Soylu: Türkiye'nin göç politikasının ana ekseninde değişiklik yok
İçişleri Bakanı Soylu: Türkiye'nin göç politikasının ana ekseninde değişiklik yok
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Türkiye'nin göç politikasının ana ekseninde hiçbir değişiklik söz konusu değildir." dedi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi'nde yabancı medya temsilcileriyle bir araya geldi.
Soylu, Türkiye'nin, coğrafi ve kültürel konumu sebebiyle uyuşturucu, göç ve terörle eş zamanlı olarak yüzleştiğini anlattı.
Soylu, "Özellikle 2011'deki Suriye iç savaşı sonrasında, DEAŞ'ın ve YPG'nin terör faaliyetlerinin de etkisiyle ölümden kaçan insanlar sınırlarımıza geldi. Bunlar bizim komşularımızdı. Kimisi akrabamız, kimisi tarihi bağlarımız olan, medeniyet bağlarımız olan insanlardı ama en önemlisi hepsi insandı. Biz bunları dinine veya etnik kökenine bakmadan, geçici koruma statüsüyle göçmen olarak kabul ettik. Mücadele ettiğimiz kısım ise düzensiz göç." diye konuştu.
Türkiye'nin 2011'den itibaren strateji ve politikalar çerçevesinde adım attığının altını çizen Soylu, "Avrupa ve Batı 2015'te uyandı. 2011'den 2015'e kadar Türkiye'yi, Ürdün'ü, Lübnan'ı bir depo olarak kullanmak istedi. Meselenin kendisine sirayet edeceğini 2015'te gördü ve telaşa kapıldı." dedi.
Güncel verilere göre Türkiye'de geçici koruma statüsüyle bulunan Suriyeli sayısının 3 milyon 649 bin milyon kişi olduğunu kaydeden Soylu, ülkesine geri dönenlerin sayısının 347 bin, yasal ikamet izniyle Türkiye'de bulunan yabancıların toplamının 1 milyonun üzerinde olduğunu aktardı.
Soylu, şu bilgileri paylaştı:
"Yakalanan toplam düzensiz göçmen sayısı 2017'de 175 bin, 2018'de 268 bin kişi, 2019'da en güncel verilerle 211 bin kişidir. Simülasyon 305 bin civarında, yani yakalayacağımız kaçak göçmen sayısı. Ağrı, Iğdır, Van sınırlarımızdan sürekli Afganistan ve Pakistanlı kaçak göçmenler geçiyor. 100 binin üzerinde Afgan göçmen yakaladık geçen sene. Bu yıl 32 binini Afganistan'a geri gönderdik. Pakistan'a geçen yıl 56 bin, 52 bin bu yıl gönderdiğimiz kişi sayısı."
Suriye'den Türkiye'ye gelenlerin çocuklarının ilkokul okuma oranı yüzde 96, ortaokul yüzde 61, lisenin de bunun biraz daha altında bulunduğunu aktaran Soylu, "2017'de 485 bin Suriyeli geldi Türkiye'ye, 2018'de 280 bin, şu ana kadar 70 bin geldi. Akım devam ediyor. Gönüllü geri göndermeleri gerçekleştiriyoruz. Bayramda 110 bin kişi, 40 bini İdlib'e olmak üzere gitti." ifadelerini kullandı.
"En başından beri ilkeli, planlı ve tutarlı bir politika izledik"
Süleyman Soylu, dünyanın hiçbir ülkesinin göçle Türkiye ölçüsünde yüzleşmediğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Türkiye, bu soruna hem para hem de insan kaynağı ayırıyor. Harcadığımız para yaklaşık 40 milyar dolar seviyesinde. Yaklaşık 6 bin personeli olan ve 4 denizde görev yapan Sahil Güvenlik Komutanlığımızın tüm kapasitesinin yüzde 70'i bu meseleyle ilgilidir. Bir yandan denizde uyuşturucu operasyonuna giderken bir yandan da kaçak göçle mücadele ediyorlar. Aynı şekilde polis ve jandarmamızda göçle ilgili yeni birimler oluşturduk. Bu 3 teşkilat, çoğu zaman ortak operasyonlar yapıyor. Göçü yönetmek ve kurumlar arası koordinasyonu sağlamak için Göç Genel Müdürlüğünü kurduk. Sınır güvenliği için çok büyük yatırımlar yapıyoruz. Doğu sınırlarımızda sınır güvenlik duvarları, güvenlik yolları, termal kameralar, güvenlik kuleleri, sınır aydınlatmalarından oluşan entegre bir sınır güvenlik sistemi kuruyoruz. Elimizden geldiğince Afganistan, Pakistan, İran gibi düzensiz göçe kaynaklık eden ülkelerin yetkili makamlarıyla iletişim halinde olmaya çalışıyoruz.
