'Sivilleşme planı' hükümetin değil, benim şahsi görüşüm...

'Sivilleşme planı' hükümetin değil, benim şahsi görüşüm...
 Türkiye, asker-sivil ilişkilerinde yeni bir süreçten geçiyor. YAŞ ile MGK'da oturma düzeninin değişmesi, e-muhtıranın Genelkurmay internet sitesinden...


 

Türkiye, asker-sivil ilişkilerinde yeni bir süreçten geçiyor. YAŞ ile MGK'da oturma düzeninin değişmesi, e-muhtıranın Genelkurmay internet sitesinden kaldırılması, 30 Ağustos törenlerinde kutlamaları Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kabul etmesi sivilleşme olarak değerlendirildi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'ten de sivilleşme adımlarının devam edeceği mesajı geldi. Radikal'e konuşan Çelik, 15 maddelik bir 'sivilleşme eylem planı' açıkladı.

Genelkurmay Başkanlığı'nın Milli Savunma Bakanlığı'na (MSB) bağlanması planın ilk sırasında. Darbelere zemin hazırlayan TSK İç Hizmet Kanunu 35. maddenin de kaldırılması planlanıyor. Çelik'in işaret ettiği 15 madde şöyle: "Genelkurmay'ın Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanması. 35'inci maddenin kaldırılması. Jandarma'nın yapısı, konumu ve görev tanımı. Profesyonel orduya geçiş. Askerlik süresinin kısaltılması. Zorunlu askerlik. TSK'da verilen askerî eğitim. Okullardaki milli güvenlik dersleri. Kaç ordu komutanlığı olacağı, bunların nerelerde bulunacağı. Mustafa Muğlalı gibi isimlerin kışlalardan silinmesi. Askere dayak, kötü muamele sıfırlanmalı. Milli günlerde tanklı, toplu görüntülere son verilmeli. Askerî harcamalar şeffaflaşmalı. OYAK'ın varlığı ve işlevi gözden geçirilmeli. TSK'da 'verimlilik, etkinlik ve tutumluluk' prensibi uygulanmalı."

Hüseyin Çelik, habere ilişkin dün yaptığı yazılı açıklamada ise şahsına ait temennilerin 'bir hükümet eylem planıymış' gibi algılanmamasını istedi. Söz konusu görüşlerinin AK Parti'nin kurumsal kimliği tarafından tartışılmış ve hükümete önerilmiş bir şey olmadığını ifade eden Çelik, şunları kaydetti: "Bunlar, ileri demokratik standartların gereği olarak, sivil asker ilişkileri ve ordumuzun konumu bağlamında yaptığım açıklamalar. Türkiye, 2023 vizyonunun gereği olarak elbette ki medeni ve kalkınmış ülkelerde sivil ve asker ilişkileri, orduların konumu neyse bu standartlara kavuşmalıdır. Sözü edilen 15 madde, AK Parti'nin kurumsal kimliği tarafından tartışılmış ve hükümete önerilmiş 15 madde olmadığı gibi; bu konular, hükümet tarafından karara bağlanmış bir eylem planı da değildir. Bütün bu meseleler, Türkiye'nin demokratikleşmesi bağlamında hep konuşulan konulardır." İSTANBUL ZAMAN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.