Siyonizm karşıtı İsrailli gazeteci

Siyonizm karşıtı İsrailli gazeteci
Filistin'in işgaline ve çatışmaya dayalı İsrail politikalarına karşı çıkan bir sürü insan var. Peki işgale en ağır eleştiriler bir İsrailli tarafından...



Filistin'in işgaline ve çatışmaya dayalı İsrail politikalarına karşı çıkan bir sürü insan var. Peki işgale en ağır eleştiriler bir İsrailli tarafından yapılırsa? Karşınızda siyonizm karşıtı Gideon Levy.



Betül Yurtseven'in haberi

- İsrailliler, dünyanın geri kalanının yanıldığına ve kendilerinin doğru olduğuna inanıyor.

- İsrail, Türkiye ile olumlu ilişkilerini yenilemek ve korumak zorunda.

- ABD, Ortadoğu'da bu kadar pasifken, Türkiye bölgede lider olmalıdır.

- İsrail, Ortadoğu'da varlığını sürdürmek istiyorsa diktatörlerle işbirliğini bırakmalıdır.

- ABD Ortadoğu'ya barış getirme konusunda fena çuvalladı.

Bu sözler bir İsrailli'ye ait. İsrail'in en "sakıncalı" insanlarından biri o. Yıllardır Filistin'deki İsrail işgaline karşı çıkan görüşlerini yazıyor. Yazıları İsrail kamuoyunda hoş karşılanmıyor, medya tarafından topa tutuluyor. Hareetz gazetesi yazarı Gideon Levy, siyonizm karşıtı dünya bakışı ile İsrail'in Arap Baharı sürecindeki rolünü ve Türkiye ile gerilen ilişkileri değerlendirdi.

Levy'e göre, İsrail'in en büyük sorunu bir neslin zihnine yerleştirilmiş resmi ideoloji. Bütün dünyanın yanıldığına, sadece kendilerinin doğru olduğuna inanan İsrail halkı, yanlış yöneticilerin hatalı yönlendirmeleri yüzünden bölgeden ve dünyadan gittikçe soyutlanıyor. Netanyahu'nun İsrailliler'e söylediği "bütün dünya bize karşı" sözünü hatırlatıyor Levy. Bu bakış açısının ülkesine zarar verdiğini, bölge halklarıyla çatışmaya değil, barış içinde yaşamaya gayret etmek gerektiğini düşünüyor.

Terör uzun zaman önce bitti

Gideon Levy, İsrail'in Filistin halkına reva gördüğü işgale ve tecrite oldukça tepkili. İsrail topraklarında terörün uzun zaman önce bittiğini hatırlatıyor. "Ortam çatışmalı değilken, neden İsrail tutuklu Filistinliler'e minimum yaşam standartlarını sağlamıyor?" diye soruyor. Bunun nedeni olarak, İsrail yönetiminin bölgede barış istememesini gösteriyor.

Dramatik durumları tanımlamak için "Türk filmi" diyoruz

İsrail'in Türkiye ile iyi ilişkiler kurması gerektiği Levy'nin vurguladığı görüşler arasında. "İsrail'in Türkiye ile ilişkilerini düzeltmeye, Türkiye'nin İsrail ile ilişkilerini düzeltmekten daha çok ihtiyacı var. İsrail bölgede varlığını korumak istiyorsa diktatörlerle işbirliği yapmaktan vazgeçmeli ve Türkiye ile yakınlaşmalıdır. Türkiye bölgede yükselen güç ve ideal bir rol modeli. ABD'nin yapamadığını Türkiye yapabilir. ABD Orta Doğu'ya barış getirme konusunda fena çuvalladı. ABD bölgede bu kadar pasifken, Türkiye lider olmalıdır" diyor Levy. Aynı coğrafyanın insanlarının birbirlerine daha yakın olmasının daha kolay olduğunu belirtiyor ve kendi halkının çok dramatik durumları tanımlamak için "Türk filmi" dediğini anlatıyor gülerek.

İsrail'de yeni bir nesil yetiştirmek zaman alacak

Ortadoğu'yu kasıp kavuran devrim hareketlerinin dinamik etkisinin İsrail'e sıçrayacağına hiç ihtimal vermiyor Gideon Levy. İsrail'in Arap Baharı hakkında hiçbir politikası bulunmadığını ve süreci pasif bir şekilde izlemekle yetinmesini eleştiriyor. Kendisinin İsrail'de farklı çıkan birkaç sesten biri olduğunu, hakim ideolojinin işgal yanlısı olduğunu vurguluyor. Bu bakış açısının değişmesi için yeni bir neslin yetişmesi gerektiğini düşünüyor: "Yeni neslin yetişmesi zaman alacak ama böyle bir nesil yetişmek zorunda; yoksa İsrail'in bölgedeki geleceği tehlikeye girer."

Suriye diğer ülkelerden farklı

İsrailli gazetecinin gündeminde yer alan ülkelerden biri de Suriye. Levy'e göre, Suriye'de rejim diğer Arap Baharı ülkelerindekilerden daha güçlü. Esed'i doğrudan destekleyen ülkeler var ve bu büyük ülkelerin desteği Suriye halkına zarar veriyor. Türkiye'nin Suriye halkına destek vermesi umudu arttırıyor. "Türkiye bölge için bir fırsat. Barışı tahsis etmek için belki de tek umut" diye düşünüyor Gideon Levy.

Kaynak: Haber7

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.