Bir tek Suriyelinin kaçak veya geçici koruma kapsamında, Suriye'ye gönderilmesi mümkün değildir. Kendi gönüllü geri dönüşünün dışında... Biz bu göçü yönetmeyi kendimize prensip edindik. Hem uluslararası hukuka hem de insan hakları normlarına uygun bir göç yönetimi ortaya koyuyoruz. En başından beri ilkeli, planlı ve tutarlı bir politika izledik. Gelişigüzel hiçbir adım atmadık. Özellikle yasal mevzuat noktasında boşluk bırakmamaya gayret ettik. Göçle ilgili tüm kurumlarımız arasında koordinasyona da ayrı bir önem verdik. En büyük başarılarımızdan birisi, geçici koruma statüsünde ülkemize gelen tüm Suriyelilerin tüm kayıtlarının yapılmış olması ve belli bir süre sonra bu kayıtların güncellenmiş olmasıdır. Bu insanların barınmalarını, eğitimlerini, çalışma hayatlarını ve sosyal uyumlarını sağlama amacıyla pek çok yasal düzenlemeyi ve projeyi hayata geçirdik."
Türkiye'nin göç yönetiminin ilgili diğer bakanlıklar ve kurumlarla Göç İdaresi Genel Müdürlüğü koordinesinde yürütüldüğünü dile getiren Soylu, "Türkiye'nin göç politikasının ana ekseninde hiçbir değişiklik söz konusu değildir. Hiçbir düzenli göçmenin, ülkemize yasal yollarla gelmiş hiç kimsenin sınır dışı edilmesi gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir." dedi.
Soylu, geçici koruma statüsündeki Suriyelilerin ülke içinde belli bir dengeyle dağıtılmaya çalışıldığını belirterek, "Özellikle İstanbul gibi bazı büyükşehirlere iş bulma ümidiyle aşırı yığılma olmaması için sürecin en başından beri bir takım sınırlamalar getirdik. Bilhassa İstanbul'u yeni kayıtlara kapattık ve başka şehirlerde kaydolup İstanbul'a gelenleri, kayıt oldukları şehirlere dönmeleri konusunda bilgilendirdik. Bu konuda hiçbir şekilde sınır dışı işlemi yoktur ve olmayacaktır. Uluslararası hukuk açısından da böyle bir sınır dışı işlemi zaten mümkün değildir." diye konuştu.
Göç sorununun çözümünü, bölgedeki huzurun ve güvenliğin sağlanmasında gördüklerini ifade eden Soylu, "Zeytindalı ve Fırat Kalkanı harekatlarımız kısmen bunu temin etmiştir ama elbette ki yeterli değildir. Buradan bütün dünyayı, buna katkı koymaya davet ediyoruz. Özellikle Avrupa'nın bu konuda kendi medeniyet değerleriyle, ilkeleriyle çatışan uygulamalarının da en kısa sürede son bulmasını ve uluslararası hukukun gereklerini yerine getirmelerini umuyoruz. Aksi takdirde göç konusundaki bu bencil tavrın, birliğin geleceğini tehdit edeceği endişesini taşıyoruz. Hatta bunun işaretlerini görüyoruz." değerlendirmesini yaptı.
