Sosyal izolasyonun olumsuz etkilerinden kurtulmanın 4 yolu
Sosyal izolasyonun olumsuz etkilerinden kurtulmanın 4 yolu
Coronavirus salgını tüm dünyayı olduğu gibi Türkiye’yi de etkilerken, kişisel hijyen ve sosyal izolasyon da her geçen gün daha fazla önem kazanıyor. Bu durumun da yüksek stres ve kaygıya neden olduğunu ve bağışıklık sisteminin olumsuz yönde etkilendiğini söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi’nden Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, “Özellikle alışık olmadığımız günlük rutinlerimizden farklı olarak uzun süre sosyal olarak izole olmak ve defalarca hijyen adımlarını uygulamak birtakım psikolojik etkiler yaratabilir. Sosyal izolasyonun olumsuz etkilerini en aza indirmek için yapabileceğimiz basit ama etkili adımlar var” dedi. İşte Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu’nun önerileri...
- Çin'de Kovid-19 aşısı için klinik denemelerde ikinci aşamaya geçildi
- Dünya Sağlık Örgütü'nden 'Kovid-19 kontrol önlemleri kademeli kaldırılmalı' uyarısı
- Koronavirüsten korunma zırhı: Doğru dezenfeksiyon
- Erciyes Üniversitesi'nde Kovid-19'un gen haritası çıkarıldı
- Psikolojik sağlamlılığımızı koruyalım
- A’dan Z’ye Koronavirüs
- WEB TV ADANAPOST - Dünyayı saran salgın Koronavirüs
- Türkiye'nin koronavirüsle mücadelesinde son 24 saatte yaşananlar
- Sağlık Bakanlığı: Kovid-19 tedavisi tamamlanan 511 kişi daha taburcu edildi
- Dünya genelinde koronavirüs salgınında son 24 saat
- Türkiye'de Kovid-19'dan iyileşen hasta sayısı 3 bin 957'ye ulaştı
- Dünya genelinde Kovid-19'dan ölenlerin sayısı 120 bini aştı
Durumu kabullenin
Virüsle mücadele aşamasında evde kalmanın önemini ve gerekliliğini unutmayın. Durumun bir süre sonra son bulacağını yalnızca bir süre üzerinize düşen sorumluluğu yerine getirmeniz gerektiğini hatırlayın ve içerisinde bulunduğunuz durumu kabullenin. Durumun düzelmesini beklemek kaygı seviyenizi arttırabilir; onun yerine mevcut durumu kabullenip şu an yapmanız gerekenlere odaklanmanız daha sağlıklıdır.
Uzaktan da olsa sosyalleşin
Sosyal izolasyon sürecinde evdeyken de başkaları ile iletişiminizi sürdürmeniz oldukça önemli. Sevdiklerinizle ve arkadaşlarınızla telefon görüşmeleri ve görüntülü görüşmelerle sosyalleşebilirsiniz. Evde bulunduğunuz süre boyunca eğer aile üyeleri ile birlikteyseniz zaman zaman ortak etkinlikler yapmaya özen gösterin. Örneğin yemek saatlerinde aynı anda birlikte olmaya çalışın veya ortak bir konu üzerinde sohbet edin, dizi, film izleyin, oyun oynayın.
Düzenli uyuyun ve düzenli beslenin
Kaygı ve tedirginlik uyku düzensizlikleri yaşamanıza ve iştahsızlığa sebep olabilir. Özellikle vaka haberlerinin geç saatlerde paylaşılması uyku öncesi kaygıyı arttırabiliyor. Sonrasında yaşanılan uykuya dalmada güçlük ve huzursuzluk hissini en aza indirmek için haberleri gündüz takip etmeye çalışın.
Güçlü bir bağışıklık sistemi için düzenli uyku ve sağlıklı beslenme büyük önem taşır. Her gün aynı saatte uyumaya ve aynı saatte sağlıklı beslenmeye dikkat edin.
Kendinize vakit ayırın
Psikolojik olarak zor günler geçirdiğimiz bu süreçte kendiniz için yapacaklarınız önemlidir. Uzun zamandır yapmayı ertelediğiniz bir iş, fırsat bulup izleyemediğiniz bir film, denemek istediğiniz bir yemek tarifi veya bir hobi sosyal olarak izole olduğunuz bugünlerde kendinize vereceğiniz, size iyi hissettirecek minik ödüllerdir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.