Sivillerin öldüğü açıklamasını düzeltin..

Sivillerin öldüğü açıklamasını düzeltin..
 Türkiye, Irak'ın önceki gün Bağdat büyükelçisine verilen notaya, sert cevap verdi. Dışişleri Bakanlığı'na çağrılan Bağdat'ın Ankara'daki...


 

Türkiye, Irak'ın önceki gün Bağdat büyükelçisine verilen notaya, sert cevap verdi. Dışişleri Bakanlığı'na çağrılan Bağdat'ın Ankara'daki temsilcisi Abdul Amir Tabikh'ten sivillerin öldürüldüğü iddiasının tashih edilmesi istendi. Ankara, Türk jetlerinin operasyon görüntülerini de Bağdat'a ulaştırdı.

Türkiye'nin terör örgütü PKK kamplarını vurmak amacıyla Irak'ın kuzeyine düzenlediği sınır ötesi harekâtla ilgili Ankara ile Bağdat arasında nota savaşı yaşanıyor. Ankara, operasyonda sivillerin öldüğünü kesin bir dille yalanlayarak belgeler yayımladı. Irak'ın Ankara Büyükelçisi Abdul Amir Tabikh de Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak, "Bakanlığınızın açıklamasında sivillerin öldüğü iddiası yer alıyor. Bunu hemen düzeltin." denildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak'ın kuzeyindeki terör kamplarına düzenlediği hava operasyonu sonrası PKK yanlısı Roj TV harekâtta 7 sivilin öldüğünü duyurarak, bazı görüntüler yayınladı. Irak Dışişleri Bakanlığı da Türkiye'nin Irak Büyükelçisi Murat Özçelik'i bakanlığa davet ederek nota verdi. Notada operasyondan duyulan rahatsızlık dile getirildi. Irak Dışişleri Bakanlığı'nın yazılı açıklamasında da operasyonda 7 sivilin öldüğü iddia edildi. Ancak Türk Büyükelçi, Irak Dışişleri'ne hazırlıklı gitti. Genelkurmay Başkanlığı'ndan alınan fotoğraf ve belgeleri sunarak Roj TV'de yayınlanan görüntünün gerçeği yansıtmadığını anlattı.

Bölgenin havadan çekilmiş görüntülerinde, vurulan hedeflerin uzağındaki bir yolda tespit edilen ve içindeki 7 sivilin öldüğü iddia edilen araç enkazının etrafında, hava saldırısına işaret eden en ufak bir kanıt bulunmadığı görülüyor. Yolda hasar ya da krater olmadığına dikkat çeken kaynaklar, bu görüntülerin ve sivil kaybı olduğu iddiasının "tamamen terör örgütü propagandası" olduğunun altını çizdi. Türk Büyükelçi, bu görüntülerin "düzmece" olduğunun açık bir şekilde görüldüğünü Iraklı makamlara bildirdi.

Murat Özçelik, Iraklıların açıklamasında yer alan 7 sivilin öldürüldüğü iddiasının düzeltilmesini istedi. Bağdat'tan gereken adım gelmeyince bu kez Ankara karşı adım attı. Irak'ın Ankara Büyükelçisi Abdul Amir Kamil Abi Tabikh, Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak nota verildi. Büyükelçiye Irak makamlarına bu bilgilerin tamamının verilmesine rağmen, sivil kayıp olduğu iddialarının sürmesinin üzücü olduğu belirtilerek, bunun düzeltilmesi istendi.

Türkiye'nin düzenlediği hava harekâtına ABD ya da başka ülkelerden herhangi bir tepki ya da rahatsızlık gelmediğini belirten kaynaklar, Irak tarafının terör örgütüne yönelik gereken önlemleri almadığı sürece Türkiye'nin operasyon yapmasının meşru olduğunu ve bunun da uluslararası toplum tarafından anlaşıldığını belirtiyor. Operasyon öncesi Bağdat ve kuzeydeki bölgesel Kürt yönetimine bilgi verilmedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.