Soylu, Suriyelilerin yüzde 69'unun Halep, yüzde 8'inin İdlip, yüzde 8'inin Haseke, yüzde 5'inin Rakka, yüzde 5'i Deyrizor, yüzde 4'ünün Hama, yüzde 4'ü Şam, yüzde 2'sinin Humus'tan geldiğini kaydederek, "Suriyelilerin geldikleri bölgelerdeki kontrol kimlerde? Yüzde 17'si Türkiye ve muhalefette, geri kalanı çok basit, yüzde 66'sı rejimde, yüzde 17'si de YPG'de. Peki biz ne yapacağız? Bu insanlara 'Oraya gidin ölün' mü diyeceğiz? Biz böyle bir millet değiliz ve hiç olmadık." dedi.
Soylu, şöyle konuştu:
"İstanbul'da 540 bini aşkın Suriyeli kardeşimiz var. Bunun gideceği okul, hizmet alacağı hastane tarafımızca planlanmış. Onun ötesindeki kapasiteyi İstanbul'da tutamayız, açık ve net. Ancak insani, sağlık, eğitim şartlarıyla ilgili... Her ile ait, o ilin kapasitesinin yönetebileceği bir planlama gerçekleştirildi. Buna göre adımlar atılıyor, öğretmeninden doktoruna kadar. Bu adımların tamamı planlandı. Şu anda İstanbul'da başka illerde kayıtlı olanlar için 20 Ağustos olarak verdiğimiz tarihi 30 Ekim olarak revize ediyoruz. Geçen yıl İstanbul'da okuyan 2 bin 600'a yakın öğrencinin ailesine 'İstanbul'da kalabilirsiniz.' dedik. Kayıt dışı çalışmayla mücadele etmek zorundayız."
"Kandil'e Avrupa'nın göbeğinden para ve silah gönderiliyor"
Soylu, terörün, Türkiye gündemini yaklaşık 40 yıldır meşgul ettiğini belirterek, Türkiye'nin gerek PKK gerekse aşırı sol terör örgütleriyle mücadelesinde yalnız bırakıldığını hatta engellenmeye çalışıldığını anlattı.
Soylu, Batı'da PKK'nın eğitim, kampanya, eleman temini, bağış veya haraç toplama gibi eylemlerine uzun yıllar tepkisiz kalındığını, Kandil'e Avrupa'nın göbeğinden para ve silah gönderildiğini ifade ederek, şöyle devam etti:
"Uyarılarımıza rağmen, müttefikimiz olan devletler tarafından DEAŞ'la mücadele bahanesiyle bunlara silah hibe edildi, elemanlarına eğitim verildi. Oysa Batı, kendi değerleri içinde terör ve şiddete karşı tavrını çok net şekilde belirlemiştir. Uluslararası metinlerde bu konuda standartlarını açıkça ortaya koymuştur. Bu tavır önceleri bizim için umut vericiydi ama bir zaman sonra inandırıcılığını yitirmiştir. Terör örgütlerine karşı ortak bir tavır yerine, ayrımcı bir yaklaşım sergilenmiştir. DEAŞ'a karşı ortak operasyon düzenleyen ülkelerden aynı hassasiyeti 40 yıl boyunca PKK'ya karşı görmedik. Kaldı ki aynı PKK, Avrupa uyuşturucu ve kaçak göçmen ticaretinin neredeyse tamamını yönetmektedir ve PKK Avrupa'da bir organize suç örgütü karakteri sergilemektedir. Bu durum, bizzat Europol'ün raporlarında da defalarca yer almıştır. Türkiye, terörle mücadele tecrübesi oldukça yüksek bir ülkedir. Türkiye'nin yaşadıkları, IRA veya ETA ile yaşanılanlar gibi değildir. bu kapasitenin çok üzerindedir, çok farklıdır. Yılbaşından bugüne kadar iç güvenlik operasyonlarında Türkiye, 635 teröristi etkisiz hale getirdi. 2019 içinde 161 eylem engellendi."
Türkiye'nin terörle mücadelenin yanında terörizmle de mücadele ettiğini aktaran Soylu, "Bir yandan sınır ötesindeki lojistik merkezlerine operasyon düzenlerken, diğer yandan sınırımızın içindeki barınak ve sığınaklarını imha ediyoruz. Bir yandan dağa çıkmış teröristleri aileleriyle konuşarak teslim olmaya ikna ederken diğer yandan Doğu ve Güneydoğu'daki şehirlerimizde ekonomik gelişmeyi sağlamaya çalışıyoruz." dedi.
