Sözütek: "Esnafımız ekmeğe muhtaç hale geldi"
Sözütek: "Esnafımız ekmeğe muhtaç hale geldi"
Adana ESOB Başkanı Nihat Sözütek:
"Ali Münif Yeğenağa Caddesi dolmuşlara açılsın"
"Esnafımız ekmeğe muhtaç hale geldi"
"Kapanan iş yerlerine her gün yenileri ekleniyor"
Adana ESOB Başkanı Nihat Sözütek, Ali Münif Yeğenağa Caddesi'nin yeniden şehir içi yolcu taşımacılığı yapan minibüslere açılması için Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar'dan destek istedi.
Bir zamanlar, alışveriş yoğunluğu bakımından Adana'nın en işlek bölgesi olan Ali Münif Yeğenağa Caddesi'nin toplu taşıma araçlarına kapatılması bölge esnafını perişan etti. Bundan birkaç yıl öncesine kadar iş yeri kiralayabilmek için yüksek rakamlarda hava parası ödeyen esnaf, işsizlikten tek tek kepenk kapatmaya ya da değerinin altında bir paraya işyerini devretmeye başladı.
Zor günler geçiren Ali Münif Yeğenağa Caddesi esnafını ziyaret eden Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (Adana ESOB) ve Minibüsçüler Odası Başkanı Nihat Sözütek, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar'a çağrıda bulunarak, en azından dolmuş diye tabir edilen küçük minibüslerin Ali Münif Yeğenağa caddesini kullanmasına izin verilmesini istedi.
Adana Büyükşehir Belediyesi eski yönetimleri tarafından Tarihi Büyüksaat Kulesi ve çevresini turizm merkezi yapmak için başlatılan restorasyon çalışmaları ile birilikte toplu taşıma araçlarının Ali Münif Yeğenağa Caddesine girişinin yasaklandığını hatırlatan Birlik Başkanı Nihat Sözütek, "Alınan bu karar bölge esnafı için sonun başlangıcı oldu" ifadelerini kullandı.
Hemen her sektörden 5 binden fazla esnaf ve sanatkarıyla bir zamanlar Adana'nın cazibe merkezi konumunda olan Ali Münif Yeğenağa Caddesi'nde son 6 yıldır adeta ölüm sessizliğinin hakim olduğuna dikkati çeken Birlik Başkanı Nihat Sözütek, "Toplu taşıma araçlarına getirilen yasakla birlikte bölge esnafının işleri bıçak gibi kesildi. Özel araç trafiğine açık olmasına rağmen caddenin dolmuşlara kapatılması Adanalıların, Vakıflar Sarayı ve Büyüksaat'e ulaşımını güç hale getirdi. Hal böyle olunca daha önce alışveriş için Ali Münif Yeğenağa'ya gelenler ulaşımın daha rahat olduğu bölgeleri tercih etmeye başladı. Bu durum da şüphesiz en fazla bölge esnafını vurdu. Bir zamanlar Ali Münif Yeğenağa Caddesi'nde iş yeri açabilmek için yüksek miktarlarda hava parası ödeyen esnaf, bugün işsizlikten ekmeğe muhtaç hale geldi" diye konuştu.
"DOLMUŞA YASAK KAMYONA SERBEST"
Toplu taşıma araçlarına yasak olmasına karşın Ali Münif Yeğenağa Caddesi'nin ağır tonajlı kamyonlar, turist kafilelerini taşıyan büyük otobüsler ve çöp kamyonlarının kullanımına açık olduğuna işaret eden Başkan Sözütek, bunun yanı sıra kaldırımların işgal altında, dükkan önlerinin ise otoparka dönmüş durumda olduğunu kaydetti. Başkan Sözütek, "Bir Adanalı olarak tarihi zenginliğimize sahip çıkılmasını her zaman desteklemişizdir. Ancak, bölgenin tarihi dokusuna asıl zarar veren ağır tonajlı araçların Ali Münif Yeğenağa caddesine girişine izin verilirken, minibüslere yasak olmasının mantıklı bir açıklaması olamaz" şeklinde konuştu.
Bölgede faaliyet yürüten esnafının taleplerinin açık ve net olduğuna vurgu yapan Başkan Sözütek, "Esnafımız, Ali Münif Yeğenağa Caddesi'nin eski günlerine yeniden kavuşabilmesi ve kentin cazibe merkezi olabilmesi için şehir içi yolcu taşımacılığı yapan minibüslerin caddeye girişine izin verilmesini, Abidinpaşa ile Cemal Gürsel Caddelerinin eski güzergahına dönmesini istiyor. Tarihi dokunun zarar görmemesi için ağır tonajlı araçlar, Büyükşehir Belediye Otobüsleri, özel halk otobüsleri ve turist kafilelerini taşıyan büyük otobüsler Kızılay Caddesi'ni kullansın. Buna kimsenin itirazı yok" ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.