'Söz konusu demokrasi ise cari açık teferruattır'

'Söz konusu demokrasi ise cari açık teferruattır'
AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi ekonomist Dr. Bülent Gedikli, ''Bir ülkede demokrasi açığı yoksa cari açık da sorun değildir. Bu da...



AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi ekonomist Dr. Bülent Gedikli, ''Bir ülkede demokrasi açığı yoksa cari açık da sorun değildir. Bu da açıklanan her veriyle ortaya konulmuş durumda'' dedi.

AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi ekonomist Dr. Bülent Gedikli, kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ile yaptıkları neredeyse tüm açıklamalarda cari açığa atıf yaptıklarını ve bu konuyu not artırımı önündeki en büyük engel olarak Türkiye'nin önüne koyduklarını belirterek, ''Bir ülkede demokrasi açığı yoksa cari açık da sorun değildir. Bu da açıklanan her veriyle ortaya konulmuş durumda'' dedi.

Gedikli, yaptığı açıklamada, kredi derecelendirme kuruluşlarının ekonomi gündeminde her zaman yerlerini koruduklarını, bundan sonra da konuşulmaya devam edeceklerini söyledi.

Söz konusu kuruluşların, dünyadaki bir çok ekonomik krizde önemli rol oynadıklarını anlatan Gedikli, verilen yanlış notların bunda etkili olduğunu ifade etti.

Fitch'in, yaklaşık 18 yıl sonra Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye getirmesinin önemli olduğunu ve bu sayede ülkeye önemli büyüklükte fon girişinin olacağını dile getiren Gedikli, ''Tabii bugüne kadar bu kuruluşların Türkiye'nin notunu yükseltmekte geç kaldıklarını da bir kenara koymamız lazım. Bugün Yunanistan'a bile en yüksek notları verenler bu kuruluşlar'' diye konuştu.

Bunun yanı sıra risk primleri Türkiye'den çok daha yüksek olan ülkelerin dahi kredi notunun Türkiye'den yüksek olduğuna işaret eden Gedikli, not kararlarını etkileyen kriterlerin objektif olması, bu kriterleri herkesin bilmesi gerektiğini söyledi.

Bülent Gedikli, Fitch'in kararı sonrasında özellikle bireysel emeklilik fonlarının Türkiye'ye gelme konusunda önündeki engelin kalktığını ancak ikinci bir kuruluşun daha Türkiye'nin notunu yatırım yapılabilir seviyeye getirmesiyle bu işin daha da kolaylaşacağını bildirdi.

''Cari açık konusunda geçmişten gelen bir sendrom var''

Bu nedenle, diğer kredi derecelendirme kuruluşlarının da Türkiye'nin hak ettiği yatırım yapılabilir notunu bir an önce vermeleri gerektiğini vurgulayan Gedikli, sözlerini şöyle tamamladı:

''Bu kuruluşlar, Türkiye ile ilgili yaptıkları neredeyse tüm açıklamalarda cari açığa atıf yapıyor ve bu konuyu not artırımı önündeki en büyük engel olarak önümüze koyuyor. Ancak biz cari açığın en yüksek seviyelerde olduğu zamanlarda bile bunun yönetilebilir bir sorun olduğunu söylemiştik. Bu konuda geçmişten gelen bir sendrom var. Geçmişte yaşanan krizler hep cari açık kaynaklı olmuş.

Ancak ilk kez krizle sonuçlanmayan bir cari açık meselesi var şu anda Türkiye'de. Çünkü siyasi istikrarın olduğu bir ortamda hükümetimiz, aldığı tedbirlerle cari açığı belirli bir noktaya getirdi. Ekonominin kontrol altında olduğunu herkes gördü ve Fitch'in kararında da zannediyorum bu çok etkili oldu.

Bir ülkede demokrasi açığı yoksa cari açık da sorun değildir. Bu da açıklanan her veriyle ortaya konulmuş durumda. Dolayısıyla bu derecelendirme kuruluşları da artık cari açık sorununu temcit pilavı gibi ısıtıp ısıtıp önümüze getirmesinler.''

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.