Soylu, Diyarbakır, Mardin ve Van belediye başkanlarının görevden alınmasına değinirken, şunları söyledi:
"Doğu ve Güneydoğu'da bir nümayiş var mı? Binlerce, onbinlerce insan yollarda, sokaklarda mı? Herkes ticaretini yapıyor, okuluna gidiyor, üniversitesine gidiyor. Her ilde havalimanı, hastane var, doktorlar var. Mezralara kadar asfalt yollar var. Niye bu konuda millet sokağa çıkmıyor? Bir tek mesele var, oradaki herkes bu belediyelerin terör örgütüyle işbirliği içerisinde olduğunu hayatında yaşayarak görüyor. Uzun yıllardır PKK'nın siyasi uzantısı rolünü üstlenmiş olan HDP'li bazı belediyelerde yaşananlara da elbette ki seyirci kalamazdık. Geçtiğimiz dönemde, bu belediyeler üzerinden çukur ve barikat eylemlerinin organize edildiği, bu eylemlere araç ve lojistik destek verildiği, belediye araçlarının bombalı eylemlerde kullanıldığı, belediye araçlarıyla dağdaki teröristlere erzak, silah ve malzeme taşındığı tespit edilmiş ve bu belediyelere yeniden görevlendirme yapılmıştı. Kayyum yanlış bir sözdür. Biz oraya kayyum atamadık, belediye başkan vekili atadık ve anayasanın 127. maddesinin ve kanunun 45. ve 47. maddelerinin bize verdiği yetkiye istinaden atadık."
"Yetki, devam eden yargılama ve soruşturmalar esnasında kullanması gereken bir yetki"
Katılımcılara "Mesela Paris belediye binasında bir arama yapsak acaba roketatar mermisi bulabilir miyiz? Londra belediyesine ait iş makineleri, şehrin sokaklarını polise karşı kapatıp polisle çatışmaya girer mi? New York belediye başkanı, şehirde silahlı terör eylemi yapıp birkaç polisi öldüren bir teröristin cenaze törenine katılıp, o terörist için üzüntüsünü ifade eder mi? Ailesine taziye dileklerini sunar mı?" sorularını yönelen Soylu, Türkiye'nin bunların hepsini ve çok daha fazlasını yaşadığını belirtti.
Soylu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Gerek 2016 yılında gerekse pazartesi günü Mardin, Diyarbakır ve Van illerimizdeki belediyelerde terör örgütü PKK ile iltisaklı belediyelere görevlendirme yapılmıştır. Pazartesi günü görevden alınan üç belediye başkanı hakkında da terör örgütüne üye olma, terör örgütü propagandası yapmak, terör örgütü kurucusu olmak gibi suçlardan açılmış davalar ve soruşturmalar mevcuttur. 3 gündür 'Biz bu belediye başkanlarını terörle iltisaklı oldukları, terör örgütüne kurucu oldukları için görevden aldık.' diyoruz. Bir tanesinden 'Biz terörist değiliz.' lafını duydunuz mu? Seçildikten önce ve seçildikten sonra bu üç belediye başkanının PKK terör örgütünü destekleyici, moral verici, açıkça örgüt taraftarlığı anlamına gelen eylemleri olmuştur. Dolayısıyla Türkiye bu terör örgütüyle mücadele ederken, seçilmiş olmanın örtüsü altında PKK yandaşlığı yapılmasına izin veremezdik. Kanunun bize yüklediği sorumluluk çerçevesinde görevimizi yerine getirdik. Şunu unutmamak gerekir ki demokrasi, bir truva atı değildir."
