Siyasette kadının adı hala yok

Siyasette kadının adı hala yok
Dünya nüfusunun yarısını oluşturan kadınların siyasette temsil oranı oldukça düşük. BM üyesi 193 ülkeden sadece 10'unun en başındaki koltuğa kadınlar otururken, 6 ülkede de hükümet kadınlar tarafından yönetiliyor.

ANKARA - Meltem Bulur

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, başkanlık sistemi ile yönetilen Marshall Adaları ve Şili'nin devlet başkanı ile parlamenter sistemle yönetilen Mauritius, Estonya, Hırvatistan, Güney Kore, Litvanya, Malta, Nepal ve Liberya'nın cumhurbaşkanı kadın

Çin'de 1949'da Mao Zıdong'un iktidara gelmesi üzerine bazı hükümet üyelerinin Tayvan'a kaçarak adada bağımsızlık ilan etmelerinin ardından kurulan ve sadece 22 ülke tarafından tanınan Tayvan'ın lideri de kadın

Almanya, İngiltere, Norveç, Bangladeş, İskoçya ve Polonya olmak üzere 6 kadın da hükümet başkanı olarak görev yapıyor. 

Tahtta 65 yılı devirdi 

Birleşik Krallık'ta en uzun süreli monark olan İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, tahttaki 65. yılını devirdi. 

Kral 6. George, 6 Şubat 1952'de Sandringham'da hayatını kaybetmişti. Babasının ölümünü takiben 25 yaşında tahta çıkan Kraliçe 2. Elizabeth, 2015 yılında büyükannesi Kraliçe Victoria'nın rekorunu kırarak, İngiliz monarşisinin en uzun süre tahtta kalan monarkı oldu. 

90 yaşındaki Kraliçe 2. Elizabeth, tahtta bulunduğu süre boyunca Winston Churchill'den Theresa May'e kadar toplam 14 İngiliz Başbakanı gördü. 

Kraliçe, 1952 yılında tahta çıktığında Joseph Stalin hala Sovyetler Birliği'nin lideriydi, ABD Başkanı ise Harry Truman'dı. Kraliçe'nin 1953 yılındaki taç giyme töreni, televizyondan canlı yayınlanan ilk kraliyet taç giyme töreni oldu. 

Avrupa'nın en büyük iki gücü Merkel ve May 

Dünyanın en büyük ekonomik güçlerinden olan Almanya'yı 2005'ten bu yana yöneten ve dünyada en etkili siyasetçilerden biri olarak gösterilen Şansölye Angela Merkel, bu yıl yapılacak genel seçimlerde de dördüncü kez aday.

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonraki ilk başbakan Konrad Adenauer ve Helmut Kohl'den sonra en uzun süre başbakanlık koltuğuna oturan Alman politikacı unvanını alan Merkel, ülkesinin ''demir lady''si olarak görülüyor. 

İngiltere'de referandumdan önceki kampanya sürecinde ülkesinin AB'de kalmasına destek veren İçişleri Bakanı Theresa May de Margaret Thatcher'ın ülkenin tek kadın başbakanı unvanını da elinden aldı. 

Disiplini ve sert mizacı dolayısıyla Thatcher'a benzetilen May'le ilgili İngiliz basını "Yeni Demir Leydi" değerlendirmesinde bulunuyor. Bir papazın kızı olan May, Oxford Üniversitesi mezunu. 2010'dan bu yana İçişleri Bakanlığı yapan ve en uzun süre bu görevde bulunan siyasetçiler arasında yer alan May, 1997'de milletvekili seçildi. 

Kanada'da kabinenin yarısı kadın 

Kanada'da 2015 yılında seçimleri kazanarak başbakanlık koltuğuna oturan Justin Trudeau, kabinede eşit sayıda kadın ve erkeğe yer veren tek lider olarak tarihe geçti. Bu davranışının nedenini “Çünkü 2015 yılındayız” sözleriyle açıklayan Trudeau'nun kabinesindeki 30 bakanın yarısı kadın. 

Parlamentolarda kadın temsilinde Ruanda ilk sırada 

Dünya Bankası 2016 verilerine göre, dünya genelinde tüm parlamentolardaki koltuk sayısının sadece yüzde 22,8’i kadınlardan oluşuyor. Dünyada 38 ülkede kadın parlamenter sayısı yüzde 10’un altında bulunuyor. 

Ruanda, dünya genelinde en fazla kadın parlamenter sayısına sahip ülkeler arasında başı çekiyor. Alt meclisin yüzde 63,8’i kadınlardan oluşuyor. Ruanda’yı yüzde 53,1 ile Bolivya, yüzde 48,9 ile Küba takip ediyor. 

Haiti, Mikronezya, Katar, Tonga, Vanuatu, Yemen ve Somali'nin parlamentolarında ise kadın temsilci yer almıyor.

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.