Sosyal Güvenlik Mahkemesi kuruldu
Uzun yıllardır tartışılan ama bir türlü hayata geçirilemeyen Sosyal Güvenlik Mahkemeleri (SGM) nihayet kuruldu.
Sosyal Güvenlik Mahkemeleri geliyor!
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Birinci Dairesi'nin 20 Kasım 2012 tarih 2783 numaralı kararıyla kurulan SGM'ler, sosyal güvenlikle ilgili tüm konularda ihtisas mahkemesi olarak görev yapacak. Böylece sosyal güvenlik davaları İş Mahkemeleri'nden alınıp, sadece bu alanda uzmanlaşmış Sosyal Güvenlik Mahkemeleri'ne verilecek.
Daha hızlı sonuçlanacak
Son derece yerinde bir karar olan Sosyal Güvenlik Mahkemeleri'nin kurulması, sigortalılar, işverenler, emekliler ve sosyal güvenlikle ilgili tüm kesimler için daha hızlı ve etkin bir yargılama süreci sağlayacak.
Bu kapsamda SGM'ler;
- 5510 Sayılı Kanun ve eski kanunlar da dahil olmak üzere sosyal güvenlik mevzuatından kaynaklanan tüm davalara,
- Genel sağlık sigortası davalarına,
- SGK'nın rücu davalarına,
- Yurtdışı hizmet borçlanması davalarına,
- Hizmet birleştirmesi konularındaki davalara,
- SGK'nın prim ve diğer alacaklarının takibine ilişkin davalara,
- Konut Edindirme Yardımı (KEY) alacaklarından doğan davalara,
- Kısa Çalışma Ödeneği'nden kaynaklanan davalara
bakacaklar.
Şimdilik 18 adliyede
Sosyal Güvenlik Mahkemeleri şimdilik 15 ilde ve 18 adliyede faaliyete geçiyor. SGM'ler Adana, Ankara, Antalya, Bakırköy, Bursa, Denizli, Gaziantep, Gebze, İstanbul, İzmir, Karşıyaka, Kayseri, Koaeli, Konya, Manisa, Mersin, Samsun ve Zonguldak adliyelerinde 1 Ocak 2013 itibariyle faaliyete başlıyor. Ancak şu an İş Mahkemeleri'nde görülmekte olan sosyal güvenlik davaları aynı mahkemelerde görülmeye devam edecek. Yine Yargıtay'a temyiz için gitmiş dosyalar da görüldüğü İş Mahkemesi'nde takip edilecek. Fakat 1 Ocak itibariyle açılacak sosyal güvenlik davaları SGM'lerde görülmeye başlanacak.
Sosyal güvenlik reformu ve genel sağlık sigortasıyla birlikte, sosyal güvenlik alanı bağımsız bir uzmanlık alanına dönüştü. Bunun yanında İş Mahkemeleri, yoğun iş yükü sebebiyle artık sosyal güvenlik davalarını kaldıramaz hale gelmişti. Ayrıca konusu sosyal güvenlik olmakla birlikte, kimi davlar idari yargıda kimi davalar adli yargıda görülüyordu. Yeni düzenleme bu çok başlılığı da ortadan kaldırıyor ve bütün sosyal güvenlik davalarını tek mahkemede topluyor. Bu yönüyle de takdire şayan bir karar verilmiş. Bu vesileyle HSYK Birinci Daire Başkanı İbrahim Okur ve değerli üyelerini kutluyorum.
60 yaşınızda emeklisiniz
Soru: Sadettin Bey, ben SGK bürosuna emeklilik yaşımı sordum bana 58 dediler ancak sitenizden hesapladığımda 60 yaş sonucunu verdi. Acaba doğru olan hangisi? Benim ilk SSK başlangıcı Temmuz 2002 ancak bu tarihte hiç prim yatırılmamış. Yatırılan ilk prim tarihi 01.04.2006'dır. Mehmet E.
Cevap: Mehmet Bey, hangi SGK birimine başvurdunuz bilemiyorum ama sanırım bir yanlış anlama söz konusu olmuş. 8 Eylül 1999 tarihinden sonra ilk defa sigortalı olan erkekler 7000 gün prim ödeyerek bayansa 58, erkekse 60 yaşında emekli olabilir. Erkek SSK'lı olarak 60 yaşınızda emekli olabilirsiniz, yani EmekliMatik'in sonucu doğrudur.
SADETTİN ORHAN - BUGÜN GAZETESİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.