Görevden almaların anayasanın 127. maddesine ve Belediye Kanunu'nun 45. ve 47. maddelerine dayanılarak yapıldığına değinen Soylu, yapılan işlemin Avrupa normlarına uyduğunu, 1999 tarihli Venedik kriterlerinden 3. maddede, "şiddet kullanımını savunan ya da şiddeti politik araç olarak kullanan siyasi yapıların yasaklanması veya feshedilmesinin haklı görüldüğünü" aktardı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, temel problemin, HDP'nin söz konusu belediye başkanlarını aday gösterirken ortaya koyduğu devlete ve hukuka meydan okuyan tutumu olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Bu kişilerin devam eden soruşturmaları olduğu bilindiği halde, Ahmet Türk bir önceki dönemde görevden alındığı, hapisten sağlık sebebiyle çıkarıldığı halde tekrar aday gösterilmiştir. HDP, demokratik süreçleri ısrarla provoke etmektedir. Ahmet Türk'ün terör suçundan ağır cezada devam eden 2 yargılaması, savcılıkta ve İçişleri Bakanlığında yürütülen 7 soruşturması vardır. Adnan Selçuk Mızraklı'nın ağır cezada 1 yargılaması, 11 soruşturması, Bedia Özgökçe Ertan'ın 1 yargılama, 9 soruşturması var. Deniliyor ki 'Yargılamaları devam ediyor, kesinleşmiş hüküm yok.' İçişleri Bakanına anayasa 127'de tanınan yetki, zaten devam eden yargılama ve soruşturmalar esnasında kullanması gereken bir yetkidir. Kanun metninde açıkça ifade edilmiştir. Yani bir kişinin göreviyle bağdaşmayan bir hali varsa, soruşturmaları ve yargılamaları devam ediyorsa, bir kamu zararı oluşmaması için bir tedbir alıyorsunuz. Adam PKK'ya açık destek veriyor, bunu görüyor ve soruşturma açıyorsunuz. Ne yapacaksınız? Dava bitene kadar bu yardımın da devam etmesine göz mü yumacaksınız? Haliyle dava bitene kadar açığa alıyorsunuz. Bu tedbirdir."
Yetkinin daha önce yolsuzluktan görevi suistimale kadar bir çok alanda kullanıldığını belirten Soylu, "Dolayısıyla hukuktaki masumiyet karinesini buraya uydurmaya çalışmak gerçekçi değildir. Yapılan işlem hem iç hukukumuza hem uluslararası hukuka hem de kamu vicdanına uygun bir işlemdir. Kendisini terör örgütüyle, onun siyasi uzantısıyla aynı safta görmekten rahatsız olmayanlar, elbette ki karşı safımızda olmayı tercih edebilir. Ama bunun hem kendi nesillerimize, hem de dünyanın geleceğine ait bir sorumluluk olduğu unutulmamalıdır."
"Türkiye'nin en çok insani yardım yapan ülkelerin başında"
Medya temsilcilerinin sorularını da yanıtlayan Soylu, bir gazetecinin dünyadaki göç dalgasına ilişkin sorusuna, Batı'nın göç yaşanan ülke ve bölgelerde göçü oluşturan sebepleri engelleyecek ekonomik yatırımları ve stratejik adımları atması gerektiğini söyledi.
Soylu, Türkiye'nin en çok insani yardım yapan ülkelerin başında olduğuna işaret ederek, "Biz Amerika'dan daha mı zenginiz, Almanya'dan daha mı zenginiz? Bu konuya hiçbir şekilde duyarlılık göstermiyorlar, hiçbir şekilde samimi değiller. Sadece dostlar alışverişte görsün diye iri iri, büyük büyük laflar ediyorlar." diye konuştu.
Süleyman Soylu, kaçak göçmenlere yönelik çalışmalarda 211 bin kişinin yakalandığını, 52 bin kişinin ülkelerine geri gönderildiğini kaydederek, "Gönderiyoruz, göndermek zorundayız zaten. Aksi takdirde bir çekici etkisi olacak. Her gelen Türkiye'de kalacak veya Türkiye'den de başka ülkelere geçmeye çalışacak. Biz bunu yönetemeyiz, bu yönetilebilir bir iş değildir." dedi.
İşkence, idam gibi meselelerle karşı karşıya kalınacak hiçbir ülkeye geri gönderme yapılmadığının altını çizen Soylu, yaklaşık 11 bini aşkın Uygur Türküne son 1,5 yıl içerisinde Göç Kurulu kararıyla uzun dönemli ikamet verildiğini belirtti.
