Somali'ye Türk ilacı

Somali'ye Türk ilacı
Üç yıldır süren kuraklık ve iç savaş nedeniyle zor günler geçiren Somali'nin her köşesinde bir dram yaşanıyor.Ölümün kıyısına gelen küçük...



Üç yıldır süren kuraklık ve iç savaş nedeniyle zor günler geçiren Somali'nin her köşesinde bir dram yaşanıyor.

Ölümün kıyısına gelen küçük bebeklerin imdadına Türk doktorlar koşuyor. Ayrılıkçı El Şebab örgütü ise acımasızca kar döküyor. Türkiye'nin yardımseverliğinin tüm dünyaya örnek olduğunu dile getiren Somali halkı, yapılan yardımları ömür boyu unutmayacaklarını ifade ediyor.

Bir tarafta açlıkla mücadele eden Somalililer,
Türkiye'nin yanı sıra diğer ülkelerin de adım atmasını beklerken diğer tarafta ayrılıkçı El- Şebab terörü yaşanıyor. Tek güvenli bölgenin Mogadişu olduğu ülkede yaşanan dramlar yürekler burkuyor.

EL-ŞEBAB AYAĞINI ALDI


El-Şebab örgütünün saldırısı sonucunda bir ayağını kaybeden Ahmad Abdallah, yaşadıkları felaketi Bugün'e anlattı. Hükümete bağlı askeri birliklerde silahlı güvenlik elemanı olduğunu dile getiren Abdallah, El-Şebab örgütünün yurt dışı destekli bir örgüt olduğunu söylüyor. Halen Mogadişu'ya yakın bölgelerde çatışmaların sürdüğünü belirten Abdallah, kendisinin de bir çatışma sırasında bacağını kaybettiğini ifade etti. Abdallah şunları söyledi: "El-Şebab örgütü Somali'nin bu hale gelmesindeki en büyük etken. Batılı ülkelerden silah temin ederek hükümeti devirmeye çalışıyorlar. Bunun nedeni de ülkenin yeraltı kaynaklarının önemi. Bize karşı yürütülen misyonerlik çalışmalarından bir sonuç elde edemediler şimdi ise bu şekilde ülkeyi bölmek istiyorlar. Bende EL-Şebab ile girdiğim bir çatışmada bacağımı kaybettim. Ülkedeki kuraklık nedeniyle zor günler geçiriyoruz. Somali'de sizinde gördüğünüz gibi sadece Türkiye'nin varlığı var. Türk halkına yardımlarından dolayı minnettarız Türkiye'nin bu tutumu diğer İslam ülkelerine de örnek olmalı."

1 AYLIK BEBEK İÇİN


Somali'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışını gerçekleştirdiği Sağlık Bakanlığı Sahra Hastanesi Baştabibi Dr. Cemal Bulut, hastanelerinde birçok dram yaşandığını söyledi. Henüz 30 günlük olan Osman Mümine bebeğin ölmek üzereyken hastaneye getirildiğini belirten Dr. Bulut şunları kaydetti: "Osman bebek geldiğinde durumu çok kötüydü. Aşırı su kaybetmişti. Yoğun bir ishal ve kusma görülüyordu. Hayati tehlikesi vardı. Yaptığımız müdahale ile şimdilik hayati tehlikeyi atlattı ancak dışarıda yaşam koşulları bu şekilde devam ederse hayati tehlikesi de sürebilir."

SOMALİ'YE GİDEN TEK ÜLKE TÜRKİYE


Sömürge döneminden kalan İngilizceleri ile yabancı insanlarla iletişim kurmaya çalışan Somalililer, Türk heyetinin ve özellikle Başbakan Erdoğan'nın yaptığı ziyaretin unutulmayacak bir an olduğunu söylüyor. Yıllar önce komşu ülke Cibuti'den sıradan bir ziyaret gerçekleştiğini anlatan Somaliler, Türkiye'nin ziyaretini ise hayatlarını kurtaracak bir adım olarak değerlendiriyor. Dünyanın en aç ülkesi haline gelen Somali, sahip olduğu yeraltı kaynakları bakımından da en zengin ülkeler arasında yer alıyor. Yıllardır iç savaşın pençesinde olan Somalililer üstüne bir de kuraklık felaketiyle karşılaşınca çareyi göç etmekte bulmuş. Kimisi Kenya, Uganda gibi ülkelerin sınırlarına doğru ilerlerken kimileri de Başkent Mogadişu'ya gitmenin mücadelesini veriyor.

HABER: Serdar ALAKUŞ/BUGÜN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.