Sivil anayasa, yeni Meclis'in millete karşı borcudur

Sivil anayasa, yeni Meclis'in millete karşı borcudur
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, anayasa değişikliğinin Türkiye'nin en acil meselesi olduğunu söyledi. Antidemokratik yöntemlerle hazırlanmış bir anayasa...



TBMM Başkanı Cemil Çiçek, anayasa değişikliğinin Türkiye'nin en acil meselesi olduğunu söyledi. Antidemokratik yöntemlerle hazırlanmış bir anayasa ile Türkiye'nin yoluna devam etmesinin imkânsız olduğunu belirten Çiçek, "Temel uzlaşı metni olan anayasayı birlikte yapalım. Bu, hem siyasi partilerin taahhüdüdür hem de bu dönemin parlamenterlerinin millete karşı borcudur." dedi.

Meclis Başkanı Cemil Çiçek, MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan ve Yönetim Kurulu üyelerini dün kabul etti. Dolmabahçe'deki Milli Saraylar Daire Başkanlığı'ndaki görüşmede Çiçek, yeni anayasa çağrısında bulundu. Anayasa'nın değişmesi ve meselenin önümüzdeki günlerde gündeme gelmesi gerektiğini ifade eden Çiçek, "Anayasa değişikliği, Türkiye'nin en acil, en önemli konusudur." dedi.

Cemil Çiçek, ileri demokrasi, insan hakları ve özgürlükler çağında antidemokratik yol ve yöntemlerle hazırlanmış bir anayasa ile Türkiye'nin yoluna devam etmesinin neredeyse imkânsız olduğunu da vurguladı. Yeni Meclis'te yüzde 95'lik bir oranın temsil edildiğini hatırlatarak, "Bu, önümüzdeki sorunların çözümü için önemli bir demokratik atmosfer oluşturuyor. Bugün karşılaştığımız bir kısım sorunlar var. Artık bu sorunları daha fazla öteleyemeyiz. Birlikte bunları bir noktaya getirmemiz gerekiyor, hem Meclis'teki siyasi partilerimiz hem Meclis dışındaki partilerimiz hem de sivil toplum kuruluşları olarak." diye konuştu.

Demokraside siyasi partiler kadar sivil toplum örgütlerinin de önemli olduğunu vurgulayan Çiçek, şöyle devam etti: "Yeni bir anayasayı, elbette Meclis'teki partiler gerçekleştirecek, ancak iş o noktaya gelinceye kadar da bu sürecin içerisinde sivil toplum kuruluşlarının, meslek kuruluşlarının aktif bir şekilde yer alması lazım ki bir temel uzlaşı metni olan anayasayı birlikte yapalım. Bu Anayasa'nın bir an evvel değişmesi gerekiyor. Bu, hem siyasi partilerin taahhüdüdür hem de bu dönemin parlamenterleri olarak millete karşı olan borcumuzdur."

Meclis Başkanı, Kürt sorununun da yeni anayasa ile çözüme kavuşacağına işaret etti. Bugün yaşanan birçok sorunun temelinde 82 Anayasası'nın yattığını dile getirerek, "Her şey çerçevesini, içini nasıl dolduruyorsa Türkiye'nin bir Kürt meselesi, Türkiye'nin bir Güneydoğu, bir terör meselesi -herkesin baktığı nokta itibarıyla söylüyorum- böyle bir sorun var. Bu da bir an evvel üzerine tüm yönleriyle eğilmemiz gereken bir konu. Bunun anayasa ile bağlantısı da var. Terör meselesi, hepimizin yüreğini yakan bir meseledir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ve toplum olarak önümüzdeki öncelikli meseledir." ifadelerini kullandı.

MİLLETVEKİLLERİNİN SESİNİ KISMIYORUZ

TBMM Başkanı, muhalefetin Meclis TV'nin kısıtlanmasına gösterdiği tepkilere de temas etti. 'Muhalefetin sesi kısılıyor' eleştirisine katılmadığını belirten Çiçek, şunları söyledi: "Türkiye açık bir toplum. Türkiye'de hiç kimsenin görüşünün kısıtlanması söz konusu olamaz. Türkiye'de konuşulmadık mesele kalmadı zaten. Az bir zaman değil, 14.00'ten 19.00'a kadar olan süre. Grup başkan vekilleri ile konuşuruz. Her meseleyi konuşarak çözeriz biz. 'Muhalefetin sesi kısılıyor' dersek o çok gerçeği yansıtmıyor."

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.