"Oy verenin oy hakkına sahip çıkıyoruz"
Soylu, Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerindeki görevlendirmelere ilişkin, "İl belediye meclisini işletip yeni bir belediye başkanı seçilmesi yoluna neden gidilmedi?" sorusunu, "Buradaki kural net. Bürokratik değerler hukuktan yoksun değildir." şeklinde yanıtlayarak, şunları söyledi:
"Diyelim ben oy vereceğim, benim oy verme işlemim o siyasi partiye o güne ait işlemdir. Oy verme işlemini gerçekleştirdikten sonra o siyasi partinin yöneticisi veya o belediyenin yöneticisi benim oy verme işleminden sonra ona verdiğim yetkiyi istismar ediyorsa ve teröre bunu tahvil ediyorsa yapılması gereken nedir? Oy vereni suçlamak mıdır, 'sen buna niçin oy verdin?' diye. Hayır, kanun çerçevesinde o kişinin temiz oy hakkına sahip çıkmaktır. Biz oy verenin oy hakkına sahip çıkıyoruz şu anda."
Süleyman Soylu, İstanbul'da 540 bini aşkın Suriyelinin yaşadığını kaydederek, şöyle devam etti:
"Onlara diyoruz ki '30 Ekim'e kadar illa kaydolduğunuz ile değil, bir başka ile de gidebilirsiniz. Eğer çocuklarınız geçen yıl İstanbul'da okumuşsa, sizi İstanbul'da tutarız, çocuklarınızın okulunu değiştirtmeyiz. Eğer burada çalışıyorsanız ve Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlıysanız yine sizi burada tutarız.' Ama İstanbul'un kendine ait bir kapasitesi var ve biz bu kapasitenin üstüne çıkamayız. Sokakta kimseye bir şey imzalattırıldığı yok. Bunu çok yanlış bir değerlendirme ve Türkiye'ye büyük bir haksızlık olarak nitelendiriyorum. Bizim 5 milyon misafirimiz var. Türkiye burada insani bir tavır izlemektedir, buna devam edecektir. Bunun birileri tarafından kirletilmesine müsaade etmeyiz. Hele hiç sorumluluk almayanlar tarafından böyle çamur atılmasına hiç müsaade etmeyiz."
Hişam Muhammed'e ilişkin bir soru üzerine Soylu, şunları kaydetti:
"Hişam, Türkiye'de 30 Mayıs 2019 tarihinde İstanbul Sulh Ceza Hakimliğinin kararıyla adresine yapılan operasyon neticesinde yakalandı. Konu terör örgütüne üyelik. DEAŞ ile bir bağlantısı olduğu düşünülüyor. Geri gönderme merkezinde bir süre kalıyor ardından kendisi Suriye'ye gönüllü olarak geri dönmek istediğini söylüyor. Gönüllü geri dönüşe imza attıktan sonra Suriye'ye geri dönüyor. Daha sonra Türkiye'ye tekrar geri dönerken sınırda öldürülüyor. Sınırda öldürüldüğüne dair bir ispat var mı? Bunu kim söylüyor? Tekrar söylüyorum burası bir hukuk devletidir. En ufak bir olay bile kayıt altına alınmak zorundadır. Sınırda değil bir adama isabet etmesi, havaya silah atılması bile kayıt altına alınır. Sınır kuralları açık ve nettir. Hişam meselesini bir tarafa bırakıyorum, affedersiniz bizim ülkemiz yol geçen hanı mı? Sizin ülkeleriniz öyle mi? Bizim de kendimize ait sınırlarımızı koruma kurallarımız söz konusu. O zaman PYD, PKK, DEAŞ herkes gelsin. O zaman İstanbul sokaklarında yürüyün bakalım nasıl yürüyeceğiz?"
Bir gazetecinin sorusu üzerine Soylu, İran'ın kendine ait bir sınır rejimi olduğunu, bu sınır rejiminin ne kadar güvenli olduğunun konuşulabileceğini ifade ederek, "Ben Avrupa'nın yerinde olsam, Irak'ın sınır güvenliği için İran'a katkıda bulunurum. Göç meselesini sadece kendi sınırlarımızda bir değerlendirme olarak kabul etmiyoruz. Bunu ilgili bütün ülkelerle bir konsept olarak değerlendiriyoruz ve herkesle irtibat kuruyoruz. Onun için İran ile de bu konuda temas halindeyiz." diye konuştu.
