere yardımcı olması gerekir. Bu nedenle SGM, federasyonlar ve kulüpler arasında koordinasyon birimi kurulmalıdır."

 

 

 

-"Beden eğitimi öğretmenleri derse girmeli"

 

"Kısa süreli hedeflere odaklanıp uzun dönemi kaçırmamalıyız" ifadesinin kullanıldığı bildirgede, sporun bir yaşam tarzı haline getirilmesi ve çevresel koşulların düzenlenmesi gerektiği belirtilerek, "Aile spor yaparsa çocuk da yapar" denildi.

 

Ayrıca, okul sporlarının desteklenmesi, ilköğretimin ilk 4 yılında beden eğitimi öğretmenlerinin derslere girmesinin sağlanması gerektiği vurgulanarak bildirgede, "Beden eğitimi derslerinin spor kültürünün yaygınlaştırılmasından yetenekli sporcunun saptanmasına kadar önemli bir rolü vardır. Bu derslere gereken önemin verilmesi bir devlet politikası olmalıdır" ifadelerine yer verildi.

 

 

 

-"Ödüller sonuç değil süreç odaklı olmalıdır"

 

Sporcunun, spor yaşamı sona erdikten sonra kariyer açısından desteklenmesini sağlayan bir ödül sisteminin oluşturulmasına dikkati çekilen bildirgede, ödüllerin sonuç değil süreç odaklı olması, sporculuğun da uzmanlık gerektiren bir meslek olarak kabul edilmesi gerektiği belirtildi.

 

Sporcunun, aktif olimpik sporculuk hayatı boyunca bir maaş sistemine bağlanabileceği vurgulanırken, ödülün, sporcunun ve ailesinin sigortalanması, vergilerden muaf tutulması da öneriler arasında yer aldı.

 

 

 

-"Dopingle ilgili yasal düzenlemeler yapılmalı"

 

Sonuç bildirgesinde doping eğitiminin ciddi bir şekilde ele alınması gerektiği kaydedilirken, federasyon, spor yöneticisi, sporcu, aile, antrenör ve diğer yardımcı personelin eğitilmesinin önem taşıdığı vurgulandı.

 

Doping olmayan takviye maddelerin değerlendirilip, sağlıklı yeni ürünlerin geliştirilmesinin, Spor Bilimleri Enstitüleri'nin görevi olduğu belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

 

"Sporcular, uygun besin takviyeleriyle desteklenmeli. Doping bir halk sağlığı sorunudur. Bu konuda toplum bilinçlendirilmelidir. Özellikle küçük yaştaki sporcularda saptanan doping vakaları ciddi bir sağlık ve etik sorunu da beraberinde getirmektedir. Bu konuda yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Doping maddelerini üretenler ve ticaretini yapanlarla ilgili yasal düzenlemeler gerekmektedir. Gümrük kapılarından doping maddelerinin girişi engellenmelidir. Başarıyı doping maddelerinde aramamak için antrenör yetiştirilmesine önem vermek gerekir."

 

Olimpik düzeydeki sporculara, sporla ilgili yüksek öğretim kurumlarının yanı sıra diğer branşlarda okumak istedikleri taktirde de bir ayrıcalık sağlanmasının uygun olacağının kaydedildiği bildirgede, ödül sisteminde özellikle antrenörler konusunda adil davranılması gerektiği belirtildi. Federasyonların istedikleri antrenöre ödül verdiği savunulurken, motivasyonu ortadan kaldıran haksız ödüllerin önüne geçilmesi vurgulandı.

 

 

 

-"Federasyonlar siyasetten arındırılmalı"

 

"Federasyonların Yönetim Politikaları" başlığı altında ise sporun yönetimi konusunda yaşanan sıkıntılar ve çözüm önerilerine yer verildi. "Genel müdürlüğün oy hakkı kaldırılmalıdır" denilen bildirgede, federasyonların seçim sisteminin gözden geçirilmesi gerektiği kaydedilirken, spor yasasının, kulüpleri, federasyonları ve paydaş kurumları da kapsayacak şekilde acilen çıkarılması, federasyonların, kanunla tekrar düzenlenmesinin önemine vurgu yapıldı.

 

Federasyonlar ve spor kulüplerinin siyasetten arındırılmasının gerektiği kaydedilen bildirgede yer alan önerilerin bazıları şöyle:

 

- Federasyon başkanlığı adaylığında imza şartı kaldırılmalı.

 

- Federasyon seçimleri yapıldıktan sonra kurulan kulüpler, yapılacak ilk seçimde oy kullanmamalı.

 

- Federasyonların denetleme kurulu üyelerinin tamamı, federasyon genel kurulları tarafından seçilmelidir.

 

- Federasyon seçiminde oy kullanacak delegeler kulüp genel kurulları tarafından belirlenmelidir.

 

- Federasyon seçimlerinde kulüplerin oy oranı arttırılmalıdır.

 

- Federasyon başkanlığı süresi başarıyla orantılı olmalı ya da 2 veya 3 dönemle sınırlandırılmalıdır.

 

- Federasyon mali genel kurulları, federasyonların verimliliğine bir katkı sağlamadığı gibi mali yük getirdiği düşünülmektedir. Bu yapının kaldırılması ve yerine işlevsel bir mali denetim sistemi getirilmelidir.

 

- Olimpik ve olimpik olmayan federasyonlar ayrımı kaldırılmalıdır.

 

- Federasyon ve kulüp başkanlarının, başkanlıkları süresince yapmış oldukları harcamalardan sorumlu olmaları sağlanmalıdır.

 

- Federasyon ve kulüp yönetim kurullarında bir kadın kotası konulmalıdır.

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.