Şişmanlık ömrü kısaltıyor

Şişmanlık ömrü kısaltıyor
 Doç. Dr. Tarık Zafer Nursal, şişmanlık ve yanlış beslenmenin, özellikle meme, kolon ve rahim kanseri riskini artırdığını belirtti.Başkent Üniversitesi...

 

Doç. Dr. Tarık Zafer Nursal, şişmanlık ve yanlış beslenmenin, özellikle meme, kolon ve rahim kanseri riskini artırdığını belirtti.

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Adana Araştırma ve Uygulama Merkezi Yüreğir Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Tarık Zafer Nursal, şişmanlık ve yanlış beslenmenin, özellikle meme, kolon ve rahim kanseri riskini artırdığını belirterek, masa başı işleri ve fast food yeme alışkanlığının obezitenin bir salgın haline dönüşerek kanseri tetiklediğini belirtti.

Gece geç vakitte yenen yemeğin, obezitenin en büyük nedenlerinden biri olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Tarık Zafer Nursal, ?Bugün tüm dünyada şişmanlık (obezite) bir numaralı sağlık sorunu olmaya adaydır. O kadar ciddi ve yaygındır ki artık bir şişmanlık salgınından bahsedilebilir. Tüm dünyada 1,5 milyar kişi fazla kilolu, 500 milyon kişi şişmandır. Batı dünyasına ait özel bir sorun olarak başlasa da bu hastalık artık tüm dünyaya yayılmıştır. Beslenme yetersizliği ve açlık çeken ülkelerde bile endişe verecek bir hızda artmaktadır. Bu durum tüm yaş gruplarından insanları etkilemekte, hatta çocuklarda bile görülmektedir? dedi.

?ŞEKER HASTALIĞINA YOL AÇAR?
Şişmanlığın temelde iki nedene dayandığını belirten Nursal, ?İlki yüksek kalorili ve yağlı, vitamin ile minerallerden fakir ancak lezzetli gıdalara kolay ulaşılabilmesi ve alınmasıdır. Diğer neden ise artan şehirleşme, ulaşımın ve çalışmanın giderek daha hareketsiz hale gelmesi sonucunda alınan enerjinin harcanamaması, tüketilememesidir. Şişmanlığın etkileri ise son derece fazla ve ölümcüldür. Şeker hastalığına yol açar. Yüksek yağ oranı damarlarda tıkanmaya neden olarak kalp rahatsızlıkları, felç ve yüksek tansiyonu tetikler. Rahim, meme ve kalın bağırsak kanser riskini artırır. Safra kesesi taşı gelişmesini hızlandırır. Bütün bu hastalıklar ve fiziksel etkiler şişman kişinin ömür beklentisini dramatik şekilde azaltır? şeklinde konuştu.

"KİŞİNİN SOSYAL YAŞAM DÜZENİNİ BOZUYOR"
Öte yandan, şişmanlığın yol açtığı hareket güçlüğü ve görüntünün kişilerin sosyal yaşam düzeyini ve kalitesini bozacağının altını çizen Doç. Dr. Tarık Zafer Nursal, sözlerine şu şekilde devam etti:
?Şişman kişiler hazır giysi, ulaşım araçlarında ve toplantı alanlarında yer bulmakta güçlük çekerler. En önemli sağlık sorunlarından biri olan şişmanlığın düzeltilmesi için buna neden olan iki etkenin ortadan kaldırılması gereklidir. Alınan gıdanın azaltılması ile birikmiş olan yağ ve enerjinin uygun hareket ve sporla harcanmasıdır. Ayrıca fazla kilonun bedende yarattığı etki nedeniyle yük taşıyan tüm eklemlerde yıpranma ve omur hasarı gelişir. Akciğerlere baskı yaparak solunumu zorlaştırır, geceleri horlamaya ve hatta solunum durmasına yol açabilir.?

ADANA

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.