"Görevden almadan sonra siyasi yorumlar ortaya konuldu"
"Üç büyükşehir belediyesindeki görevlendirmelerin ardından muhalefetten İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da aralarında olduğu bir çok siyasetçi tepkisini dile getirdi. Onlara mesajınız nedir? Kendileri de belediye başkanlarına terör sempatizanlığı yapmış olarak addedilmek gibi bir durumla karşı karşıya olabilirler mi?" sorularına Soylu, şu karşılığı verdi:
"Görevden almadan sonra birtakım değerlendirmeler, siyasi yorumlar ortaya konuldu. Bunların önemli bir bölümü siyasi içeriklidir, yorumların hiçbirinin hukuki dayanağı söz konusu değildir. Yorumların tamamı pozisyonel yorumlardır. Belediye başkanları bu konuda ne kadar siyasi yorum yapmalılar, bu da ayrı bir şey. Bahsettiğiniz arkadaşlarla benim ilişkim, içişleri bakanı olarak ben onları kontrol eden, denetleyen makamım. Biz onların işlerini nasıl yapıp yapmadıklarına bakarız, vatandaş da onlara bakar. Tavsiyem, işleriyle meşgul olsunlar. Bir de kendilerini gülünç duruma düşürmesinler, cahilce yorum yapıyorlar."
"Hukuk kurallarını işletmemiz kaçınılmaz"
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen'in de ifadeye çağrıldığına ilişkin haberler var. Yeni görevden almalar beklemeli miyiz?" sorusu üzerine, belediye başkanlarının çeşitli vesilelerle savcılığa gidebileceğini ve ifade verebileceğini dile getirerek, "Bunlar olabilir. Ama şunu söyleyeyim terörle ilgili ve iltisaklı meselelerde bizim hukuk kurallarını işletmemiz kaçınılmazdır." dedi.
"İstanbul'da kayıtlı olmayan Suriyelilerin kenti terk etmesi uygulaması 30 Ekim'e uzatıldı. İstiap haddi dolan başka kentler var mı? Onlarda da bu uygulama başlatılacak mı?" sorularına Soylu, "Bursa ve Ankara. Ankara'da dün başladık. Bursa ile ilgili adımlarımız önümüzdeki günlerde atılacak. Antalya kapalı zaten. Ankara'da, İstanbul'da başladığımız yönteme başladık dün. Orada da hem kayıtsız varsa, başka illerde kayıtlı olup da Ankara'da olan varsa aynı şekilde işlem görecek. Kaçak istihdam varsa aynı şekilde ve tabelalar da aynı şekilde işlem görecek. Önümüzdeki hafta Bursa'da olacağız orada da aynı adımı atacağız." yanıtını verdi.
"Görevlendirdiğimiz belediye başkan vekilleri çok başarılı işler yaptı"
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Doğu ve Güneydoğu'da ekonomik anlamda çok büyük gelişmelerin olduğunu söyledi.
Diyarbakır'daki kayyımın başarılı işler yaptığını belirten Soylu, "Hakikaten görevlendirdiğimiz belediye başkan vekilleri çok başarılı işler yaptı. Diyarbakır'daki caddeler ve bulvarlar Avrupa'nın hiçbir şehrinde yok şu an. Şehrin parklarını, yeşillerini, bahçelerini, alt yapısını, sanayi sitelerini, bütün bunları en iyi şekilde sağlayabildiler." değerlendirmesinde bulundu.
Önceden PKK'nın yönetiminde bulunan belediyelerin tam anlamıyla müflis belediyeler olduğunu ifade eden Soylu, “Borç içeren belediyelerdi. Esnafa yaklaşık 1 kat trilyona yaklaşık borcu vardı. Bu borçların tamamı bizim belediye başkan vekillerimiz tarafından ödenmiştir. Belediyeler tamamen batıktı, bu batıklığı da iyi bir yönetim tarzına çeviren bu yatırımlarla beraber zannediyorum eski parayla 10 katrilyonun üzerinde belediye başkan vekillerinin görev yaptığı belediyelerde yatırım yapıldı. Orada yaşayan insanlar çok mutlu." diye konuştu.
