Sıradaki kim?

Sıradaki kim?
 Tunus ve Mısır'ın ardından muhalefet hareketlerinin yaşandığı üçüncü ülke Yemen. Dün başkent Sana'daki devlet başkanı sarayına yürüyen...


 

Tunus ve Mısır'ın ardından muhalefet hareketlerinin yaşandığı üçüncü ülke Yemen. Dün başkent Sana'daki devlet başkanı sarayına yürüyen hükümet karşıtı göstericilerle polis arasında çatışma çıktı. En az bin kişinin toplandığı gösteride "Yemen halkı rejimin düşmesini istiyor" sloganları atılırken, bazı göstericiler "sıra kimde" yazılı dövizler taşıdı. Halk ayaklanmasıyla devrilme tehdidine karşı diğer ülke liderleri önlem almaya çalışırken Cezayir ve Ürdün, topun ağzındaki diğer ülkeler... Yemen'de siyaset ve ekonomiye yön veren, en tepedeki 49 şirketin tamamı Yemen lideri Ali Abdullah Salih'in ailesine ait. Lakabı "küçük Saddam" olan Salih, Lübya lideri Kaddafi'den sonra Ortadoğu'da en uzun süre (32 yıl) iktidarda kalan isim unvanına sahip. Salih, "ülke İslami gruplara sığınak olmasın" diye Batı tarafından besleniyor ama uyguladığı zulüm politikasını ABD de zaman zaman "Salih'in soytarılıkları" olarak nitelendiriyor. Ürdün Krallığı'ndaki siyaset çarkı da iktidarın devamlılığını sağlayacak şekilde işliyor. Tüm ipler asker kökenli Kral Abdullah'ın (II) elinde. Yasaları onaylıyor, senatoyu ve tüm yargıçları atıyor. Halk artık bu yetkilerin sınırlandırılmasını istiyor. Ürdün'de muhalefet hareketlerini bileyen ise Kral tarafından atanan Başbakan Samir Rıfai oldu. Rıfai'nin hem babası hem dedesi Ürdün'ün başbakanlığını yaptı. Ülkede ne kadar önemli şirket ve kuruluş varsa başkanlığını Rıfai ailesi yapmaktadır. Kral Abdullah her ne kadar Rıfai'yi Mısır'daki olayların ardından görevden alsa da Rıfailerin yükselişi devam ediyor.

DARBE HÜKÜMETİ

Cezayir ise 1992'de İslami harekete karşı düzenlenen ordu destekli darbeden bu yana olağanüstü hal ve asker vesayeti altında yönetiliyor. 1999'da asker desteğiyle işbaşına gelen Abdülaziz Buteflika 2009'daki bir yasayla ömür boyu iktidar yolunu açınca muhalefet "dur" dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.