Siz hayal edin onlar tasarlasın

Siz hayal edin onlar tasarlasın
  Giydiğim kıyafet ‘sadece bende olsun’ diyenler yeni bir moda başlattı. Her geçen gün popülerleşen ‘kişiye özel tasarım’ trendinde...


 

 

Giydiğim kıyafet ‘sadece bende olsun’ diyenler yeni bir moda başlattı. Her geçen gün popülerleşen ‘kişiye özel tasarım’ trendinde hayalinizdeki gömleği, ayakkabıyı, çantayı, bebek giysisini veya tişörtü tarif ediyorsunuz, tasarımcılar sizin için hazırlıyor.


Büşra UĞRAŞ

Büyük firmalar, alışveriş merkezlerinde sıralanmış basmakalıp mağazalar, aynı renk ve desende modeller... Tüm bunlardan yani ‘fast fashion’dan sıkıldıysanız sizi yepyeni bir trendle tanıştıracağız. Sosyal medyada sık sık konuşulan kişiye özel tasarım trendinde ayakkabı, çanta, elbise ve gömlekler kişinin istediği temaya göre şekillenip boyanıyor ve el yapımı sanat eseri olarak karşımıza çıkıyor. Bu ürünler benzersiz olduğu için de kullanıcılar kendilerini özel hissediyor. Öyle ki son zamanlarda büyük firmalar da ‘customize’ denilen uygulamalarla müşterilerinin kendi ürününü hazırlamasına izin veriyor. Peki özel tasarımları kimler yapıyor? Bu ürünler nerede satılıyor? Merak edilen her şeyi ‘kişiye özel tema’ oluşturan tasarımcılarla konuştuk.

600 FARKLI AYAKKABI BİR ARADA

Alışılmış düğün konseptleri ve kostümlerden sıkılanlar kendilerine özel tema üretmek için 37 Numara’nın kapısını çalıyor. 2011’den bu yana kişiye özel gelin ayakkabısı tasarlayan markaya başvuran gelin adayları 37 Numara’nın internet sitesinde bulunan 600’e yakın tasarımdan birini kendine göre uyarlatıyor ya da hayalindeki ayakkabı için tema belirliyor. 37 Numara çalışanları, tasarımlarını el boyama karikatürler, kumaş, deri, inci ve dantel detaylarla süslüyor. Marka çalışanları şimdiye kadar pek çok ilginç tasarım talebi almış: “Bir gelin adayı, annesinin ayağı kırılınca hastaneye koşmuş, orada da cerraha aşık olmuş ve evlenmeye karar vermişler. Biz de bu olayı ayakkabıya yansıttık. Yatakta yatan anne, başında bekleyen kızı ve viziteye gelen doktor olarak resmettik.” Tasarımların fiyatları 119-279 TL arasında değişiyor. Markanın ürünlerine Caddebostan’daki mağazaları ve www.37numara.com adresinden ulaşmak mümkün.

ÜNLÜ MARKALAR DA BU TRENDE UYDU

Ünlü markalar da kişiye özel tasarım trendinden geri durmuyor. Pek çok marka internet sitesi üzerinden müşterilerinin kendi tasarımlarını yapmalarına olanak sağlayan uygulamalar geliştiriyor. ‘Customize’ adı verilen bu uygulamalarda ürünü istediğiniz renk ve desende tasarlayabiliyorsunuz. Böylece gözlük, ayakkabı, tişört hatta telefon kabınızı bile kendi istediğiniz şekilde üretip kullanabilirsiniz.

ÇOCUK ODALARI DAHA RENKLİ

Azra Rakıcıoğlu, yıllarca tekstil sektöründe yöneticilik yapmış, ardından kendi tekstil acentasını kurmuş. Anne olduktan sonra profesyonel hayata kendi isteğiyle veda eden Rakıcıoğlu, iki yıl önce kişiye özel tasarımlar yaptığı markası Deyda Design’ı kurmuş: “Kızımın duvarına çizdiğim resim çok beğenilmşti. Bu işin üzerine gittim ve çocuklar için tasarımlar üretmeye başladım. Deyda Shoes adlı Facebook sayfamdan ya da  ‘deydadesign’ adlı Instagram ve Twitter hesabımdan bana ulaşıyorlar. Çocuk odası duvarı, ayakkabı, tepsi, tuval, çanta, tişört ya da doğum günü kıyafeti gibi akla gelecek her şeyi tasarlıyorum. Hatta aynı tema istense bile farklı tasarım yapıp teslim ediyorum. Kimi zaman yetişkinler için de düğünlerde dağıtmak için gelin ve damadın karikatürünün olduğu minik çantalar hazırladım.”

EL EMEĞİ GÖZ NURU

Kadıköy’deki Masura Butik, basmakalıp kıyafetlerden sıkılıp kendi tarzını yansıtmak isteyenlere hitap ediyor. Butiğin sahibi Gülçin Özden Oğuz, çok beğenerek aldığı kıyafetleri başkalarında görmekten hoşlanmayınca özel tasarımlar satan bir butik açmaya karar vermiş. Masura Butik’te el yapımı çantalar, yarı değerli taşlardan oluşan küpeler, altın kaplama takılar, el yapımı birbirinden orijinal Amigurumi yaka iğneleri, gömlekler, elbiseler satılıyor. Ürünler çoğunlukla kadınlara hitap ediyor, erkek müşteriler için sadece özel tişört tasarımları var. Tüm tasarımları mağazanın yanı sıra sosyal medyada ‘masurabutik’ adlı hesapta da görebilirsiniz. Özellikle yeni tasarımcılarla çalışmayı çok sevdiğini söyleyen Oğuz, el emeği işlemelere çok değer veriyor.

ÖZEL GÜNLERDE ERKEKLERİN KURTARICISI

Grafik tasarımcısı Ebru Vatansever özel tema üreten isimler arasında. Kanvas ayakkabı, tişört, çanta, motor kaskı gibi ürünleri süsleyen Vatansever her objeyi resim defteri olarak kullanıyor, modellerini ise Instagram’da ‘ebrununbu’ adlı hesabından paylaşıyor. Vatansever, annesi sayesinde özel tasarımlar yapmaya başlamış: “Annemin yıkayıp mahvettiği bez ayakkabılarımı kurtarmaya çalışıyordum. Üzerlerine resim yapabilirim diye düşündüm ve Daft Punk’lı bir tasarım yaptım. Çok beğenilince bu işi yapmaya başladım.” Genç tasarımcı isteğe göre portreden retro görsellere, hayvan resimlerinden süper kahramanlara, film afişlerine kadar akla gelebilecek her resmi yapıyor. Kurşun kalem, tekstil boyası ve fırçayla çalıştığını belirten Vatansever ilginç siparişler aldığını anlatıyor: “Platonik aşıklar, terk edildikten sonra sevdiğine hediye göndermek isteyenler var. Sevgililer günü, yılbaşı gibi özel günlerde daha çok erkeklerin kurtarıcısı oluyorum.”

Star

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.