"Aynı sebeplerle bir araya gelmişlerdir"
Bakan Soylu, "Görevden alınan belediye başkanlarının görevden alınmalarının arkasında sadece seçim sonrasında değil ama seçim öncesinde yaptıkları iddia edilen suçlamalar da söz konusu. Siz bunu devlete meydan okuma ve demokrasiye yönelik bir truva atı operasyonu olarak nitelendirdiniz. Bu durumda, YSK'nın bu adaylığı kabul etmesiyle ilgili görüşünüz ne olacaktır? Onlara dönük bir eleştiri söz konusu olur mu?" sorularına, şu karşılığı verdi:
"YSK de kendi kanunuyla beraber hareket ediyor. Böyle bir eleştirim söz konusu değil. Çünkü, belediye başkanlığı adaylarında seçimle görevden uzaklaştırmayla ilgili bir tablomuz var bizim. Bu tablomuzda yetki, il ve ilçe yüksek seçim kurulunda, adaylıklarda. Dayanak 298 Sayılı Seçim kanunu, 2972 ve 2839 sayılı kanunlar. Başkan seçilmeden öncesiyle ilgilidir. 2839 sayılı kanunun 11. maddesinde belirtilen şartlara haiz olarak. Nedir bu şartlar? Mahkumiyeti kesinleşen adaylar olamazlar. Ancak haklarında soruşturma, kovuşturma olanlar, diğer şartlar tutuyorsa aday olabilirler. Kesin karar mahkumiyeti olanlar aday olamaz, belediye başkanı seçildikten sonra mahkumiyet alması adaylık süreciyle ilgili değildir. Netice itibarıyla, örneğin Balıkesir'de Erdek belediye başkanı mahkumiyet aldı. Biz onu mahkumiyet aldığı zaman görevden aldık. Sonra adaylık için müracaat etti, kazandı. Biz onu mahkumiyet aldığı süre boyunca, seçimden sonra da tekrar görevden aldık. Mahkumiyet süresi bitecek ve görevine devam edecek. YSK'nin işleyişi böyle. Oysa bizim görevden uzaklaştırmamız, yetki İçişleri Bakanlığında. Dayanak, anayasa 127 ve Belediye Kanunu'nun 47. maddesi. 'Başkan, hakkında adli ve idari makamlarca yürütülen soruşturma ve kovuşturma olması, belediye başkanlığı sırasında mahkumiyeti kesinleşen ve açığa alınmak belediye başkanlığından düşürür. Soruşturma, kovuşturmada kesin karar verilinceye kadar, geçici tedbir verilen karar belediye başkanlığı vasfını etkilemez sadece görev yapamaz. Suçun sürekliliğini, engellemesi ve yürütülen soruşturmanın sağlıklı yürütülebilmesi için tedbir amaçlıdır.' Biz orada terör örgütüne tekrar aynı imkanları sağlamasın diye, söylediğim nedenlerle tedbir amaçlı olarak açığa almış oluyoruz. İkisinin kanunu ve yetkileri de farklıdır."
Soylu, "Amerika'nın aşırı sol terör örgütüyle yaptığı görüşmenin hedefine, amaçlarına ve içeriğine dair bilgi paylaşmanız söz konusu mu?" sorusu üzerine "Daha önce PYD ve PKK terör örgütü yetkilileriyle niçin bir araya gelmişlerse defalarca zannediyorum yine aynı sebeplerle bir araya gelmişlerdir. Bu oyun kurma iştahıdır. MLKP'nin şöyle bir özelliği vardır; MLKP özellikle Türkiye'de kırsal bölgede, PKK'nın kendisine tahsis ettiği bölgede terör faaliyetlerini yürütüp sürdürmeyi görev olarak edinir. PKK bir görev bölgesi tahsis eder. Şu anda da kırsalda hiçbir terörist kalmadı. Tunceli'de yapılan operasyonlarda 3'ü etkisiz hale getirildi, öldürüldü. İkisi de İstanbul'da yakalandı." diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.